Italienii au solutia pentru gropile din Romania

Doi studenti din Italia au inventat solutia pentru gropi. In loc sa dezvolte un nou tip de bitum care sa nu se deterioreze atat de usor, sau sa creeze un sistem de reparatie extrem de rapida a gropilor, italienii au decis sa le faca mai vizibile cu vopsea galbena fosforescenta. Desigur, sistemul lor nu implica vopsirea gropilor deja existente, ci dezvoltarea unui sistem care sa atentioneze soferii automat de crearea unei gropi.

Cei doi studenti pe nume Domenico Diego si Cristina Corradini au creat un strat de asfalt special, care este amplasat la doar cativa centimetri de suprafata drumului. In momentul in care suprafata de rulare se crapa si se deterioreaza, stratul galben devine din ce in ce mai expus la atmosfera si este mai vizibil pentru soferi. In momentul in care soferii vor vedea “petele” galbene de pe asfalt, acestia le vor putea evita mai usor.

Italienii vor testa noul sistem in orasul Rho, situat in apropierea orasului Milano, iar testele vor incepe in decursul acestui an. Daca proiectul italienilor este viabil si eficient din punctul de vedere al costurilor, acesta ar putea deveni un standard la nivel european.

Nu era mai bine daca faceau un asfalt mai bun?

8 comentarii la “Italienii au solutia pentru gropile din Romania”

  1. Justin spune

    bravo lor !! ce util ar fi sistemul asta si in romania, ca drumuri cu gropi o sa mai avem inca 15 ani de acum in colo

  2. io spune

    Este foarte buna ideea celor 2, numai ca problema se pune altfel. In Romania nimic nu e valabil, cum ar fi ideea respectiva. Asfalt mai bun exista, numai ca fiind ministru ciorditor si din suma pt asfalt mai dai 10% pai sincer nush de ce se mira toata lumea de gropile care apar, din cate stiam eu pietrisul si nisipul nu prea rezista atat de bine :) ). La noi trebuie inchis bucurestiul pt 1 luna in care sa racaie tot asfaltul de pe vremea lu Ceausescu si sa se puna altul. Altfel putem incerca orice, tot la fel o sa fie….sau sa mai asteptam pana apar hoover-cars-urile si atunci, asfaltul nu va ramane decat un cosmar :) )

  3. Sebastian Toma spune

    Daca ar da jos tot asfaltul de pe vremea lui Ceausescu si ar pune unul “modern” mi-e ca va crapa la prima ploaie. Ce motivatie au ei sa il faca asa cum trebuie? E suficient sa ne uitam la Pasajul Baneasa sau la podul din pipera pentru a observa la nivel de calitate construiesc “partenerii” guvernului.

  4. illy spune

    ok , as zice ca e o idee originala , insa ma gandesc cum ar putea ajuta “inventia” asta gropile din romania , sistemul respectiv ar functiona acolo unde gropile sunt mici , deabia aparute fiind vorba de un strat sub asfalt din cate am inteles , la noi gropile sunt asha de adanci ca indata o sa fie de culoarea rosie , mai cativa metri si ajugem la magma

  5. micutzu_mvp spune

    ce tare. daca s-ar implementa ideea asta la noi am avea drumuri galbene. nu cred ca ar fi doar portiuni sau doar gropite. ar fii toate galbene.

  6. scuderia spune

    da…si daca gropile se umple cu apa si mocirla. ca la noi la romani asa este. mizerie? atunci…dar oricum este o inventie tare:)

  7. Alexandru spune

    E bine si asa… vom sti ca prin acele zone gri nu sunt gropi. Ar fi fost totusi mai bine sa inventeze un sistem de asfalt care sa ridice steguletze de 1 m atunci cand apare o groapa, pentru ca de obicei gropile noastre sunt sub jumatate de metru de balta :(

  8. banutiu dorel spune

    din pacate la noi totul va fi galben ca un camp de papadii