Avancronica Marelui Premiu al Italiei: Arta de a fi cel mai rapid

de Daniel Popescu
Joi, 04.09.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cel mai rapid circuit din calendarul Formulei 1 propune relansarea luptei pentru titlul mondial dintre Lewis Hamilton şi Nico Rosberg după controversatul incident de la Spa-Francorchamps.

Esential 1922 este anul in care a avut loc prima editia a Marelui Premiu al Italiei
1980 este singurul sezon in care Marele premiu al Italiei nu a fost gazduit de Monza, ci de Imola
9 dintre ultimele 11 curse de la Monza au fost castigate de pilotul care a plecat din pole position
Marele Premiu al Italiei are potenţialul de a oferi o luptă directă pentru victorie între Lewis Hamilton şi Nico Rosberg, principalii pretendenţi la titlul mondial în acest sezon.

După ce Mercedes a decis să-i lase pe piloţi să aibă în continuare confruntări directe pe circuit în ciuda incidentului controversat din Marele Premiu al Belgiei, este foarte posibil ca cei doi piloţi Mercedes să ocupe primele două poziţii pe grila de start.

Circuitul de la Monza favorizează din plin monopostul german datorită motorului puternic, astfel că şansele ca Daniel Ricciardo să repete performanţa de la Spa-Francorchamps sunt destul de reduse. Totuşi, australianul a demonstrat că poate profita de orice oportunitate, iar un nou incident între piloţii Mercedes l-ar putea apropia pe pilotul Red Bull Racing de o nouă victorie.

Cel puţin teoretic, o ameninţare va veni şi din partea celor de la Williams, care luptă în special cu Ferrari pentru locul trei în clasamentul constructorilor, diferenţa fiind de numai 10 puncte în favoarea Scuderiei. McLaren şi Force India au un nou duel pentru locul cinci, în timp ce Kamui Kobayashi va reveni în culorile Caterham după ce în Belgia i-a făcut loc cu titlu provizoriu lui Andre Lotterer. 

Circuitul de la Monza şi regulamentul DRS

Viteză şi linii drepte lungi. Aceasta ar fi, pe scurt, cea mai potrivită caracterizare pentru circuitul de la Monza, care oferă doar şase succesiuni de viraje şi în care piloţii concurează cu acceleraţia la maxim trei sferturi din timp.

Tocmai de aceea, circuitul favorizează echipele cu monoposturi dotate cu motoare puternice precum Mercedes, în timp ce restul speră ca deficitul unităţilor furnizate de Ferrari si Renault să nu fie atât de mare.

Ca de obicei, piloţii vor avea la dispoziţie două zone distincte în care vor putea activa sistemul DRS atunci când se afla la mai puţin de o secundă în spatele unui rival.

Prima zonă de activare este amplasată intre virajele şapte şi opt cu punctul de detecţie înaintea virajului şapte, în timp ce a doua zonă are punctul de detecţie la intrarea în virajul 11 şi o zonă de activare care începe la 115 metri după linia de start-sosire.

Cifrele circuitului

Lungime tur 5.793 km
Numar de tururi 53
Distanta totala 306.72 km

Provocările pentru unitatea de propulsie 

Pe o scară de la 1 (puţin solicitant) la 5 (foarte solicitant), iată cât de solicitant este circuitul de la Monza pentru principalele componente ale unităţii de propulsie şi pentru respectarea limitei de 100 de kilograme de carburant în cursă:

Motorul cu combustie interna 5
MGU-K 3
MGU-H 4
Unitatea de stocare a energiei 3
Recuperarea energiei 3
Consum de carburant 3

Strategiile schimburilor de pneuri

Prin prisma vitezelor ridicate atinse, de până la 360 km/h, Monza este unul dintre cele mai solicitante circuite pentru pneuri, motiv pentru care Pirelli va oferi piloţilor cauciucuri medium şi hard, cele mai dure compoziţii din gama.

Cu toate acestea, este posibil ca mulţi piloţi să opteze pentru strategii cu o singură oprire la boxe, aşa cum s-a întâmplat şi în ediţia de anul trecut.

Informaţii meteo

Vremea va fi în general frumoasă pe parcursul Marelui Premiu al Italiei. Potrivit informaţiilor furnizate de serviciul AccuWeather, temperatura maximă va ajunge la 27-28 de grade Celsius în cele trei zile de concurs, iar cerul va fi predominant senin cu unele înnorări temporare.

Este posibil ca ploaia să-şi facă apariţia sporadic în după-amiaza de duminică, însă este dificil de anticipat în acest moment dacă piloţii vor fi afectaţi propriu-zis în cursă.

Statistici pentru Monza 

▶ În ultimii 11 ani, Marele Premiu al Italiei a fost câştigat de nouă ori de pilotul care a plecat din pole position;

▶ Monza este cel mai rapid circuit din calendar, cu viteze ce pot ajunge la 340-360 km/h. Recordul pentru viteza medie pe un tur îi aparţine lui Juan Pablo Montoya, care a efectuat un tur de calificări cu o viteză medie de 262.242 km/h;

▶ Pentru abordarea primului viraj, piloţii frânează de la 340 km/h la 80 km/h pe o distanţă de numai 150 de metri;

▶ Ferrari are 18 victorii la Monza, mai multe decât orice altă echipă;

▶ Michael Schumacher a obţinut cinci victorii în Marele Premiu al Italiei;

▶ Ferrari a ajuns la 78 de curse consecutive terminate cu cel puţin unul dintre monoposturi în puncte.

Seria a început la Marele Premiu al Germaniei din 2010.

Ferrari a ajuns la 77 de curse consecutive terminate cu cel puţin unul dintre monoposturi în puncte. Seria a început la Marele premiu al Germaniei din 2010;

Sezon Castigator
2013 Sebastian Vettel (Red Bull)
2012 Lewis Hamilton (McLaren)
2011 Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 Fernando Alonso (Ferrari)
2009 Rubens Barrichello (Brawn GP)

Marele Premiu al Italiei la TV

Marele Premiu al Italiei va avea loc la orele obişnuite pentru o cursă desfăşurată în Europa:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 5 septembrie 11:00 -
Antrenamente 2 vineri, 5 septembrie 15:00 -
Antrenamente 3 sambata, 6 septembrie 12:00 -
Calificari sambata, 6 septembrie 15:00 Dolce Sport, RTL si M1
Cursa duminica, 7 septembrie 15:00 Dolce Sport, RTL si M1

▶ Formula 1 la TV, pe internet şi pe tablete în 2014: unde poţi vedea în direct cursele din Marele Circ

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru