Rezultate EuroNCAP: noile Renault Megane şi Opel Astra primesc cinci stele, la fel ca alte 9 maşini lansate recent. Doar două stele pentru Lancia Ypsilon

de Mircea Meşter
Miercuri, 02.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault Megane, Renault Talisman, Opel Astra, BMW X1, Kia Optima şi Kia Sportage sunt doar câteva dintre maşinile testate de EuroNCAP în această toamnă la capitolul siguranţă. Majoritatea au luat 5 stele.

Esential 11 maşini testate au primit 5 stele.
2 maşini dintre cele care au intrat la teste au primit 4 stele: Nissan Navara şi Mini Clubman.
1 maşină intrată în vizorul EuroNCAP a primit 3 stele: BMW Z4 Roadster.
1 maşină testată de EuroNCAP a primit doar două stele: Lancia Ypsilon.
Inginerii organizaţiei independente EuroNCAP au avut serios de lucru în ultimele săptămâni, în care aceştia au testat la capitolul siguranţă nu mai puţin de 15 maşini. Este un record absolut la nivelul EuroNCAP pentru numărul de maşini testate într-o singură şedinţă.

Foarte interesant este faptul că cei de la EuroNCAP nu au testat doar maşini nou-lansate în Europa, ci şi două modele care au deja ani buni în spate. Este vorba de BMW Z4 şi de Lancia Ypsilon, maşini care au primit, de altfel, şi cele mai proaste note în cadrul sesiunii de teste din această toamnă.

Probabil că EuroNCAP a dorit să sublinieze încă o dată diferenţele dintre modalitatea de testare de acum doi-trei ani şi cea de acum, când eficienţa sistemelor de siguranţă activă au un aport serios la nota finală pe care o primeşte o maşină.

Pentru că au fost foarte multe maşini testate, o să vă prezentăm rezultatele pe scurt, urmând să vă invităm pe site-ul EuroNCAP pentru a citi detalii despre punctele forte ale fiecărei maşini. Notăm însă câteva rezultate notabile: noile generaţii Opel Astra şi Renault Megane au primit 5 stele, acelaşi calificativ fiind înregistrat de noul BMW X1. Excelentă prestaţia celor două modele Kia - noul Sportage şi noul Optima, ambele cu 5 stele. MINI Clubman şi Nissan Navara au primit câte 4 stele din partea EuroNCAP.

În sfârşit, "surprizele" acestei sesiuni de teste, Z4 Roadster şi Lancia Ypsilon, au fost zdruncinate serios din cauza faptului că le lipsesc sisteme de siguranţă activă şi nu numai: 3 stele pentru roadsterul german, respectiv 2 stele pentru citadina italiană care în primăvara acestui an a primit un facelift estetic minor.

Rezultatele complete ale sesiunii de testare EuroNCAP din decembrie:

BMW X1: 5 stele EuroNCAP
BMW Z4: 3 stele EuroNCAP
Infiniti Q30: 5 stele EuroNCAP
Jaguar XE: 5 stele EuroNCAP
Jaguar XF: 5 stele EuroNCAP
Kia Optima: 5 stele EuroNCAP
Kia Sportage: 5 stele EuroNCAP
Lancia Ypsilon: 2 stele EuroNCAP
Lexus RX: 5 stele EuroNCAP
Mercedes-Benz GLC: 5 stele EuroNCAP
Mini Clubman: 4 stele EuroNCAP
Nissan Navara: 4 stele EuroNCAP
Opel Astra: 5 stele EuroNCAP
Renault Megane: 5 stele EuroNCAP
Renault Talisman: 5 stele EuroNCAP

Comentarii (8)

  • Euroncap a ajuns o organizatie tot mai irelevanta si de rahat, complet obsedata de electronice. Sa vad cum o sa va ajute electronicele cand se baga in behemot de 3 tone in voi!
    21 12
  • Scrooge
    Sincer....nu m-as simti in nesiguranta intr-o Navara cu 4 stele :)
    22 3
  • trebuia sa ii lasati istericului si al 2 lea "comentariu". Sa stim si noi cu cine avem de-a face :). Asta e strict opinia mea.

    Cum Ypsilon nu a mai fost testat pana acum insemna ca oricum era "bata" la impact si acum 1 an si acum 2 si cand a iesit pe piata, lipsa sistemelor electronice faultandul in egala masura.

    La Talisman ma asteptam la scoruri mai bune.

    PS. nu stiu unde citeam (un pdf al Autoritaii Rutiere din UK, parca) unde se arata ca majoritatea accidentelor se petrec la sub 40km/h (sau ceva de genul asta) deci sistemele eletronice daca nu te scapa de moarte cel putin evita o sumedenie de neplaceri.
    12 4
  • Da, Lancia a primit 44% la protectie pasageri adulti la impact, mult sub orice rezultat al Dacia de pana acum, dar oricum nu conteaza asta decat pentru piata italiana, unde se mai vinde modelul cat de cat. Z4 a scos si el doar un 69% la protectie adulti. Rezultatele arata cat de bine se mai descurca platformele vechi la actualele teste, cum s-a vazut si cu Megane in trecut. Un automobil care acum 10 ani lua 5 stele acum n-ar mai lua mai mult de 4, si nu din cauza sistemelor electronice
    11 1
  • Dar de ce nu spuneti ca ypsilonul a luat foc in teste? http://www.autoevolution.com/news/2015-lancia-ypsilon-catches-fire-during-euro-ncap-crash-test-gets-two-star-rating-video-102485.html
    4 0
  • La Lancia era de asteptat tinand cont de vechimea platformei.

    Z4 si Clubman sunt rusinea testului insa (cu toate ca si Z4 e vechiut), tinand cont ca vorbim de producatori premium care trebuie sa faca in asa fel incat sa obtina 5 stele.

    Restul, jos palaria.
    5 0
  • Ilgrande Averescu
    Doar 3 stele pentru BMW Z4 ? Penibil pt o marca premium......
    5 1
  • In poza din articol, mi se pare mie sau Jaguar XE este bazat pe generatia anterioara a XF?
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru