Avancronica Japonia - Vettel poate deveni din nou campion la Suzuka

de Daniel Popescu
Joi, 10.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastian Vettel are posibilitatea de a deveni matematic campion mondial în cursa de la Suzuka, iar pilotul Red Bull are de partea sa şi dominaţia din ultimii ani din Japonia.

Esential 4 pole position-uri a obtinut Vettel la Suzuka in ultimii patru ani
3 victorii a inregistrat Vettel in Japonia in ultimele patru editii ale cursei de la Suzuka
310 km/h este viteza cu care pilotii abordeaza 130R, cel mai rapid viraj din calendar
Victoria înregistrată în Marele Premiu al Coreei de Sud şi prestaţia modestă a lui Fernando Alonso, care a terminat doar pe locul şase, au făcut posibil ca Sebastian Vettel să aibă oportunitatea de a-şi adjudeca titlul mondial la finalul Marelui Premiu al Japoniei de la sfârşitul acestei săptămâni.

Pentru a-şi îndeplini acest obiectiv, pilotul echipei Red Bull Racing are nevoie de o victorie care pare deja probabilă după ce şi-a trecut în cont patru pole positionuri şi trei victorii în ultimele patru ediţii ale etapei de la Suzuka.

Într-o astfel de situaţie, Alonso trebuie să termine cursa în primii opt pentru a rămâne cu şanse (firave) la titlul mondial, însă spaniolul a admis că performanţele obţinute în acest an reprezintă un miracol în contextul în care monopostul Ferrari nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

De fapt, prioritatea celor de la Ferrari a devenit apărarea locului doi în clasamentul constructorilor, în condiţiile în care Mercedes s-a apropiat la un singur punct, iar Lotus, aflată la 45 de puncte în spate, traversează o perioadă prolifică în care obţine podiumuri cu regularitate.

Între timp, McLaren pare că a câştigat lupta cu Force India pentru locul cinci, în special ca urmare a problemelor pe care echipa lui Vijay Mallya le are cu pneurile furnizate de Pirelli. În schimb, locul patru obţinut de Nico Hulkenberg în Coreea de Sud a ajutat Sauber să egaleze Toro Rosso, astfel că lupta pentru locul şapte se anunţă pasionantă în finalul acestui sezon.

CIRCUITUL DE LA SUZUKA

Suzuka este unul dintre circuitele preferate ale piloţilor, unii dintre ei punând această pe pista pe primul loc, în faţa clasicului Spa-Francorchamps.

Motive sunt suficiente: virajele sunt rapide şi de viteză medie, foarte solicitante, iar cea mai mică greşeală poate însemna abandonul. Tocmai de aceea, mulţi consideră că Suzuka dezvăluie adevăratele calităţi ale piloţilor, în special în celebrul viraj 130R.

La fel ca anul trecut, sistemul Drag Reduction System (DRS) va putea fi utilizat pe o singură zonă, şi anume pe linia de start-sosire. Totuşi, zona de depăşire a fost prelungită cu 100 de metri comnparativ cu anul trecut şi începe chiar înainte de ieşirea din ultimul viraj. Detecţia diferenţei de o secundă se va realiza după virajul 130R.

SUZUKA - TUR VIRTUAL DE CIRCUIT

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 5.807 km
Numar tururi 53
Distanta totala 307.471 km

STRATEGII PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza în Marele Premiu al Japoniei pneuri de compoziţie hard şi medium, cele mai dure din gamă.

Motivul este de la sine înţeles ca urmare a degradării rapide prin prisma configuraţiei circuitului, cele mai agresive viraje din acest punct de vedere fiind 130R şi Spoon. Tot din acest motiv, Pirelli anticipează că piloţii vor opta pentru strategii cu două sau chiar trei opriri la boxe pe parcursul cursei.

INFORMAŢII METEO

După ameninţările unei furtuni puternice în Marele Premiu al Coreei de Sud, piloţii îşi vor face griji în privinţa ploii doar în ziua de vineri de la Suzuka, când sunt prognozate câteva averse în timpul zilei.

În schimb, zilele de sâmbătă şi duminică se anunţă însorite, cu şanse minime de ploaie, astfel că sesiunile de calificări şi cursa vor avea loc pe un circuit uscat. Temperatura maximă va fi de 22 de grade în ziua cursei, în scădere fata de cele 23 de grade prognozate pentru sâmbătă şi 26 de grade anticipate pentru vineri.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Sebastian Vettel a câştigat trei dintre ultimele patru curse de la Suzuka:

Sezon Castigator
2012 Sebastian Vettel (Red Bull)
2011 Jenson Button (McLaren)
2010 Sebastian Vettel (Red Bull)
2009 Sebastian Vettel (Red Bull)
2008 Fernando Alonso (Ferrari)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL JAPONIEI

▶ Vettel va deveni campion dacă va câştiga cursa, iar Alonso termină cel mult pe locul nouă.

Într-o astfel de situaţie, germanul va deveni la 26 de ani cel mai tânăr cvadruplu campion mondial din istorie;

▶ Alonso a ajuns la 24 de curse în care nu a plecat din prima linie a grilei de start. Ultima oară a plecat din pole în Germania 2012;

▶ Vettel a obţinut pole positionuri şi trei victorii în ultimele patru Mari Premii ale Japoniei;

▶ în 24 de curse desfăşurate la Suzuka, câştigătorul a plecat din prima linie a grilei în 20 de ocazii. Marea excepţie de la regulă este Kimi Raikkonen, care a câştigat în 2005 după ce a plecat de pe 17;

▶ 130R este cel mai rapid viraj din Formula 1, viteza atinsă de piloţi fiind de 310 km/h.

PROGRAM

Marele Premiu al Japoniei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României: 

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 11 octombrie 04:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 11 octombrie 08:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 12 octombrie 05:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 12 octombrie 08:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 13 octombrie 09:00 DigiSport 1

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru