Uniunea Europeană va introduce noi reguli de securitate cibernetică: „mașinile electrice pot fi spioni pe 4 roți”

de Tiberiu Safta
Joi, 18.04.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Uniunea Europeană va introduce oficial noi reguli de securitate cibernetică, un lucru care va afecta și industria auto. Noile reguli vor intra în vigoare din luna iulie, iar conform acestora, mașinile vor trebui să fie protejate de amenințări cibernetice.

În perioada recentă, mai mulți producători au fost forțați să retragă de pe piață mai multe modele din cauza unui nou pachet de reguli de securitate cibernetică. Producători precum Volkswagen și Porsche au fost nevoiți să retragă modele din gamă pe fondul introducerii acestor reguli noi.

Așa cum bine cunoaștem, mașinile din prezent sunt dotate cu numeroase sisteme avansate, ajutate de senzori și de camere video. Din această cauză, mașinile au devenit mai vulnerabile în fața hackerilor și atacurilor cibernetice. Pentru a combate acest fenomen, atât Uniunea Europeană, cât și Organizația Națiunilor Unite au introdus reguli stricte despre securitatea cibernetică a automobilelor.

Astfel, toate mașinile noi care vor fi vândute din 7 iulie 2024 vor trebui să respecte două reguli noi impuse de ONU. Mai exact, producătorii sunt obligați să instaleze un nou sistem de control electronic pentru mașini, în timp ce a doua regulă prevede ca actualizările software să fie mai sigure față de amenințările cibernetice.

Mai mulți experți în domeniu spun că mașinile noi, în special cele electrice, pot filma și trimite date personale către producători, din cauza numărului mare de camere video și senzori.

„Din perspectiva serviciilor de informații, aceste mașini, cu multele lor camere și senzori, sunt nimic altceva decât mașini de spionaj pe 4 roți”, a declarat Moritz Schularick, un economist german pentru publicația Handelsblatt.

Un studiu nou, realizat de către Centrul German de Management Auto și de Cisco Systems, relevă că amenințările de natură cibernetică asupra mașinilor sunt „iminente”. Stefan Bratzel, unul din autorii studiului, a declarat: „Odată cu proliferarea vehiculelor definite de software, a electromobilității, a condusului autonom și a lanțului de aprovizionare interconectat, riscurile cibernetice cresc și mai mult.”

Ca urmare a introducerii noilor reguli de securitate cibernetică în Uniunea Europeană, unele modele au fost deja retrase de pe piață.

Lista include: Volkswagen Up!, Volkswagen Transporter T6.1, versiunea cu motoare termice a lui Porsche Macan și Porsche 718 Boxster și Cayman. Lista modelelor care vor fi retrase din cauza noilor reguli ar urma să crească și va include modele de la Audi, Renault și Smart.

via Carscoops

Comentarii (2)

  • cam aiurea titlul...nu am citit aricolul, dar indiferent ce scrie acolo tot e o prostie, ca nu doar alea electrice au camere, pana si pe Duster poti avea 4 camere... alea nu te pot spiona?
    2 1
  • Nu doar electrice, orice masina, fapt confirmat de recentele videoclipuri virale din america, unde oamenii s-au trezit ca masinile lor vechi (nu electrice) trimiteau informatii non stop la producator si acesta a vandut absolut totul pentru diversi marketeri si orice parti interesate.
    Unde mergi, cum mergi, cat stai, etc...si un judecator chiar a dat verdict lunile trecute ca oamenii, proprietarii de masini NU AU DREPT asupra datelor lor, ci producatorii.
    Si noi ne speriem de comunism, lol, cand la americani e grav de tot spionajul propriilor cetateni.
    Dar sa revenim, cat timp VAG si Stelantis introduc standard chatgpt in toate masinile, este clar ca spionajul e la putere.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru