Cutia Pandorei

Gata, băieţi, aţi făcut-o şi pe asta. Veţi urca toţi beţivii la volan cu încrederea că au 0.2 la mie, că aşa simt ei. Pe de o parte, veţi obţine mai mulţi bani din amenzi, pe de altă parte, veţi fi părtaşi la câteva omoruri din culpă. Ca autori morali, că aţi lăsat să se creadă că ”poţi să bei un pahar de vin sau o bere fără să păţeşti nimic”. Nimic mai greşit.

Afirmaţia este prea generalistă ca să fie valabilă. Alcoolul ne afectează diferit, în funcţie de cât de repede este ingerat, tipul acestuia, masa corporală a individului în cauză, cât timp a trecut de la ingerare până la măsurătoare, moştenire genetică, diferite afecţiuni ale corpului şi mulţi alţi factori.

Astfel, oricine face o asemenea generalizare nu face decât să deschidă o capcană pentru cei care chiar cred ce se spune la televizor în aceste privinţe. DACĂ SE VA APLICA NOUL COD RUTIER, SĂ NU URCAŢI LA VOLAN DUPĂ CE BEŢI O BERE. E posibil să rămâneţi fără carnet, pentru că 0.2 la mie e mai puţin decât credeţi voi.

Iar explicaţia oficială, trebuie să o citez, este cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o în ultima vreme. Nu merg atât de departe să spun că e cea mai mare tâmpenie pe care a zis-o premierul. Victor Ponta a declarat: ”omul obişnuit, care merge la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu va fi sancţionat”. Adică, aproape că încurajezi consumul de alcool şi condusul, sub pretextul că şoferul ”a gustat” un pahar de vin sau de bere.

Ne cunoaştem cu toţii conaţionalii şi ştim că românii tipici nu se opresc la un pahar dacă se apucă de băut. Din păcate, acum vor primi doar o încurajare să conducă, în loc să le fie frică de puşcărie şi poliţie, aşa cum era normal să le fie în cazul în care s-ar fi aplicat legea pe bune de fiecare dată când ar fi fost prins un şofer care conduce băut.

Cei care se urcau beţi la volan, o vor face în continuare, că avem prea puţini poliţişti pe şosele ca să-i prindă, majoritatea fiind ocupaţi cu pânda prin boscheţi cu radarul, iar cei care erau nehotărâţi în această privinţă ar putea să prindă un dram nesperat de curaj şi chiar să conducă după ce beau o bere în oraş. Sau poate două, că ”ei ţin la băutură”. Şi apoi, la 5 minute de la plecarea din parcare, se vor trezi în faţă cu poliţistul, care îi va întreba politicos dacă au consumat alcool.

Încrezători, vor spune “Da”, motivând că au băut doar o bere. La fel de încrezători, vor sufla în fiolă având impresia falsă că ”testerul de alcool” cumpărat de pe internet cu 50 de lei le-a oferit o măsurătoare precisă şi că ”nu are cum să le iasă mai mult de 0.2 în aerul expirat”. Surpriză! “Dorel” tocmai a rămas fără carnet, că a condus băut. El este un caz fericit, însă, căci nimic nu îi va mai linişti pe cei care au omorât sau rănit pe cineva după ce s-au urcat băuţi la volan, ca să nu mai vorbim despre familiile victimelor.

Dacă se va aplica această propunere, vor rămâne trei categorii de şoferi, doar că una dintre ele îşi va schimba comportamentul:

1) Cei care nici nu concep să conducă după ce au consumat chiar şi o bomboană cu lichior – aceştia nu vor conduce nici dacă legea le dă voie să conducă cu o alcoolemie maximă de 0.2 la mie

2) Cei care au fost deja prinşi sau care conduceau după ce consumau alcool şi mergeau mereu ”la noroc” – aceştia nu-şi vor schimba comportamentul, ba chiar vor prinde mai multă încredere, pretinzând că au 0.2 la mie sau mai puţin

3) Cei care până acum se fereau să ”guste” dintr-un pahar de vin/bere de teama că vor urca la volan peste N minute şi îi va opri poliţia/vor face accident şi vor fi sancţionaţi că au condus sub înfluenţa alcoolului – de aceştia mă tem, pentru că din acea sorbitură de vin lucrurile ar putea degenera şi aceştia ar putea să ajungă ori să consume mai mult alcool decât pot duce, ori să se ”trezească” cu o alcoolemie de 0.21-0.5 la mie sau mai mare şi să fie prinşi de poliţie şi să ajungă la televizor drept beţivanii care s-au urcat la volan, deşi până acum nu aveau curajul să facă asta, tocmai fiindcă era interzis prin lege.

O altă problemă importantă a acestei propuneri este imposibilitatea şoferului de a-şi măsura alcoolemia în mod obiectiv şi real. Sigur, ar putea să-şi cumpere cu toţii aparatul alcooltest folosit de poliţie, dar acesta costă câteva sute sau mii de lei (cele din comerţ oferite cu <100 lei nu au nicio treabă în materie de acurateţe) şi deja mi se pare că sunt prea mulţi bani investiţi ca să ştii dacă poţi conduce în singuraţă după ce ai băut, în condiţiile în care ştii că e periculos şi că poţi să omori oameni dacă bei şi conduci.

Alcoolemia nu e ca viteza. Nu ai vitezometru, nu poţi face o măsurătoare corectă în fiecare secundă. Din viteză mai încetineşti, dar din beţie nu te trezeşti pe loc, oricât ai încerca. Ce-ţi oferă acea sorbitură de vin sau de bere şi nu-ţi oferă o bere fără alcool sau (mai nou, am înţeles) un vin fără alcool. Gustul este tot pe acolo, iar dacă bei pentru gust, n-o să simţi nimic dintr-o sorbitură şi o să vrei mai mult. Aţi încercat vreodată să ţineţi regim? Imaginaţi-vă că vă este poftă de o prăjitură, tăiaţi un colţ mic şi îl mancaţi. Să arunce prima piatră cel care se opreşte acolo şi nu mănâncă jumate, dacă nu chiar toată prăjitura. Exact, cam asta ziceam şi eu.

Pe scurt, autorităţile sunt pe cale să facă o mare tâmpenie. Să traversaţi strada cu atenţie seara, dacă se va aproba măsura asta, că nu veţi putea şti cu siguranţă că maşina care vine spre voi se va opri la timp. Dar, când ai coloana oficială şi umbli doar cu maşina, nu te temi aşa de tare cum te  temi când eşti pieton sau în spatele unui taxi, nu-i aşa?

Mulţumim, dragi guvernanţi!

15 comentarii la “Cutia Pandorei”

  1. Kap spune

    Centura ramine deocamdata neterminata, intrarea A3 e in pom, lucrari ramase incepute in Bucuresti mai mult incurca traficul, marcajele sint rare ca tronsoanele de autostrada terminate la timp, iar cre(s)tinii astia nu au altceva de facut decit sa complice situatia si mai mult!
    Bravo, Tonta, le-ai rezolvat pe toate! Si culmea prostiei, declari ca ne-am aliniat, adica ati dat copy-paste la legislatia altora! Ceva bun nu puteti copia?

  2. Ara spune

    Citez “Ne cunoaştem cu toţii conaţionalii şi ştim că românii tipici nu se opresc la un pahar”. Majoritatea celor pe care ii cunosc se opresc chiar inainte de un pahar. Nu mai vorbesc de cei care urmeaza sa conduca. De unde ai scos-o pe asta? Ai vre-o problema cu romanii?

  3. dany spune

    1. Ce spune Ponta e logic!
    2. Ce spune Sebastian Toma e de asemenea logic!
    3. Hai sa creem o situatie ipotetica! In luna mai romanii au obiceiul sa faca socata (suc de soc). Primele doua zile e ok dar in a 3-a incepe sa ”intepe” (fermentatia porneste si implicit va avea un minim de alcool) Ce facem dle Toma in aceasta situatie? Tu juri ca nu ai baut iar politistul te face mincinos in fata!
    PS Ceva asemanator se creeaza si in cazul bomboanelor cu lichior… etc.

  4. Sebastian Toma spune

    Ţi se face rău de la atâtea bomboane cu lichior până să ajungi să ai alcoolemie de la ele, s-a mai discutat.
    Iar în situaţia ipotetică despre care vorbeşti tu, ”ghinion de neşansă”, că tot ar trebui să bei multe pahare de socată până să ajungi să ai alcoolemie mai mare de zero la mie.
    Nu merită o situaţie de genul o excepţie legală sub acest pretext.

  5. dany spune

    eu zic ca noi romanii nu suntem altfel decat altii!
    daca in tarile vestice se poate conduce pana la 0.8 mi s-ar parea corect sa se poata si la noi! cine nu se opreste la un pahar suporta consecintele (nu mi se pare corecta ipoteza ca romanul nu se opreste la primul pahar… nu suntem rusi…)
    PS1 stiu ca asta va crea mari incurcaturi, procese, frica politistilor in a aplica legea din cauza contestatiilor in instanta etc. ca de obicei cei afectati vor fi oamenii de rand … smecherii voir scapa ieftin prin aceasta portita!
    PS2 in aceeasi logica (unde nemtii au autostrazi fara limita de viteza) mi s-ar parea normal ca asta sa fie o regula universal valabila! o sa ziceti ca ei sunt civilizati si autoritatile isi fac treaba… ok, nu avem autostrazi compatibile limitam viteza… dar daca avem sau vom avea atunci nu vad care ar fi problema! suntem noi mai destepti ca nemtii?! (se stie ca nr de accidente si morti e mai mic in germania raportat la parcul auto decat in romania)

  6. dan spune

    Sunt si nu sunt in rezonanta cu ce zici tu.
    Frustrarile vin mai mult din coruptia din justitie, nu neaparat din metehnele romanilor la volan.
    Problema e ca cine are bani si pile scapa usor chiar dupa ce omoara oameni pe strada, baut sau nebaut.
    Departe de mine sa incurajez bautul la volan, insa noile reglementari se inscriu perfect in media europeana de limite. Sa nu uitam ca infractiunea a coborat de la 0,8 la 0,5.
    Eu cred ca, orice lege ar exista, fiecare tb sa invete sa devina responsabil pt ceea ce face. Responsabilitatea nu se va invata niciodata cu bata. Am mai spus-o cu alta ocazie, nici aia pe-afara n-au invatat cu bata, ci la ei sistemul e invers: pt ca sunt natii responsabile, au cerut ei, prin societatea civila, amenzi usturatoare pt a preveni sau sanctiona derapajele. La ei cuvantul de ordine al majoritatii este “fiecare intelege si isi asuma responsabilitatea propriilor actiuni”, fara discutie.
    Noi vrem s-o dam la pace si sa ne fofilam de responsabilitate pt ca asa e neamul, si nici o amenda din lumea asta nu ne va potoli vreodata pt ca si sistemul e format din aceeasi oameni.
    Daca un realizator de radio, care a omorat 3 oameni si care infiera cu maxima ipocrizie starea deplorabila a societatii, se foloseste de metehnele pe care el insusi le condamna pt a scapa de responabilitate si pe urma mai si vine dupa o perioada sa se maimutareasca dimineata, fara nici un pic de decenta, atunci despre ce mai vorbim? Si cazuri din astea sunt destule.
    Chiar credeti ca niste amenzi de sute de milioane sau amentintarea cu puscarie vor rezolva ceva in tara asta? Eu nu cred.
    Intr-o lume imaginara, eu as proceda altfel: o guvernare ultra-liberala. As cobori pedepsele pana la un minim nemaiatins pana acum, ceva de genul doar sa fie ca sa nu zicem ca nu sunt. Un haos controlat. Si pe urma as lasa supapa justitiei sociale sa-si faca efectul. Poate atunci se vor trezi si romanii din letargie si vor invata ce inseamna responsabilitate si o societate civica normala. Cu alte cuvinte, ca sa combati cancerul, nu prescrii morfina pt dureri, ci treci printr-o chimioterapie.

  7. Kap spune

    Un mare procent de romani participanti la trafic are un comportament necivilizat si de foarte multe ori calcind in picioare legea.
    Pentru ei si pentru cei ce tind sa se ia dupa ei ca asa merge este NEAPARAT nevoie de BICI! Nu pistol, adica amenzi uriase, ci sa se aplice biciul amenzilor mici si apoi din ce in ce mai mari. Dovada este comportamentul multor straini care isi permit ilegalitati pe care acasa nu le-ar face. De ce? Pentru ca li se permite!
    Sa se urmeze modelul georgian (documentati-va) si sa se aplice legea cu strictete!

  8. xdr spune

    Sunt de acord cu asta in tarile civilizate, nu in romania. Mi se pare normal sa poti sa bei o bere, un pahar de sampanie/vin etc DAR romanul nu e om civilizat si intelegator… romanul nu stie sa se opreasca!!! o sa fie o gramada de accidente cu soferi beti care vor declara ca ei au baut putin si ca au mai putin de 0.2. Politistii in loc sa ne vaneze ca mergem cu 60km/h prin sate mai bine ar face filtre serioase. un betiv la volan e cu mult mai periculos decat unu’ care merge cu 65 prin sat, diferenta e ca “vitezomanul” ia amenda imediat iar pe betiv il prind dupa ce omoara oameni nevinovati

  9. LUCCI spune

    Inca o dovada ca suntem condusi de infractori ce dau posibilitatea confratilor lor sa se simta bine in postura de hoti/betivi?bagabonti. Cand vezi ca girul le este dat de premier, cica fost procuror, nu ma mai mir de ce procurorii ji judecatorii dau drumul infractorilor prinsi de Politie.In Romania sta in legeea firii ca acuzatorul public sa faca front comun,pe bani, cu infractorul, impotriva victimei. Se stie ca la noi mortul sau cel fara de cojones, este vinovat. Nu ama auzit ca fi-sa smecherului din CT care acum cativa ani i-a rupt picioarele unui om cu X5-ul pe trotuar sa fi facut puscarie.De Huidu nu mai vorbim ca pierdem timpul. Acum Tonta -i da voie parasutei si sa conduca beata.LEGAL! Sa fie de capul vostru ,lepedaturilor!

  10. bogdan spune

    Cea mai mare aberatie,odata ce ai voie sa urci la volan baut…azi maine o sa fie legal ca betivi sa urce la volan.
    cine o sa recunoasca ca a baut mai mult, toti or sa spuna ca au baut doar un pahar si apoi da ploitia in judecata ca au dreptate si asa mai departe.
    Si fara sa fie bauti unii soferi provoaca accidente, daca mai si beau ce o sa fie atunci.

    NU Alcoolului la Volan sa fie clar.

  11. Sorin spune

    Si totusi de ce europenii permit un anumit nivel de alcoolemie? Sint ei mai inconstienti ca noi? Din contra: nu sint absurzi! Ei stiu ca o halba de 400 ml de bere (cam 3-4 % alcool) la masa (atentie, la masa!) nu afecteaza abilitatile de conducere. Sigura ca intervine aici si discernamantul soferului, dar un inconstient se va urca la volan dupa o sticla de vodca bauta indiferent cat e limita legata a alcoolemiei! Stiti ca tarile europene unde alcolemia limita e 0 le numeri pe degetele de la o mana?

  12. Sebastian Toma spune

    @Sorin
    Da, ştiu, sunt mai puţin de cinci ţări europene care au alcoolemia limită zero.
    Însă, prefer să nu riscăm şi să avem măsura asta abia peste câteva zeci de ani, când toată lumea va fi suficient de educată încât să înţeleagă pe deplin riscurile conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice şi toţi şoferii vor decide să evite riscul şi să nu conducă după ce au băut, chiar şi o sorbitură de băutură spirtoasă, indiferent de ce le permite legea.

  13. Alex RAdoi spune

    Din pacate (desi era de asteptat) multi nu au inteles nimic din ce s-a scris in articol. In ciuda acestui fapt, consider articolul FOARTE BUN si sunt 100% de aceeasi parere cu cea a lui Sebastian.

  14. Gigi spune

    Asta cu alcoolemia 0 e chiar o aberatie. Nicaieri in lume nu exista asa ceva. In State poti sa bei oricat, cu conditia sa dovedesti ca nu esti ametit (ca iti pastrezi perfect echilibrul). Poti sa bei si jumatate de litru de vin si sa nu fii ametit (daca ai 100 kg). Iar de la un pahar de vin nici un copil nu se ameteste, alcoolemia fiind maxim 0,1 la mie.
    Poti sa ai alcoolemia asta si daca mananci fructe mai multe ca desert si-ti fermenteaza in stomac.
    In noul cod rutier asta cu alcoolemia e singurul lucru normal, restul cu amenzi de 15 ori cat salariul minim si suspendari de ani de zile a permiselor sunt aberatii.
    90% din accidentele cu morti se datoreaza nesepararii sensurilor de mers, care fac o ruleta ruseasca din aproape orice depasire fara vizibilitate de minim 1 km (la ciocniri frontale mortii sunt garantati).
    In tarile civilizate, nici macar in orase nu te intalnesti cu cei care circula din sens opus, peste tot sensurile sunt separate si cu mai multe benzi pe sens.

  15. Claudiu spune

    Intr-adevar, Romania nu-i o tara unde ar trebuie sa se tolereze o anumita cantitate de alcool atunci cand conduci. Unii beau si acum, cand limita e 0, d-apoi cand vor avea voie “un pic”, atunci sa te tii…