De la lipsa educatiei rutiere la nesimtire

Ati observat ca putem sa numaram pe degete pietorii care traverseaza corect? Deja nu mai este o problema pentru ei daca e rosu, daca traverseaza printr-un loc permis si semnalizat sau daca sunt pe un bulevard circulat si alearga in fata masinilor. Problema apare inca din scoli, deoarece copii nu sunt invatati cum sa traverseze corect, iar anumiti membrii ai familiei ii “invata” sa fie impertinenti si sa isi riste viata.

Spre exemplu, daca parintii ii invata sa traverseze corect, nu se poate sa nu ii ia bunica de mana si sa traverseze cu ei pe unde binevoieste. Nu inteleg ratiunea dupa care traverseaza batranii – doar fiindca esti in varsta, nu mai poti sa mergi la fel de bine ca in tinerete si nu mai vezi bine nu iti da dreptul sa traversezi pe unde vrei. Ce-i asa de greu? Din contra, trebuie sa ai mai multa grija cand traversezi si sa respecti regulile de circulatie.

Saptamana trecuta am oprit la o trecere de pietoni ca sa ii cedez prioritate unei doamne care traversa cu copilul de mana. Din pacate, cei doi nu traverseau pe “zebra”, ci in fata acesteia – cam pe unde ar fi trebuit sa opresc eu, dar am oprit ceva mai in spate. Am profitat de faptul ca aveam geamul deschis si i-am spus doamnei respective intr-un mod politico sa traverseze pe zebra, nu pe sosea. Raspunsul a venit la scurta vreme dupa ce a trecut prin fata masinii mele: “da ce tupeu ai!”

Zapada din perioada recenta nu a ajutat soferii deloc.Pietonii au inceput sa traverseze si mai haotic, iar capacitatea de franare a masinilor a scazut drastic. Singurii care au putut sa inteleaga acest lucru au fost soferii care si-au lasat masinile acasa si au traversat regulamentar – ii puteai observa cu usurinta pe trecere. Ceilalti s-au strecurat periculos printre masini si prin fata acestora, umiti ca “nesimtitii astia de soferi” nu ii lasa sa traverseze.

Cati pietoni trebuie sa moara ca sa se schimbe mentalitatea unei natiuni?

Comments are closed.