Rosberg a câştigat la Interlagos după ce a rezistat presiunilor lui Hamilton

de Daniel Popescu
Duminica, 09.11.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nico Rosberg a obţinut victoria în Marele Premiu al Braziliei după ce a reuşit să reziste presiunilor lui Lewis Hamilton din finalul cursei. Germanul s-a apropiat la 17 puncte înaintea cursei decisive pentru titlu de la Abu Dhabi.

Esential 5 este numarul victoriilor obtinute de Nico Rosberg in acest sezon
11 este numarul curselor in care Mercedes a obtinut primele doua locuri in acest sezon. Germanii au depasit astfel recordul de 10 curse stabilit de McLaren in 1988
17 puncte este diferenta dintre Lewis Hamilton si Nico Rosberg in clasamentul general inaintea etapei decisive de la Abu Dhabi
30 de podiumuri a obtinut Mercedes in sezonul 2014. Precedentul record de 29 de podiumuri apartinea Scuderiei Ferrari din sezonul 2004
2 este numarul podiumurilor obtinute de Felipe Massa in acest sezon (Italia si Brazilia)
Marele Premiu al Braziliei a oferit duminică o cursă spectaculoasă în care degradarea pneurilor a jucat un rol important. Chiar dacă ploaia anticipată de meteorologi nu şi-a mai făcut apariţia, suspansul a fost la cote înalte datorită numeroaselor dueluri din pluton, dar şi a confruntării directe dintre Nico Rosberg şi Lewis Hamilton pentru victorie.

Germanul a plecat excelent la start, şi-a păstrat prima poziţie câştigată în calificări şi, spre deosebire de etapa precedentă de la Austin, a reuşit să-şi construiască un avantaj decent în faţa britanicului.

Misiunea lui Rosberg de a obţine victoria părea a se simplifice cu puţin timp înainte de a doua serie de intrări la boxe, când Hamilton a derapat în virajul patru şi a pierdut astfel aproximativ şapte secunde. Totuşi, fostul campion mondial a recuperat treptat terenul pierdut şi, după a treia şi ultima intrare la boxe, a revenit chiar în spatele coechipierului său. Diferenţa dintre cei doi s-a menţinut constant la mai puţin de o secundă, însă Rosberg a făcut faţă presiunii şi a obţinut a cincea victorie a sezonului şi prima după Marele Premiu al Germaniei.

Astfel, el a redus diferenţa faţă de Hamilton în clasamentul general la 17 puncte, înaintea ultimei etape de la Abu Dhabi în care se vor acorda de două ori mai multe puncte. 

Dueluri spectaculoase în pluton

În restul plutonului, ordinea a fost bulversata de strategiile diferite adoptate de piloţii care au luat startul pe pneurile medium în loc de cele soft, însă Felipe Massa a reuşit să-şi adjudece lejer ultimul loc al podiumului.

Aflat în faţa propriilor suporteri, brazilianul a avut un parcurs bun la volanul monopostului Williams, iar o penalizare de 5 secunde de tip stop and go pentru depăşirea vitezei maxime în pitlane nu a avut în cele din urmă niciun efect negativ asupra rezultatului său.

Coechipierul său Valtteri Bottas nu a fost însă la fel de norocos, întrucât a pierdut locul patru obţinut în calificări după ce a petrecut mult timp la a doua intrare la boxe pentru o problemă în cockpit.

Kimi Raikkonen a fost unul dintre cei numai doi piloţi care au mizat pe o strategie cu două opriri la boxe, iar aceasta a avut efect doar parţial.

Sunt foarte mulţumit de tot weekendul. Am fost capabil să atac şi să controlez în cursa diferenţa faţă de Hamilton. Totul a funcţionat şi asta este grozav, mai ales ca sprijinul a fost excelent.

Nico Rosberg
Pilot Mercedes
Ajuns pe locul patru, finlandezul a avut parte de dueluri spectaculoase cu Jenson Button, însă în cele din urmă a fost nevoit să se recunoască învins şi a fost depăşit imediat şi de Sebastian Vettel (Red Bull Racing). Ulterior, în spatele său a apărut coechipierul său de la Ferrari, Fernando Alonso, care l-a depăşit la rândul său după o serie de încercări eşuate.

Astfel, Button a obţinut locul patru în faţa lui Vettel, Alonso şi Raikkonen. Nico Hulkenberg a fost un alt pilot cu o strategie alternativă, însă a terminat pe locul opt, în faţa lui Kevin Magnussen şi a lui Bottas, care după problemele de la boxe şi-a trecut în cont un singur punct. 

Ricciardo, trădat de suspensiile Red Bull

Toro Rosso şi-a trecut în cont locurile 11 şi 13 prin Daniil Kvyat şi Jean-Eric Vergne, între care s-a intercalat Pastor Maldonado de la Williams. Ultimele trei poziţii au fost ocupate de Gutierrez (Sauber), Sergio Perez (Force India) şi Adrian Sutil (Sauber), care a luat startul din pitlane după ce a schimbat unitatea de propulsie înainte de cursă.

Marele Premiu al Braziliei a consemnat doar două abandonuri. Daniel Ricciardo s-a retras prematur la boxe în turul 41 din cauza unei probleme la suspensii, în timp ce Romain Grosjean a abandonat în turul 66 din motive tehnice. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Lewis Hamilton, care a fost cronometrat cu 1:13.555 în turul 62.

Brazilia - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Nico Rosberg Mercedes 1h30m02.555s
2 Lewis Hamilton Mercedes 1.457s
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 41.031s
4 Jenson Button McLaren/Mercedes 48.658s
5 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 51.420s
6 Fernando Alonso Ferrari 1m01.906s
7 Kimi Raikkonen Ferrari 1m03.730s
8 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m03.934s
9 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1m10.085s
10 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 Lap
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 Lap
12 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1 Lap
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1 Lap
14 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1 Lap
15 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
16 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1 Lap
17 Romain Grosjean Lotus/Renault 8 Laps
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault Retirement

Clasamentul pilotilor:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 334
2 Nico Rosberg 317
3 Daniel Ricciardo 214
4 Sebastian Vettel 159
5 Fernando Alonso 157
6 Valtteri Bottas 156
7 Jenson Button 106
8 Felipe Massa 98
9 Nico Hulkenberg 80
10 Kevin Magnussen 55
11 Kimi Raikkonen 53
12 Sergio Perez 47
13 Jean-Eric Vergne 22
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Pastor Maldonado 2
17 Jules Bianchi 2
18 Adrian Sutil 0
19 Marcus Ericsson 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Clasamentul constructorilor

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 651
2 Red Bull/Renault 373
3 Williams/Mercedes 254
4 Ferrari 210
5 McLaren/Mercedes 161
6 Force India/Mercedes 127
7 Toro Rosso/Renault 30
8 Lotus/Renault 10
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

Comentarii (35)

  • Legenda spune ca Ricciardo inca viseaza la titlu...
    45 10
  • Ferrari
    FErrari sunt din ce in ce mai patetici, daca nu ar fi gresit ca prostii Raikkonen ar fi terminat in fata lui Alonso datorita strategiei mai bune......
    29 18
  • nu a fost greseala. E vechea poveste de la ferrari cu pilot nr. 1 dar bine ca se termina anul asta pentru ca s-a dovedit a fi paguboasa
    16 28
  • balatescu
    A STAT MAI BINE CU NERVII ROSBERG ,DACA NU GRESEA POATE AVEA SANSE HAMILTON ,ORICUM A RECUPERAT FOARTE BINE HAMILTON . ROSBERG A FACUT CU BRIO FATA PRESIUNII !!!!!
    21 0
  • Dacă era și mai rapid poate că termina în fața lui Alonso...
    Mai grave sunt greșelile celor de la Williams.

    Cursa de la Abu Dhabi se va decide și ea în calificări. Rosberg merge bine în calificări. Dacă se chinuie, poate câștiga titlul, important e să nu facă greșeli. Acolo mă aștept să văd un Rosberg agresiv. Ce frumos ar fi să abandoneze și Rosberg și Hamilton și să câștige Ricciardo, ca să viseze în continuare la titlu :)))
    17 27
  • Brasoveanu
    Nu inteleg strategia gandita pentru un Alonso pe care in al doilea stint l-au tinut cu 3 tururi mai mult decat trebuia! Pe Raikkonen l-au tintuit cu un pneu! Stupid!!
    20 11
  • C Long
    E clar !

    Alonso pleaca de la Ferrari :)
    18 14
  • Lamuriti-ma si pe mine, va rog: pana la urma se dubleaza doar punctele pentru castigator, sau punctele aferente primilor 10 piloti? Ca in cazul dublarii tuturor punctelor, se stie deja campionul.
    9 9
  • Andrei
    Raikkonen orice este in 2014 numai rapid nu asa ca au apelat la solutia de compromis cu 2 opriri. Rosberg l-a pus la punct pe Ham.
    14 25
  • lui Kimi i-au furat locul 4 cu asta. Ce dreac scrie in contractul ala al lui Alonso si nu degeaba a fost adus Matiacci acolo sa curete dupa Montezemollo
    8 26
  • ferice de Mercedes ca are doi piloti atit de buni;desi tin cu Hamiilton,chiar nu mai conteaza care dintre ei cistiga titlul
    18 4
  • pate Tic
    cum se face ca cel mai bun pilot de pe grila are nevoie de aproape 6 tururi sa treaca de masina coechipierului incaltata cu pneuri mai lente...raspunsul dupa deschiderea pateului Tic!
    25 15
  • Matiaci il face pe Vetel nr. 1 asa ca amaratul ala de bautor tot capra o sa stea si la anu'!
    18 22
  • @pate tic
    Ca nu prea intelegi tu ce inseamna F1 nu e prea grav, deschide pateul si baga umfla-ti matzu, poate ragai si tu ceva inteligent ;)
    9 21
  • @r...tu inca mai crezi ca raikkonen e mai rapid decat alonso si ca este mereu lucrat la boxe? chiar si acum cand alonso pleaca de la echipa? nu prea te duce capul.....
    9 6
  • I-o l-as fi lasat pe Kimi sa termine in fata, daca eram in locul lui Fernando. Termina si el cu un moral ceva mai putin sifonat sezonul.
    4 19
  • mda, prevad un *abandon tehnic* pentru Hamilton in ultima cursa .... nu e arian ! Cat il priveste pe *soferul bancii*, se pare ca a cerut ca Raikonen sa-i cedeze locul .... jegosul asta a uitat ca nu a facut nicio branza pentru Ferrari pe cata vreme Kimi le-a adus un titlu ... caracter imputit, ma mir ca nu mai aranjeaza vreun *safety-car * .....Pentru Massa, un mare BRAVO !!!! macar termina in fata celui care l-a considerat *locotenentul* sau ... asta da razbunare ! Hai cu manutele rosii , lingai ai soferului bancii !!!!
    33 32
  • 333-317 nu e chiar 17 in schimb 334 (cate puncte are intradevar ham)-317 e 17 cat e diferenta in momentul de fata
    deci ham e campion ...ca mii greu sa cred ca va pierde locul 2 in ultima cursa
    10 1
  • BV MB

    @Schumi

    toti vor primi puncte duble
    Ham are titlul in buzunar 99%
    Nico mai spera in acel 1% si un abandon ...

    Ferrari ... vedem la anul

    Forza Rossa!!!
    15 5
  • Ferrari
    De cand ii Maldonado la Williams? asa scrie in articol!
    6 0
  • Am baut putin mai mult, scuze, hac!
    4 4
  • Ferrari
    @ tri puncte de jeg, nu ceri si tu unui glont sa faca schimb cu neuronii tai ramoliti?
    11 8
  • o sa fie mai rapid ...doar daca piloteaza un MIG 31 cu peste 3 mach...aleluia....si in calificari a luat bataie de la Alonso-care avea bateria la jumate-special lasata ca sa termine kimi in fata lui.....nici asa nu a putut kimisor sa ajunga in fatza lui Alonso-patetic
    15 6
  • Cursa din Brazilia nu putea sa dezamageasca, personal m-as fi bucurat sa fie ultima cursa a sezonului dar deh... altii au dat cu banii :P. Rosberg i-a tinut piept lui Hamilon, o mare surpriza as spune, dar bravo lui :P. Massa s-a descurcat foarte bine, era la el acasa totusi, pacat de Bottas. Lui Ricciardo i s-a busit o parte din suspensie, asta este. Button, Vettel si Alonso nu au fost prea in fata, evident diferenta dintre masinile Mercedes + Williams si restul este destul de mare dar macar nu au abandonat. Raikkonen dezamagitor, strategia pe 2 schimburi nu avea cum sa mearga, pe trei schimburi, poate era mai in fata, dar deh depinde cum au gandit-o. Ma asteptam ca Alonso sa-i prinda pe Button si Vettel din urma, dar Raikkonen avea alte planuri.

    Sa vedem ultima cursa, as paria pe Rosberg in acest moment, cred ca are o sansa buna la victorie in Abu Dhabi.

    P.S. "Comice" anumite comentarii, se vede ce face analfabetismul si saracia din anumite paturi sociale. Dar deh, nu ii obliga nimeni sa mearga la scoala sau sa-si caute un loc de munca, somajul si cersitul sunt solutii la fel de bune pentru unii se pare.
    14 5
  • Vintila
    A incercat Maticaci sa-l faulteze pe Alonso, ba motor in antrenamente, ers neincarcat in calificari, n-a mers. Tot Alonso pleca din fata. In cursa a zis ca ii da lui Alonso cu o oprire in plus, da, n-a mers nici asta. In loc sa se uite la performanta din ce in ce mai slaba a echipei el ii taie craca lui Alonso. Cine pica? Raikkonen.
    14 15
  • Toată lumea primește puncte duble în ultima cursă. Adică Hamilton trebuie să termine pe cel puțin locul 2, ceea ce relativ simplu fără o problemă tehnică. Cu un loc 2 la Abu Dhabi, unde Hamilton nu va forța, britanicul ia titlul cu o diferență de 3 puncte.

    Dacă apar probleme, se împute treaba. Dar momentan nici un pilot nu-i poate pune probleme lui Hamilton pentru locul doi.
    13 5
  • nimeni n-a vazut"faultarea"lui Kimi la boxe,cu cauciucul dreapta fata,daca tot sunt faulturi la Ferrari??
    18 8
  • Ferrari
    Cred ca se faulteaza singuri cei de la Ferrari..... pana acuma il faultau pe Alonso sa plece, acuma oare de ce il faulteaza si pe Raikkonen......

    Cat despre ultima cursa.... mi-ar place ca Hamilton sa aiba probleme, sa plece de pe un loc mai prost cu Rosberg in pole si sa se lupte amandoi ca disperatii pentru victorie!
    14 6
  • Ferrari
    l-au faultat doar pe Kimi ca sa il poata scoate iar pe Alonso in fata. Matiacci a lasat-o asa cum a popit-o Montezemollo dar numa' pana la sfarsitul anului.
    9 11
  • http://www.grandprix247.com/2014/11/10/ferrari-big-boss-worried-about-2015-project-troubles/

    Ferrari big boss worried about 2015 project troubles
    New Ferrari president Sergio Marchionne has already reportedly expressed concerns about the Italian team’s 2015 project, in the wake of an Autosprint report citing wind tunnel figures of the project code named 666 showed that the 2015 car may be no better than the F140T.

    Now, the authoritative daily La Gazzetta dello Sport claims Marchionne, who recently took over from Luca di Montezemolo, reacted with alarm to the first concrete numbers emerging from the 2015 project.

    And “Is it this year’s car or next year’s?” he reportedly asked when he was shown sketches.
    6 1
  • When asked about the 2015 car reports, Fry said in Brazil: “There’s obviously a huge gap we need to catch up. I think things are progressing reasonably well.”
    6 1
  • ctlnmihai
    Thanks Soxy pentru că ne-ai luminat :)
    1 8
  • ctlnmihai
    Mulțumirile au fost reale ..Așa că nu văd voturile negative ..
    4 4
  • Bah, or ajuns la Ferrari doi lideri "cunoscatori" de F1, Marchini cu Matiaci :))), ce drak vor sa faca in 2015? Alonso pleaca pentru ca stie cum stau lucrurile acolo, Vetel...vai de mama lui, Red Bull sunt mai sus ca Ferrari si tot asa vor ramane si la anul ca Renault se intareste substantial iar sasiurile austriecilor e stiut ca sunt de top. La anul pe Ferrari ii vad in lupta stransa cu Sauber si Force India.
    9 2
  • e de neinteles cum recupereaza 6-7 secunde hami si apoi se opreste in spatele lui rozi.
    unii ar zice ca nu e campion adevarat, altii ca nu e masina si mai ere si el momente...
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru