Hamilton, pole position la Soci! Rosberg şi Bottas, la un pas să-l învingă pe britanic

de Daniel Popescu
Sambata, 11.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton va pleca din pole position în Marele Premiu al Rusiei după ce Nico Rosberg şi Valtteri Bottas au comis greşeli în ultimele viraje şi au ratat ocazia de a-l învinge pe pilotul echipei Mercedes.

Esential 7 este numarul pole position-urilor obtinute de Lewis Hamilton in sezonul 2014
0.200 secunde a fost diferenta dintre Lewis Hamilton si Rosberg in calificari
0.407 secunde a fost deficitul pentru care Valtteri Bottas a pierdut pole positon-ul in Rusia
Lewis Hamilton a obţinut sâmbătă al şaptelea pole position din acest sezon în cadrul ediţiei inaugurale a Marelui Premiu al Rusiei de la Soci. Pilotul echipei Mercedes a fost cronometrat cu 1:38.513, însă victoria sa din calificări nu a fost deloc una uşoară. Nico Rosberg părea pregătit să-l învingă pe coechipierul său, însă o serie de greşeli minore comise în ultimele patru viraje l-au retrogradat pe locul doi la exact două zecimi în spate.

Ulterior, a fost rândul lui Valtteri Bottas să fie aproape de producerea unei mari surprize şi de obţinerea primului pole position din carieră, însă o eroare în ultimul viraj l-a făcut pe finlandez să piardă timp preţios şi să plaseze monopostul Williams pe locul trei.

McLaren a confirmat forma bună traversată la Soci prin locul patru obţinut de Jenson Button, însă revelaţia zilei a fost Daniil Kvyat. Rusul a profitat la maxim de performanţele bune ale celor de la Toro Rosso pe acest circuit şi a obţinut în faţa propriilor suporţi locul cinci, cel mai bun rezultat în calificări din cariera sa.

În spatele său s-a plasat Kevin Magnussen, însă pilotul echipei McLaren va pleca doar de pe locul 11 din cauza unei penalizări de cinci poziţii pentru schimbarea cutiei de viteze.

Daniel Ricciardo a stabilit al şaptelea timp pentru Red Bull, însă va pleca de pe şase din faţa celor doi piloţi ai Scuderiei Ferrari (Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen) şi Jean-Eric Vergne (Toro Rosso).

Q2: Vettel nu promovează în top 10

Sebastian Vettel a ratat prezenţa în Q3 după ce a stabilit doar al 11-lea timp în calificări, în faţa celor doi piloţi de la Force India, Nico Hulkenberg şi Sergio Perez.

Germanul va fi însă penalizat cu cinci poziţii pe grila de start şi va lua startul doar de pe 17, eveniment de care au profitat atât coechipierul său de la Force India, cât şi piloţii de la Sauber (Esteban Gutierrez şi Adrian Sutil), dar şi Romain Grosjean (Lous), cel mai lent pilot în Q2.

Q1: Massa, eliminat din motive tehnice

Marcurs Ericsson (Caterham) a fost primul pilot sub linie în prima parte a calificărilor, însă marea surpriză a fost eliminarea prematură a lui Felipe Massa. Pilotul echipei Williams a raportat o serie de defecţiuni tehnice prin radio şi a stabilit doar al 18-lea timp al sesiunii, în faţa lui Kamui Kobayashi (Caterham) şi Pastor Maldonado.

Venezueleanul va pleca de pe ultima poziţie a grilei de start prin prisma penalizării de cinci poziţii pe grila pe care o mai are de suportat după ce a schimbat motorul înaintea etapei precedente din Japonia. Cel mai lent în calificări a fost Max Chilton de la Marussia. Marele Premiu al Rusiei va avea loc duminică cu începere de la ora 14:00, ora României.

Rusia - Rezutate calificări: 

Loc Pilot Echipa Timp Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1m38.513s -
2 Nico Rosberg Mercedes 1m38.713s 0.200s
3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m38.920s 0.407s
4 Jenson Button McLaren/Mercedes 1m39.121s 0.608s
5 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m39.277s 0.764s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m39.635s 1.122s
7 Fernando Alonso Ferrari 1m39.709s 1.196s
8 Kimi Raikkonen Ferrari 1m39.771s 1.258s
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1m40.020s 1.507s
10 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 1m40.052s -
11 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1m39.629s -
12 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m40.163s -
13 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1m40.536s -
14 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1m40.984s -
15 Romain Grosjean Lotus/Renault 1m41.397s -
16 Marcus Ericsson Caterham/Renault 1m42.648s -
17 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m40.058s -
18 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m43.064s -
19 Kamui Kobayashi Caterham/Renault 1m43.166s -
20 Max Chilton Marussia/Ferrari 1m43.649s -
21 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1m43.205s -

Program

Marele Premiu al Rusiei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 10 octombrie 09:00 -
Antrenamente 2 vineri, 10 octombrie 13:00 -
Antrenamente 3 sambata, 11 octombrie 11:00 -
Calificari sambata, 11 octombrie 14:00 Dolce Sport, RTL si M1
Cursa duminica, 12 octombrie 14:00 Dolce Sport, RTL si M1

▶ Formula 1 la TV, pe internet şi pe tablete în 2014: unde poţi vedea în direct cursele din Marele Circ

Comentarii (35)

  • Pe un circuit nou pilotul cu cea mai buna experienta, castiga! Daca Bottas ar fi avut 1/3 din experienta lui Hamilton facea polul, imi pare rau ca a ratat, nicusor al lui rosberg daca nu ar avea minunatia de mercedes la dispozitie ar inota pe lanaga massa!
    29 16
  • Hehe... cine ar fi crezut ca ii vom face pe Ferrari si Red Bull, neprimind nici un fel de sprijin/informati/mod de optimizare de la Mercedes de luni bune? Totul ii in urma progresului aerodinamic. Aripa fatza marca Peter Prodromou: http://somersf1.blogspot.co.uk/2014/10/bite-size-tech-mclaren-mp4-29-front.html

    We are beating Ferrari.
    14 40
  • Lorenzo De Luca ‏@LorenzoDL83 1m1 minute ago
    #Ferrari loses 4/5 tenths in each sector
    Deci nu dati vina doar pe motor.

    Stiam ca pana la urma vom dezvolta masina mai bine decat Ferrari si ii vom prinde pana la finalul sezonului NU LA PUNCTE pt ca am inceput prost dar ca performanta a masinii.
    12 39
  • Caracteristic Ferrari: sa nu poata tine pasul cu competitorii pe final de sezon pentru ca nu pot dezvolta suficient de repede masina. Si mp4-28 anul trecut era la egalitate ca performanta cu Ferrari in ultimele curse anul trecut, desi Ferrari era la inceput cea mai buna masina in regim de cursa.
    15 32
  • Hai sa va arat ceva tare de tot.

    McLaren Soul ‏@McLaren_Soul 5m5 minutes ago
    I'm reading Autobild claimed Ferrari asked them in Singapore to write negative stories about Alonso. They have deleted the tweet now though
    6 27
  • Omnicorsef1.it: "Alonso: "La macchina sembra buona..."
    Si si molto bona che nebuna :)
    7 27
  • balatescu
    CIND FACEA SCHUMACHER SETARILE PENTRU AMBELE MONOPOSTURI IL BATEA ROSBERG , HAMILTON FACE SETARILE PENTRU AMBELE MONOPOSTURI DAR O IA PE COJA ROSBERG ,DACA SI-AR FACE SINGURI SETARILE FARA SA COPIEZE SETARILE UNU ALTUIA ,HAMILTON ERA CAMPION MONDIAL IN MOMENTUL DE FATA,ROSBERG NU STIU DACA PRINDEA VRE-UN PODIUM !!!
    25 17
  • pai normal ca daca pleaca Alonso isi aduc si tifosii aminte ca masina a fost destul de buna de titlu de fapt in 2 din aia 4 ani ...

    vor "cujeta" si ei la rece
    11 13
  • Hamulica
    Anti-hamiltoanele, mai bociti mult? :)))))))
    18 14
  • @Hamulica

    Nu ii mai intrista si mai tare.
    9 19
  • e bine ca a luat Hamilton pole-position-ul altfel din nou il vedeam lamentandu-se cu lama in vene
    7 21
  • bai baiete iar imi folosesti nick-name-ul? lumea de aici stie ca sunt fan Hamilton asa ca nu mai incerca sa bagi strambe
    12 9
  • bai? am fost impreuna la bai? :))
    poate ca tu esti unicul dany din tara, de pe pamant, poate chiar din galaxie, THE ONE, hai ca esti tare plangaciosule :))
    fa-ti cont copile si posteaza sub pseudonimul dany dar pana atunci ciocu' mic!
    9 12
  • Unde sunt fanii Ferrari de 5-6 ore tot incerc sa ii depistez pe radar. De vreo 2 ore ii caut si cu GPS-ul dar nu dau de ei nici cum. Cred ca nici serviciile de contra informatii nu ii mai gasesc dupa brambureala de azi.

    We are building an empire.
    8 16
  • ca fan, eu tin cu hamilton
    ca suporter, sunt contra lui hamilton

    o sa scriu asta si pe facebook
    3 1
  • NU CĂUTA FANII FERRARI ATÂT TIMP CÂT NU CUNOŞTI ISTORIA McLAREN, SUNT MULŢI FANI PT. PILOŢI , DAR DACĂ PILOTUL SCHIMBĂ ECHIPA ASTA NU ÎNSEAMNĂ SĂ NU TRATĂM CU RESPECT CONCURENŢA
    2 0
  • BRUCE McLAREN CÂND A FĂCUT ECHIPA ŞI-A DORIT SĂ CÂSTIGE CAMPIONATE MONDIALE, DAR NU A OPRIT NICI UN PILOT DACĂ A DORIT SĂ PLECE...
    2 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    un' sa fie,tot anu' asta o sa fie pe 7,sau mai jos
    5 10
  • Pentru dany ala fals, toata haleria nationalei sa isi bage pula in tarfa de ma-ta
    0 2
  • S-a pricopsit Ferrari cu Vettel. :))))))))))))Non performanta pe bani multi! Angajatul ideal. Or fi romani astia de la Ferrari?
    15 6
  • DE MULTE ORI MI-AM PUS ÎNTRBAREA : DE CE ESTE CĂUTAT UN FOST CAMPION MONDIAL DE ECHIPE PUTERNICE CHIAR DACĂ NU A OBŢINUT REZULTATE, ÎN DETRIMENTUL UNOR PILOŢI TINERI, PÂNĂ LA URMĂ REZULTATELE CONTEAZĂ, FĂRĂ EXCEPŢII.
    2 1
  • Vettel a fost lucrat tot anul asta, sa fim seriosi... vroiau doar sa ii scada salariul, nu judeca un pilot dupa rezultatele finale, ci dupa cum piloteaza, daca aveti dubii in privinta lui vettel, urmaritii atent stilul de pilotaj nu performanta pentru ca nu are cu ce sa faca performanta, la anul va reveni unde ii este locul, o sa vedeti asta, problema este la rbr acum, sa nu spuna cineva ca ricci sau oricine ar veni la echipa din pilotii tineri poate dezvolta un monopost mai bine ca vettel, si setarile unei masini limitate sa faca performanta se potrivesc de minune pe cealalta de exemplu, a lui ...ricci ;)
    16 8
  • MIRCEA-FERRARI ESTE O RELIGIE un MIT-VOI SUNTETI UN HIBRID care primeste motoare donate cind intelegi treaba asta?
    5 1
  • Comentatorul de la Dolce(da, îl ascult, n-am încotro. Mă uit la Dolce pt că pot vedea cursa HD pe televizor) spunea că Ferrari vrea să scape de Alonso deoarece spaniolul a încercat, cu câteva luni în urmă, să vorbească cu cei de la Mercedes pentru un eventual contract. Și atunci Ferrari a stat și s-a întrebat dacă Alonso mai vrea să facă performanță la Ferrari.

    Ceea ce a spus comentatorul poate fi adevărat, cu toate că eu nu am citit această versiune. De fapt cred că doar Alonso și Ferrari știu motivul, însă versiunea aceasta este plauzibilă.
    Era normal ca Alonso să-și dorească o mașină mai bună. Probabil ar accepta și un salariu mai mic pentru un loc la Mercedes în 2015. Nu știu la ce se aștepta Ferrari... probabil sunt români, cum spune cineva mai sus. :)
    11 2
  • Vasileo
    niet@
    In sfarsit un baiat destept ;)
    3 0
  • niet@
    In sfarsit un baiat destept ;)
    8 2
  • @Mircea:
    Bai baiatule, tu chiar nu realizezi ca McLaren se bate cu Force India si nu cu Ferrari????Gata, ba, poteoleste-te!!!! Pana una alta uita-te ca n-ati mai prins un podium din Australia(si ala obtinut la masa verde). Inteleg ca esti fan McLaren,da' las-o mai moale.
    7 1
  • @niet:
    Prietene, de la mine ai un mare like!
    6 1
  • GrosJan
    niet l-a luat deja in brate pe "campionul de carton" ca vine la ferrari

    Dar ganditi-va putin. RBR vrea sa mai scoata din bani de la Vettel si pentru asta ii saboteaza performanta si implicit punctele aduse.

    DAR ii dau salariul integral si punctele pierdute inseamna alti bani pierduti. FACEPALM.

    Vettel cat si Raikkonen au probleme cu masina anu asta si asta se vede din trasele ratate. Vettel are nevoie de punte spate foarte stabila ca sa-si puna in valoare stilul. D'aia l-au luat Ferrari fara nicio retinere cu toate ca acum il bate Ricci. Raikkonen are nevoie de punte fata in care sa aibe incredere. Urmariti si boi pe BBC cursa, acolo mereu este un pilot care sa analizeze greseli in pilotaj, etc. Lsati dreac dolce. Le criticati comentatorii dar pe ei ii ascultati
    7 4
  • tot asa ziceau si de Alonso, ca vine sa dezvolte masina
    4 3
  • Cum să vă dați mari cunoscători de F1 și să afirmați că un pilot este „lucrat” de echipă, când banii vin din clasamentul constructorilor? O fi Red Bull de vină că Ricciardo pur și simplu e mai rapid decât Vettel? Ce monopost a dezvoltat Vettel când a venit la echipă în 2009 și atunci echipa era de top, mai avea puțin și îl bătea pe Button? Newey vă spune ceva? Da, ăla dezvoltă mașinile. Fără Newey e jale pe capul lui Sebică.
    Și văd că tot o țineți pe aia cu „stilul de pilotaj”. Așa se spunea și de Raikkonen când a venit la Ferrari și i-a scos Alonso pilotajul din cap. Și Ricciardo i-a scos pilotajul din cap lui Vettel. Germanul nu o să mai câștige nici un titlu. Dpdv psihic e tocat mărunt. La anul Ferrari o să fie echipa rataților, dacă nu-și vor reveni.
    2 3
  • @
    We are cathinch Ferrari... we are faster than Ferrari now.
    Ferrari este in fatza la puncte ca are pilotul cel mai bun, dar de cand Alonso nu mai trage atat pentru echipa o sa vedeti nivelul de performanta al masinii prin rezultatele lui Raikkonen.
    2 5
  • *catching
    2 4
  • mclmircea
    *ne cacim in ferrari
    0 6
  • Alonso si-a batut coechipierul anul asta cu o masina desenata special pentru stilul lui de pilota dar, nu prea a batut pe nimeni altcineva, nu-i mai tot ridicati osanale si ode de lauda.Nu uita ferr1 ca anul trecut si acum doi ani raikkonnen stia sa piloteze, acum ce a uitat?
    Aveti niste opinii cel putin ridicole citeodata , mai stati si cititi ce scrieti inainte de a posta.Faptul ca Alonso si Vettel fiecare la echipa lui au cam dat chix anul asta este in totalitate responsabilitatea lor.Ca vreti voi sa aveti alti tapi ispasitori si nu adevaratii vinovati in bataia tunului este treaba voastra dar, nu ridicati asta la grad de adevar absolut.
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru