Propunere: șoferii fără RCA ar putea fi identificați în trafic cu camerele video care verifică plata rovinietei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 05.02.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii care circulă pe drumurile publice fără să aibă RCA ar putea fi identificați rapid prin intermediul camerelor video care verifică plata rovinietei.

Autoritățile estimează că aproximativ 22% dintre șoferi circulă pe drumurile publice fără să aibă poliță de asigurare obligatorie RCA.

Ponderea este ridicată și pentru că, în prezent, aceștia pot fi identificați doar în cazul în care sunt opriți în trafic de poliția rutieră. Autoritățile au anunțat însă că se gândesc la o metodă prin care să rezolve această problemă.

Astfel, din punct de vedere tehnic, șoferii ar putea fi identificați rapid prin utilizarea camerelor video folosite în prezent de Compania Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a depista șoferii care nu au plătit vinieta.

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care supraveghează piața RCA, au anunțat că vor iniția o serie de discuții cu reprezentanții CNAIR pe marginea acestui subiect.

"Încercăm să vedem în ce măsură există posibilitatea tehnică [...] astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, să se facă o corelație cu bazele de date astfel încât să se identifice şi maşinile neasigurate prin asigurarea obligatorie RCA", a declarat Cristian Roşu, vicepreședintele ASF.

Oficialii CNAIR au anunțat deja că o astfel de idee se poate realiza din punct de vedere tehnic.

Practic, singurul obstacol este semnarea unor protocoale de colaborare între CNAIR și companiile de asigurări. Nu este însă clar dacă și, mai ales, când ar urma să intre în vigoare un astfel de parteneriat.

În prezent, amendă pentru circulația pe drumuri publice fără RCA este de 8.000 de lei.

Via Agerpres

Comentarii (7)

  • Edikkk
    Trebuia deja să existe acest control pentru RCA !!!
    Dar trebuie şi pentru ITP valabil !!

    Do it already !
    12 1
  • "Oficialii CNAIR au anunțat deja că o astfel de idee se poate realiza din punct de vedere tehnic." MUUAAAMAAA...va dati seama ce idee au avut astia si ce munca o sa depuna sa vada cum poate fi realizata !!? Va dati seama ca aceasta "idee" va fi trecuta la realizari pe 2019, gata , poa' sa intre in vacanta acuma. Nu o sa fie vina lor ca o asemenea "corelație cu bazele de date " va fi ceva ...SF... tehnic aproape imposibil...dar vor munci asiduu pt. a reusi intr-un termen rezonabil ...un 20-25 ar fi un orizont realistic !!! Deci ASF-ul acum e un fel de Politia Rutiera care verifica daca are toata lumea RCA la cererea companiilor de asigurari . Acesta este rostul ASF in Romania ? Sa se asigure prin orice mijloace ca nici-o masina nu scapa neasigurata ? Eu cred ca nivelul asigurarilor RCA ( si ca numar si ca valoare) este unul maxim ,mult peste ce era acum 15-20 ani dar costul asigurarii a crescut exponential si nimeni nu e in stare sa explice de ce. Si tot soferii sunt cei haituiti de ASF .
    3 6
  • someone
    parerea mea: proiectul asta nu va avea sau cel putin nu va avea loc asa cum e descirs in articol, pentru ca societatile de asigurari nu pot , dar mai ales nu au voie sa puna la dispozitia nimanui bazele lor de date cu clienti. ar incalca grav protectia datelor, pentru care ( eu cel putin am facut-o ) clientii de rca sau casco au semnat un formular DGPR.
    al doilea motiv e ca nu cred ca oricine ar pune la dispozitia guvernului, ministerului de interne o intreaga baza de date doar asa, ca le-o cer ei . va dati seama cate abuzuri ( afaceri ilicite, licitatii la negru ) ar putea face semidoctii imorali de la ASF/guvern carora le pica pe mana o baza de date de clienti de asigurari?
    2 2
  • o sa implementeze, la cati bani trebuiesc adusi la buget sa acopere cresterile salariale din domeniul medical si invatamant.
    1 2
  • cineva
    GDPR nu e o problema in acest caz.
    Acordul nu e necesar cand apare nevoia de a aplica o lege.

    Plus ca ar fi simplu de ocolit. Operatorul nu trebuie sa vada lista, trebuie doar sa fie informat daca pe nr auto e platita sau nu RCA. Asa ca baga in sistem nr de inmatriculare si primeste raspunsul: este sau nu cu RCA.
    6 0
  • Edikkk
    Orice firmă se poate înregistra pentru firmă care prelucrează date personale conform GDPR şi deci soluţia legală este foarte facilă ca şi cea tehnică.

    Trebuia implementată de demult.
    4 2
  • mircea badea
    rca e ceva abuziv!! banii ar trebui returnati la sfarsitul anului daca nu-s incidente!
    3 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru