Sfinţitul maşinii, un nou motiv pentru care România se face de râs în lume

Săptămâna trecută, BOR a decis să schimbe codul de procedură şi să permită oficial procedura de ”sfinţire” a  vehiculelor. Sigur, toată treaba a însemnat transformarea unui obicei idiot şi superstiţios la practică acceptată la nivel de organizaţie. Ei bine, în timp ce noi râdeam în sinea noastră de penibilul situaţiei, iar forumiştii râdeau de fel şi fel de ipostaze, a venit rândul străinilor să râdă de România şi de români.

După cum titrează Digi24, BBC a ironizat România privind obiceiul de a sfinţi maşinile şi introducerea acestuia în Molifetnic, un fel de cod de procedură al instituţiei respective. Ceea ce i-a amuzat pe englezi nu a fost procedura în sine, ci rata de mortalitate în accidentele rutiere din România. Suntem pe locul trei în Europa, doar Polonia şi Lituania având mai multe morţi la milionul de locuitori.

În România, avem 142 de morţi pe şosea la un milion de locuitori. Dacă eram doar un milion de oameni în România, tot aveam 142 de persoane decedate într-un an în accidente rutiere. Însă avem mult mai mulţi cetăţeni, iar statistica morţilor arată că mor câteva mii de oameni în fiecare an pe şoselele patriei.

În tot acest timp, Patriarhia şi BOR introduc această măsură, în contextul unui popor habotnic. Însă, românii sunt exemplul cel mai bun de farisei. Merg la biserică, dar înjură pe drum, sunt dispuşi să se bată şi să se omoare între ei pentru pomană şi se întorc spre casă visând să aibă ce au văzut la vecini. Iar biserica transmite un mesaj la fel de mincinos ca multe altele – rugăciunile sunt pentru călători şi călătorie, pentru buna integritate a vehiculului.

Acum, vă întreb, ce vă apără mai bine şi mai eficient? Un curs de condus defensiv şi bun simţ, sau dacă te închini când treci pe lângă o biserică şi ai cruciuliţă la gât, maşina sfinţită şi icoane legate de oglindă?

22 comentarii la “Sfinţitul maşinii, un nou motiv pentru care România se face de râs în lume”

  1. iceman spune

    mai e si treaba ca daca se intampla ceva auzi: asa a vrut domnul…
    normal ca nu mai mira pe nimeni, cat isi iau BANI spintesc orice, maine-poimaine si telefonul, PCul, laptopul, tableta, tot ce vrei

  2. iceman spune

    scuze, sfintesc

  3. Andi spune

    Cred ca pentru o mai buna vizibilitate si concentrare la volan e indicata folosirea noilor solutii de spalare parbriz pe baza de aghiazma! :)

  4. dany spune

    eu zic ca esti putin ssuperficial si partinitor dle redactor! ce are a face sfintirea masinii cu cursul de conducere defensiv? (nu contest eficienta unui asemenea curs dar acela este propriu si personal Ctin Aur… sunt sigur ca un Alain Prost sau un Lewis Hamilton ar avea alte metode adesea diferite… ca sa nu mai vb de Juan Pablo Montoya)… nu contest veridicitatea concluziilor din a doua parte a articolului insa ce are a face asta cu sfintitul masinii? nu este o cauzalitate intre ele! dle redactor, poporul roman s-a nascut crestin iar faptul ca noi suntem acum in situatia in care suntem are drept cauza (printre altele) si tendinta de secularizare si renuntarea la valorile si credintele stramosilor nostrii!

  5. Misha spune

    Pentru o mai clara edificare haideti sa ne mai amintim cateva lucruri pe care nu le facem de grija Europei:

    1. Nu ar trebui sa luam gatul la porci, ci sa-i asomam, desi in tari occidentale se omoara animale just for fun, traditie care nu-i mai face pe spanioli sa moara de grija imaginii lor in lume;

    2. Desi in Romania exista producatori de utilaj agricol care export in tari NON UE, nu-si pot vinde produsele in Romania pentru ca nu corespund unor norme, de parca animalele utilizate de agricultorul roman la muncile campului ar corespunde;

    3.Era cat pe-aci sa nu mai producem mititei pentru ca nu corespund nici aia anumitor norme, ca vai doamne murea Europa indopata de E-uri de grija sanatatii noastre;

    Nu mi-am sfintit niciodata masina si nici nu sunt un fan al BOR, dar cred ca cel care vrea sa respecte o asemenea traditie este liber sa o faca! De sute de ani romanii si-au sfintit carutele, animalele, barcile asa ca nu dau nici doi bani pe bascalia celor de la BBC sau a celor care se raliaza mistourilor lor! Am fost in Anglia si pot sa spun ca nu am vazut niciunde mai multi tineri cazuti pe jos din cauza consumului de alcool. Asta nu-i mai face pe jurnalistii din tara lor sa afirme ca fac Anglia de ras in lume!

    Si pana la urma care este marea gresala a BOR? Aceea ca introdus un tarif pentru o prestatie care exista de multa vreme? Nu-i normal sa stie habotnicul, fariseul, inapoiatul cat trebuie sa dea?

    Si inca ceva. Sa nu uitam ca un printisor cam puriu de-acolo, din Regatul Unit, s-a indragostit de Romania tocmai datorita faptului ca pe-aici mai exista niste traditii, chiar daca unele dintre ele, in opinia unor jurnalisti de aici sau de aiurea, fac tara de ras in lume!

  6. Lolex spune

    Chiar daca nu va fi publicat acest comentariu, stiu sigur ca ai sa il citesti. Voi fi scurt: fiecare e liber sa faca ce vrea, sa creada in ce il multumeste pe individ, ca persoana integra (corp, minte, suflet). Prin urmare, te rog sa nu mai etichetezi si sa mai lasi aceste subiecte deoparte. Daca tu nu esti un om religios, lasa-i pe altii sa fie, nu esti in punctul de a judeca pe altii, esti un nimeni care nu-si vede lungul nasului.

  7. Sebastian Toma spune

    @Lolex
    Stai liniştit, citim TOATE comentariile de pe site.

    Până la bucata cu ”aceste subiecte deoparte”, am fost de acord cu tine.

    Ai dat cu bâta în baltă la ultima parte, pentru că ai făcut fix ceea ce-mi spuneai să nu fac, respectiv să judec pe alţii.

  8. Calingura spune

    Este liber omul sa isi faca ce vrea la masina. Nu asta contrazice autorul.
    Problema apare cand lasi totul in seama ajutorului ceresc. Poti continua sa fii cel mai mare mitocan si inapt pentru ca ai casco divin.

    Cand ne comparam cu Europa trebuie sa luam de la ei ce este bun nu sa ne pacalim singuri amintind de coride sau de alte aspecte unde ei sunt mai salbatici decat noi.

    Nu mai laudati valorile crestine pentru ca nu le aplica nimeni. Nu facem decat sa ii imbogatim pe barbosi care vor continua sa speculeze credinta noastra.

    Ce valori seculare a avut Romania? Suntem la coada clasamentului cel putin din secolul 14 si acolo am ramas pana azi cu o consecventa de care ne putem mandri (sunt cateva carti noi care documenteaza bine fenomenul. Nici macar perioada interbelica nu ne-a adus progres cum s-a tot facut propaganda).

    Trebuie sa ne straduim sa ne autodepasim folosind fortele noastre nu rugandu-ne la cer, nu tragand UE sau FMI-ul de maneca.

  9. Misha spune

    @Calingura,

    Nu stiu cate valori seculare a avut Romania…Stiu ca a avut valori mondiale! Ma gandesc cu groaza ca la un modernist ca tine intrand in atelierul lui Brancusi si ironizandu-l doar pentru ca sculpta imbracat in costum national!

    Cat despre aspecte in care ei sunt mai salbatici de cat noi, mi-ai mai adus aminte de vreo doua. Decimarea populatiilor indigene din colonii , inchizitie , lagare de concentrare…
    De ce n-am aminti de ele doar pentru ca vii tu si ne indemni sa luam de-a gata niste valori si sa ne uitam sau, chiar mai rau, sa ne batjocorim traditiile?!

    Si inca ceva. Cine zice ca practicarea unor ritualuri traditionale exclude condusul precaut, sau presupune sa stam cu mana intinsa?! Absolut nimeni!

  10. George spune

    - Eu merg la Biserica dar nu injur pe drum nici nu ma bat pentru pomana. Nu visez sa am ce are vecinul, etc.
    - Aveti cumva o statistica a mortilor in accidente care aveau sfintita masina? Probabil ca nu.
    - Domnule Sebastian Toma, m-ai ofensat. Am crezut ca acest site e decent. Imi pare rau ca sunteti ateu si ca nu ati inteles deloc mesajul Bisericii.
    - E bine sa se “sfinteasca” masinile intrucat se poate sa fi avut legatura cu pacate sau sa fi fost obiectul unor blesteme, etc.
    - Nu e bine sa loviti in Biserica intrucat aceasta e formata si din rudele d-voastra credincioase in viata sau nu. Orice credincios poate gresi din nestiinta, slabiciune sau rea-vointa, chiar si preotii din pacate, dar asta nu inseamna ca Biserica trebuie acuzata pentru asta. Fiecare va raspunde. Daca te duci la un preot pacatos sa-ti “sfintesti” masina sau pentru altceva e valabil ceea ce-ti face. Evident, e bine sa te duci la cel care e mai bun, ti se potriveste. Cine arunca cu noroi asa la intamplare de obicei nu cauta preot bun si daca da peste el din greseala il ignora din pacate.
    - Toate cele bune.

  11. decimus4u spune

    Cetatene TOMA Sebastian sa stii ca ne facem de ras cand intra strainii in tara si tu iti arunci guma de mestecat pe jos sau cand dai din umeri la camioanele care transporta padurile tarii tale … pentru pamantul acesta si pentru credinta crestina strabunicii tai au murit pe front si nu au dat din umeri cand si-au pus capul pe buturuga in fata turcilor … nu ai de unde sa stii toate lucrurile astea pentru ca la jurnalism se intra cu dosar … Legatura pe care o faci intre sfintirea masinilor si accidente denota faptul ca nu crezi in nimic si traiesti doar sa respiri …

  12. titi spune

    sper sa se gaseasca un parlamentar care sa duca in parlament o lege de genul prigoana/cernea de impozitatre a tuturor veniturilor bisericesti si mai ales de taiere a platii din buget a tuturor banilor catre biserica, sa traiasca numai din donatii ca in alte tari civilizate! celor care inca mai cred “ca vine dumnezeu si face aia sau ailalta” le recomand serialul serial stiintific “Ancient Aliens” care printre altele explica si biblia pe intelesul tuturor ( mai putin al babelor de 80 ani cu 2 clase)

  13. titi spune

    sper sa se gaseasca un politician care sa duca in parlament o lege de genul prigoana/cernea de impozitatre a tuturor veniturilor bisericesti si mai ales de taiere a platii din buget a tuturor banilor catre biserica, sa traiasca numai din donatii ca in alte tari civilizate! celor care inca mai cred “ca vine dumnezeu si face aia sau ailalta” le recomand serialul stiintific “Ancient Aliens” care printre altele explica si biblia pe intelesul tuturor ( mai putin al babelor de 80 ani cu 2 clase)

  14. mowgli spune

    Stimata redactie, eu zic sa mai mentionati religia in nici unul din articolele voastre ca romanul si nu numai nu stie multe, mai ales pe internet. Un doi sar cativa legiuitori, apostoli si arhangheli.
    Eu nu inteleg ce treaba are cineva cu credinta lui Sebastian? sau a oricui de oriunde? Dar fiind nominalizat domnul Toma , despre el vorbim. De ce intereseaza pe cineva ca e ateu, budist, hindus sau mai stiu eu ce? e fix problema lui in ce crede , unde crede si cum isi manifest acest crez. Ca poate n-o fost botezat si nici o rugaciune nu stie dar e un om bun, sau poate, ca multi altii, pupa moaste mai ceva ca pe propria mama si apoi arunca familii in strada.

    Hai sa pun problema altfel: voi chiar credeti ca daca dati bani unui popa si asa plin de bani si va sfintiti masina Dumniezo va ajuta sa nu muriti pe drum si sa nu platiti taxa de mediu mare? Voi chiar credeti ca un Zeu atotputernic se uita la cum ti-ai sfintit masina, la ce popa si cat ai dat? domnilor, nu suntem la lautari la nunta, daca e sa va ajute o forta divina, va ajuta pe baza faptelor facute zi de zi, ca va ajutati aproapele, ca faceti lucruri bune si sunteti cinstiti, ca nu pacatuiti, toate alea. Daca e sa te ajute, asa te ajuta, nu pe sfintiri de 2 lei la niste hoti de 50 de bani. Nu v-ati saturat odata sa vedeti cum bisericile se inmultesc in timp ce noi nu mai avem unde sa ne ducem parintii si copii la spital si scoli? Nu v-ati saturat sa-i vedeti pe aia in vesminte de mii de euro, in S-class-uri cu vile peste tot si terenuri de asemenea? Mai trebe sa mai vina cateva zeci de mii de fraieri sa mai bage “la aparat” ?Ba nu-i greu ma, nu e fizica cuantica, e logic totul. Unde-i nu-i ortodoxism si crestinism, unde apa sfintita si sfintirea nu exista in religie, voi ce credeti? mor toti in accidente sau cum? Da asta nici nu-i grav, multi romani inca merg la vrajitoare! Ba esti nebun? prieteni, suntem in anul 2013, nu se poate asa ceva.
    Zicea cineva mai sus ca poate masina e blestemata?! WTF? tu chiar vorbesti serios omule? Pai pe premiza asta toti soferii implicati in accidente pot pretinde treaba asta. Lasati povestile de doi lei, fiti oameni civilizati, drepti si cinstiti, conduceti preventiv, constienti de raspunderea care o aveti si daca n-o sa aveti rezultate mai bune decat o apa plata cu tamaie, eu ma duc la exorcist si pun tot ritualul pe youtube.

  15. Calingura spune

    Misha ce legatura are Brancusi cu articolul si ce am spus eu? Ai fost vreodata in atelierul sau? Stii unde e si intre ce ore e deschis?
    Brancusi e rodul vointei lui nu al valorilor romanesti. Noi nu stim nici acum sa ii punem in valoare operele dar il vrem in tara in cimitirul darapanat de la Hobita. In tara unde va fi uitat fata de Franta unde este reverat.

    Eu nu indemn pe nimeni sa creada sau nu. Nu ma iau de autor ca nu vrea sa isi curete masina de blesteme sau ca nu are 40 de icoane in parbriz.

    Eu spun – dar cine trebuie nu vrea sa inteleaga – este ca noi romanii trebuie sa ne preocupam sa fim mai buni decat noi insine fara sa ne tot dam cu părerea despre europeni, sa nu ne mai ascundem dupa credinta si sa punem mana sa fim oameni.

  16. Hadouken spune

    @dany
    In caz ca nu stiai, nu ne-am nascut crestini, ci am fost botezati in functie de religia parintilor nostrii. Acela a fost singurul factor determinant in “alegerea” religiei.
    Si inca un lucru: Romania este un stat LAIC, asa cum prevede constitutia si bunul simt, nu crestin.
    In conditiile in care 40% din romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, avem nevoie de mai multa secularizare, scoala, educatie si mai putine superstitii, religii si horoscoape.

  17. slVW spune

    Trebuie făcută o distincţie clară între credinţă şi superstiţie. De credinţă au dat dovadă mii de martiri persecutaţi de împăraţi romani ca Nero, Deciu, Maximilian sau Diocletianus. Tot de credinţă au dat dovadă zeci de martiri ai temniţelor comuniste da la Piteşti, Aiud, Sighet sau Râmnicul Sărat. Amintesc doar pe Grigore Gafencu…şi pe pr. Justin Pârvu, pr. Arsenie Papacioc, pr. Calciu.

    Toţi cei de sus au dat dovadă de credinţă, nu cred că au murit în chinuri groaznice pentru o himeră!

    De superstiţie dau dovadă cei ce bat zeci de cruci când trec pe lângă o biserică, cei ce se înghesuie la moaşte, colivă sau pomană.

    Nu cred că cei ce îşi sfinţesc maşina fac ceva rău. Nu deranjeajă pe nimeni…e doar o tradiţie de care unii ţin cont iar alţii, mai ignoranţi nu.

    E şi ceva ironic aici. D-l Toma are un nume predestinat acestui articol…de Apostol numit şi ”necredinciosul”!

  18. Gigi Becali spune

    Si uite asa aparura fariseii chiar si la comentarii…rapid. Pai e de ajuns sa deschizi TV-ul in zi de hram sa vezi cum in coada de formata din habotnici care stau sa pupe X moaste si sa ia o farfurie cu fasole, se injura se dracuie si se bat si lesina de parca a intrat dracu-n ei. BOR e cel mai tare SRL din Romania. In marea lor “grija” crestina au pus taxe pe orice si incaseaza bani din orice, dar un camin de batrani sau un orfelinat nu ar pastori. Al dracu SRL ca sa zic asa a facut profit de sute de milioane anul trecut si se mai si lauda cu el. Nu stiu cum sa se mai imbuibe cu banii facuti …ca despre mila lor crestina, in afara de cateva exemple notabile prin colturile tarii , o sa vedeti simplu ca lipseste cu desavarsire.

  19. unckle spune

    iti trebuie minim
    -437 de cruciulite/iconite agatate de parbriz
    -2 litri de aghiazma in instalatia de racire
    -2 litri aghiazma pentru spalat parbrizul (ca sa dai de pe el ramasitele fiintelor trimise de diavol ca sa-ti murdareasca parbrizul)
    -parasolare cu icoane (minim un isus si o maica domnului)
    - 1-2litri aghiazma in rezervor (asta o pun, din bunavointa domnului, cei de la benzinarie, ca sa nu fie benzina prea concentrata)
    - 2-4bratari cu miniicoane
    - lant de aur cu cruce+isus sau pandantiv cu maicadomnului

    si sa nu uitam de portofelul ala gros din care il omenesti pe sfantul parinte, ca duhul sfant nu coboara in cilindri decat daca are un motiv serios, incasat cash, fara chitanta.

  20. marcel spune

    10+ ptr. articol.
    Eu aştept ca BOR-ul să aprobe şi sfinţirea emisferelor cerebrale.

  21. S spune

    Sa va fie rusine ! Sfintitul masinii e un lucru foarte bun. E dovada ca inca mai credem in Dumnezeu. Dar din pacate multi oameni sunt atei, sau chiar demonizati si isi permit sa rada de cele sfinte.
    Fiti foarte atenti, ca daca nu va pare rau de greseala facuta, mai devreme sau mai tarziu veti sfarsi rau. Dumnezeu tot asteapta sa deveniti buni crestini, dar va veni si vremea dreptatii…

  22. Victor spune

    @Hadouken
    Amesteci lucrurile(,, superstitii, religii si horoscoape,,) cu creștinismul si necunoștința oamenilor, din superficialitate, prietene.
    Dupa ce o sa fim cu toți in groapa (peste puțin timp) nu ne va intreba Iisus, suflețelul de,,secularizare, scoala, educatie,, ci in ce am crezut (și facut).
    Stă Scris ,, Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.,,
    Cu toata școala, stiința si educatia din lume, NIMENI dintre noi nu a putut (și nu poate) înfrange Moartea.
    Însă Cineva a infrant-o acum 2000 de ani. E oare acest FAPT important ?… E adevarat ?!…Și daca e adevarat ?