Bataie de joc pe banii nostri

300 de radare noi au fost amplasate pe soselele din Romania. Politistii mai au inca 149 de autospeciale Dacia Logan MCV pe care trebuie sa le trimita in “actiune”. Inainte de noile radare, Politia Rutiera avea circa 250 de echipaje cu radar pe soselele din Romania, acum au aproximativ 550 pe strazi, iar pana la sfarsitul anului vor avea 699 de unitati cu radar.

O treime din numarul total de radare de pe sosele apartine generatiei vechi, daca ii putem spune asa. Noile radare BEE III au debutat pe piata acum 10 ani, dar sunt mai performante decat unitatile Pyton II cu care erau echipati politistii pana acum. Cu toate acestea, din moment ce numarul de radare s-a triplat, sansa de a primi o amenda de viteza s-a triplat si ea.

Cele 449 de unitati au fost cumparate cu bani de la buget, stransi din taxe, impozite si amenzi. Deci sunt pe banii nostri, ai contribuabililor. Acestea sunt amplasate pe strada, teoretic, pentru singuranta noastra. Problema e ca politistii de la rutiera stau la panda pentru a cumula cat mai multe amenzi si a strange cat mai multe permise. In momentul in care drumurile din tara noastra sunt intr-o stare dezastruoasa si nu le va repara nimeni asa cum trebuie in urmatorii ani, ce face MAI-ul? Tripleaza numarul de radare de pe sosea pentru a mari numarul de amenzi.

Vom ajunge sa calatorim ca la inceputul secolului XX, din moment ce trenurile de azi circula mai incet decat locomotivele cu abur din 1900 toamna. La acea vreme, puteai sa ajungi din Bucuresti pana in Cluj in aproximativ 8 ore, acum, faci peste 9 ore. Cu masina e jale mare, ramane doar avionul – pana cand vor gasi o metoda de incetinire a traficului aerian.

Scopul unic al acestor radare este de a strange bani pentru a umfla bugetele unor institutii administrate prost. Aceste radare sunt cumparate pe banii nostri, folosite pe banii nostri si nu in utimul rand, vaneaza carnetele si banii din buzunarele noastre.

Teoretic, exista posibilitatea ca pe un traseu de 500 kilometri sa intalnesti 80 de radare. Da, ati citit bine OPTZECI DE RADARE PE 500 kilometri! Asta inseamna o unitate radar la fiecare 6.25 kilometri. Daca drumul ar fi perfect plat si soseaua ar fi perfect dreapta, iar conditiile atmosferice perfecte, ai fi in bataia radarului la fiecare 3.90 kilometri ( din moment ce bataia maxima a radarului este de 1.6 kilometri).

Poate ca statul roman nu agreeaza autoturismele si vrea sa incurajeze circulatul cu caruta (am vazut prea multe pe strazi, una chiar ieri in Bucuresti). E foarte tare sa iti speli masina dupa ce astepti aproape 30 minute la coada si apoi sa treci cu roata peste excremente de cal. Nu-i asa ca se simte ca am aderat la Uniunea Europeana in urma cu 3 ani?

11 comentarii la “Bataie de joc pe banii nostri”

  1. george spune

    Practic, si daca ai avea un antiradar atat de destept incat sa le bungheasca si cand sunt in stand-by, tot inutil ar fi pentru ca ar tipa aproape continuu…

    In alta ordine de idei, stii ce-i foarte tare? Ca sunt in tarisoara asta unii care jubileaza ca atunci cand a castigat Traian Ahmadinejad cel de-al doilea mandat. Li s-a bagat atat de puternic in teasta faptul ca “VITEZA UCIDE” incat respectivii simt chiar o satisfactie la auzul unor astfel de vesti…

  2. VladP spune

    pai sunt si pe aici oameni care sustin ca trebuie sa mergem legal, adica 50 in localitati si 90 afara. Probabil ca nu s-au suit in viata lor in masina, cat despre un drum lung in tara nu se pune problema.
    Cat despre hotiile care se intampla in Romania chiar sub nasul nostru, ce sa zic.. noi suntem de vina ca stam si inghitim. Dar lumea e prea orbita sa faca bani ca sa mai protesteze in mod constructiv si real.
    Asta e secolul 21 la romani, fara autostrazi dar cu un miliard de radare….

  3. b76 spune

    stai linistit, si noile radare se vor supune acelorasi legi ca si pana acum asa ca le vom putea da peste bot pandarilor. as fi de acord cu asa ceva in conditiile in care am avea drumuri insa imposibil sa nu ii dai peste limita imediat ce prinzi o bucata de sosea cat de cat practicabila, pt a recupera macar o particica din timpul pierdut pe campiile patriei sau a-ti destinde putin nervii simtind ca mergi.

  4. ReVo spune

    Legat de exemplul cu trenul (pe care l-am auzit si pe la tv). Nu este chiar asa, trebuie luat in calcul si faptul ca de atunci pana acum numarul statiilor s-a triplat poate.
    In rest ai perfecta dreptate, nu cred ca cele mai multe accidente se intampla din cauza vitezei oricum, daca n-ar fi imbecili pe sosele s-ar circula mult mai fluent si nu ai mai fi nevoit sa ii dai inca 20Km in plus ca ai stat 30 min in aglomeratie … dar stai … vorbeam de sosele aici ? care sosele … ?

  5. Paul spune

    Absolut corect! Nici eu si nimeni, cred, nu ar avea probleme cu radarele daca ar exista sosele pe care sa se circule decent. Ori in cazul nostru, daca ai de facut un drum pana la Cluj sau Botosani, respectand strict viteza legala, faci 12 ore. Pentru 500 de km. In plus, ni se mai scot ochii cu limitele legale din UE, la care trebuie sa aderam si noi. In primul rand acolo sunt autostrazile pentru drumuri lungi, iar in al doilea rand, in Austria de exemplu, limitele de viteza sunt in functie de conditiile de drum, existand localitati in care se poate circula si cu 80 kmh.

  6. Marian spune

    NU are nici o treaba numarul de statii de tren cu viteza cu care se circula pe calea ferata. Daca vrei sa faci Bucuresti-Cluj nu iei personalul sa vezi toate garile, iei un accelerat, rapid mama dracu cum ii zice, si tot atatea opriri face ca si acum 100 de ani. Doar ca intre statii nu se merge cu 100 km/h ci chiar cu 10km/h.
    Legat de radare, nu am vazut nici unul amplasat in zona cu risc de accident, sa zici ca le pun preventiv sa nu se intample o nenorocire. Toti, dar absolut toti stau la ciupeala sa te faca la buzunare. Iti dai seama ce pericol public sunt cand merg cu fantastica viteza de 80 km/h printr-o localitate care e strabatuta de un drum national pe care mai circula cateva masini in acelasi timp. Probabil pentru fapta mea ar trebui sa primesc cel putin 20 de ani sau sa fiu omorat cu pietre.

  7. unckle spune

    Niste baieti smekeri … si niste idei folositoare … pentru buzunarele importatorului de radare…

    Din pacate o sa trebuiasca de acum incolo sa ne pazim de radare exact pe acele bucati de drum pe care se mai putea circula. Pentru ca baietii nu sunt retarzi , nu or sa stea ca fraierii cu radarul ala jMeKer pe vre-un coclau de sosea pe care mergi mai repede cu caruta … or sa setea pe acele 20-30% din sosele pe unde o sa poti sa circuli cat de cat cu viteza.

    O alta treaba “jMeKera” pe care am observat-o in jurul bucurestiului ( si poate se intampla si in alte zone ale tarii) este marirea intravilanului localitatilor rurale . Un exemplu ar fi localitatea 1Decembrie ( pe dn5 ) care s-a dublat ca lungime … a aparut un panou, in padure… si vii ca omu cu 100km/h .. nu te prinzi de faza.. si in 100m ai lasat acolo carnetu’ …

  8. Adi spune

    Avand in vedere ca viteza excesiva este cazua pricipala a accidentelor in Romania mie mi se pare ok ca Politia sa incerce sa o contracareze.

  9. tara de r...t spune

    in weekend am circulat intre sibiu si brasov. am avut ocazia sa ma intalnesc cu noile aparate de radar. au fost 3 in jud. brasov, unul in Ghimbav si unul in Fagaras, dar doar unul m-a intrigat. langa codlea, in apropiere de poapsul caprioara este o portiune cu restrictie de 40 la ora intr-o coborare pe o panta. acolo stateau si domnii politisti. normal ca fiecare prima masina din coloana era oprita pentru ca nu aveai cum sa respecti limitarea

  10. Traian spune

    Treaba politistilor (chiar am uitat de la ce vine numele de politist) nu este sa te apere pe tine. Ei stau ca si si hotii la drumul mare, dar nu sa te pazeasca ci ca sa te faca sa platesti amenda sau spaga.Intro tara in care economia se tine doar din taxe pe tutun,carburant si cam atat ei nu mai au bani si atunci pentru ca au puterea de la noi fac tot felul de mismasuri.Cand ai nevoie de ei nu-i gasesti dar cand e vorba sa “ti-o traga” nu scapi.Toti sunt “instruiti” la fel.
    De ce credeti ca s-au facut politisti? Sa te apere pe tine ,nuu…Chiar daca au salarii mici, de ce credeti ca stau in serviciul asta? Si multi au limba inveninata,plina de smecherii si…incarcata.Daca le-ai cazut in plasa esti mancat.Si decat sa te judeci fara speranta de castig cu ei renunti dai banu’ si scapi.

  11. al spune

    Politia de acum , militia dinainte si potera din secolul 18, institutii similare, corupte, mafiote…si pline de tampiti. Problema e ca nimanui nu-i pasa de tara asta, ci doar de interesul lui personal, de aia nu ajungem nicaieri. Daca fiecare cetatean s-ar gandi cum sa procedeze ca sa mearga tara mai bine – implicit i-ar merge si lui – si nu cum sa pacaleasca pe cei din jur, nu s-ar numi Romania. Dar atunci am trai mai bine…