Schimbări la RCA în 2015: comisionul de intermediere va fi menţionat obligatoriu pe poliţă

de Sebastian Toma
Vineri, 14.11.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a schimbat anumite norme referitoare la poliţele RCA. Printre schimbări se numără şi obligativitatea prezentării comisionului de intermediere, atât procentual, cât şi în valoare absolută.

Esential 10 la sută reprezintă reducerea comercială maximă care va putea fi aplicată de asiguratori la tariful standard de primă RCA conform noilor reglementări, exceptând cazurile care implică persoane vârstnice, cu deficienţe locomotorii şi sistemul bonus-malus.
Poliţele RCA emise în 2015 vor avea obligatoriu inscripţionate mai multe informaţii decât cele emise până acum, titrează Digi 24. Schimbarea a fost dictată de ASF, prin norma nr. 23/2014, aceasta implicând menţionarea comisionului de intermediere direct pe poliţă, atât în valoare procentuală, cât şi în valoare absolută. Astfel, clienţii vor afla exact comisionul pe care îl adaugă brokerul lor. Pe lângă informaţia menţionată mai sus, poliţele RCA emise de la 1 ianuarie 2015 vor conţine informaţii despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, cheltuiala medie de achiziţie directă, clasa bonus-malus, numărul de înmatriculare/înregistrare sau seria de şaseiu şi statele în care documentul are valabilitate.
Aceste informaţii erau deja prezente pe poliţele RCA.

AICI poţi găsi o ofertă pentru o poliţă RCA

Asiguratorii vor fi nevoiţi să notifice Autoritatea de Supraveghere Financiară privind tarifele lor de primă şi reducerile comerciale (de până la 10%) cu cel târziu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care vor fi practicate. Modificarea tarifelor de primă RCA va putea avea loc abia la un an de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri. Asta înseamnă că poliţele RCA nu se vor mai scumpi pentru toţi şoferii în acelaşi timp de mai multe ori pe an, ci doar pentru anumite categorii. Cei de la ASF promit să fie stricţi în această privinţă, impunând o regulă care implică retragerea autorizaţiei de a practica poliţe RCA pentru asiguratorii care încalcă aceste norme.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi cu 10-15% până la sfârşitul anului

Aşa arată un specimen de poliţă RCA conform normelor în vigoare pentru 1 ianuarie 2015.

Piaţa asigurărilor din România este problematică a primit ultima schimbare majoră în 2010, când asiguratorii au fost obligaţi să răspundă la solicitările păgubiţilor în termen de 30 de zile, indiferent dacă este vorba despre un răspuns favorabil sau nu.

Numărul mare de daune înregistrate în România şi valoarea acestora în comparaţie cu tarifele practice duc la pierderi pentru asiguratori, declară reprezentanţii acestor companii. Tocmai de aceea, şeful ASF declara în urmă cu două luni că există posibilitatea scumpirii tuturor poliţielor de asigurare în 2015 pentru a contrabalansa această situaţie.  Pe piaţa asigurărilor din România activează peste 40 de companii de profil şi aproape 500 de brokeri.

Via DIGI24

Comentarii (1)

  • _steli
    Imi pare "bine" sa vad ca nu se face nimic legat de nesimtirea asiguratorilor in cazuri de dauna. Este o continua si accelerata bataie de joc la adresa soferilor care vor sa-si repare aut. pe RCA-ul vinovatului. Iar CSA-ul se face ca nu vede!
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru