Mostră de inconştienţă românească: Copilul ieşit pe trapă

Ieri seară, conduceam spre casă şi am văzut asta. Îmi cer scuze pentru calitatea slabă a imaginii, am făcut poza la repezeală, încercând să nu mă apropii prea tare de vehiculul respectiv şi nici să nu conduc fără să ţin mâinile pe volan.

Nu e prima dată când văd asta şi nu înţeleg de ce ai fi atât de idiot încât să-ţi laşi copilul să iasă pe trapă atunci când maşina se află în mişcare. Şi în trafic deschis, pe deasupra, de parcă nu era destul!

În unele situaţii, se spune că din greşeli înveţi, dar viaţa nu-ţi dă ocazia să faci asta pentru fiecare greşeală. În cazul de faţă, e suficientă o frână bruscă şi poţi să-ţi decapitezi copilul. De ce naiba ai face o asemenea tâmpenie?

P.S. Înainte să daţi cu parul, şoferul era o doamnă suficient de în vârstă încât să-i fie mamă copilei, deci e exclusă varianta unui prieten care a împrumutat maşina de la părinţi, iar copilul care a ieşit pe trapă nu cred că are mai mult de 12 ani, deci nu conştientizează pericolul la care îl supune adultul responsabil din stânga sa.

E aşa de greu să-i spui copilului tău “nu”?

14 comentarii la “Mostră de inconştienţă românească: Copilul ieşit pe trapă”

  1. Calingura spune

    Zilnic vad copii de pana in 6 ani tinuti pe scaunul din fata fara centura, sprijinindu-se de bord.
    Nimeni nu ii pedepseste, nimeni nu ii educe acolo unde trebuie.

    Am prieten care si-a accidentat copilul de 4 ani intr-un mod similar si tot la fel circula. Inconstienta si prostie netarmurita.

  2. Cyrus spune

    Ai mare dreptate si apreciez ca pui aceasta problema.
    Asemenea cazuri se intampla ori din prostie, ca nu-si dau seama de posibilele consecinte in caz de accident, ori din lipsa totala de responsabilitate

  3. bob spune

    Da ai mare dreptate inconstienta fara limita dar vezi ca ar putea sa iti faca o reclamatie ai dreptul sa pozezi pe drumul public x ce dar nu nu ai dreptul sa faci public nr de inmatriculare sau date personale ale unei persoane fara acordul acestuia cu toate ca articolul este foarte bun

  4. roman normal spune

    Aici nu sunt de acord cu tine din doua motive: ce-ai prezentat tu aici este o exagerare occidentala nesimtita i-as putea spune eu. Oameni care va imaginati viata ca pe-o munca continua in care nu-ti asumi niciun risc, oricat de mic ar fi el, viata traita practic cum vor altii. Nu stiu daca ai iesit vreodata pe vreo trapa dar daca ai fi iesit ai fi observat ca nu e chiar atat de usor sa iesi din masina pe-acolo intentionat….ce sa mai zic din greseala.

    P.S. In organizarea unui concurs, am sugerat premierea copiilor cu medalii din ceramica si cineva a venit cu ideea ca sa nu le dam medalii din ceramica, ca poate sunt prea grele si se lovesc cu ele :)
    Ai fi fost de acord si cu asta?

  5. Misha spune

    Eu nu stiu de ce te miri… Inconstienta asta vine din lipsa de educatie, iar lipsa de educatie vine dintr-o eterna neaplicare a legii sau a lipsei reglementarii legale. Daca “tati” ar lua vreo 500 de euro amenda, amenda a carei neplata in termen de 48 de ore ore, sa nu se soldeze doar cu trimiterea ei spre solutionare la organul special competent, ci cu suspendarea dreptului de a conduce pe 6 luni, asemenea episoade ar fi mai rar vazute.

    Din pacate insa sunt si alte dovezi de inconstienta care pot fi contracarate prin masuri legale. Din pacate, la ora actuala, nimeni nu-l poate amenda pe taticul iubitor care-i cumpara odraslei de 18 ani masina de 500 de cai. Daca insa prin lege s-ar stipula niste trepte de putere ale autoturismului proportional cu cresterea experientei in conducere, lucrurile nu ar mai sta asa.

    Pana la urma toate se pot rezolva. Importanta este reglementarea legislativa si mai ales, intentia de a o aplica.

  6. Sebastian Toma spune

    @roman normal
    Am ieşit o singură dată pe o trapă, atunci când maşina staţiona.

    Problema nu este neapărat că poate să “zboare” pe geam, ci că poate să fie decapitată în cazul unei frâne bruşte, spre exemplu.

    E inconştienţă pură să-ţi laşi copilul (sau oricare alt pasager, de altfel) să iasă pe trapă. În alte ţări primeşti şi tu şi pasagerul amendă dacă el nu poartă centura, iar aici îmi spune cineva că e ok sa ”ieşi pe trapă”.

  7. Kap spune

    Asta e romanul atotstiutor, are grija sa cumpere o masina cit mai sigura insa:
    – merge fara centura;
    – vorbeste la telefon fara handsfree;
    – conduce cu ochelari de soare si pe ploaie;
    – nu isi intretine masina si face alte nazbitii ca asta de aici.
    Si va rog sa luati putin la bani marunti si tendinta asta de a conduce cu scaunul in portbagaj, cit mai in spate si jos.Sintem la raliuri si nu stiu eu?Pai citi din desteptii care nu dau prioritate isi reduc la minim vizibilitatea de abia li se vede capul pe geam?Din cite stiu eu pozitia de condus si reglarea elementelor la volan se invata primul lucru la scoala de soferi.

  8. doi spune

    Nu mai fiti asa disperati oameni buni…Pentru ca vad din poza de pe blog ca suntem cam de aceeasi generatie Ceausista, vroiam sa va spun daca nu cumva ati uitat cand va plimba taticul la el in brate in timp ce voi va jucati cu “colacul”. Ati uitat de vremurile in care stateati in fata iar taticul va spunea ca daca apare politia sa va ascundeti sub bord? Ati avut tata???

    Chiar nu ati “trait” deloc viata asta? Ati stat numai in banca voastra cu centura pusa 100% fara sa gustati nimic din viata asta aspirand numai dupa CORONITA?

    Si eu sunt tatic si nu cred ca omul in cauza a exagerat CHIAR atat de rau. Si eu daca as avea o masina decapotabila as lasa copilul sa stea acolo 2-3 minute intr-un trafic relaxat ce este drept. Nu lucrez pe santier, nu am 2 clase, din contra..nu are rost sa intru in detalii deoarece oricum oamenii complexati arunca cu .. in tine si nu cred nimic…dar este o problema cum vezi viata. Copilul poate sa fie accidentat in ORICE moment cu absolut orice lucru. Daca este sa vina raul vine cu tot cu centura. Da, este corect sa previi dar TOTUSI nu vad niciun pericol real aici daca, REPET, daca traficul era unul de duminica.

    Nu vedeti paradoxul vietii si uitati ca ati fost si voi copii si ca astea sunt cele mai fericite momente din viata voastra…dupa aia numai GRIJI si probleme AKA VIATA.

    Cu astea fiind zise eu ma bucur ca mai sunt si parinti care nu spun NUMAI NU…n-ai voie aia ca te arzi, n-ai voie aia ca mori, n-ai voie aia ca te inneci…si creezi un copil retardat care ii este frica si sa respire. Eu cu orice risc nu o sa-mi cresc copilul asa.

    Pace si fericire tuturor.

  9. roman normal spune

    Exact ce-a zis “doi” am vrut si eu sa zic, doar ca cu alte cuvinte, si mai pe scurt :)

  10. Guerilla Auto spune

    Se numeşte selecţie naturală, Sebastian. Ar trebui să te bucuri.

  11. dodi spune

    @doi daca dupa 3 facultati si 2 doctorate consideri ca e ok sa lasi copilul sa-si rupa capul ma bucura, e selectia naturala, inca o demonstratie ca scoala nu iti baga nimic in cap… in traficul relaxat, ca in exemplul tau, e posibil sa-ti sara in fata un caine? Sau nu are voie, ca e trafic relaxat? ia sa vezi atunci amuzament. Marea problema e ca cei care isi ranesc copiiii la modul asta nu platesc si penal, ar trebui decazuti din drepturi + puscarie. Dar cum ziceam, selectie naturala amice :)

  12. cristi spune

    @doi: Sa stii ca te poti bucura de viata si fiind responsabil si educand responsabil. Tu stii ca nu ai voie sa bagi degetu’ in priza, si presupun ca stii cum sa-l faci pe piciul tau sa priceapa ce-i spui chiar si la 4-5-6 ani, nu?Sau il lasi sa se “bucure” de viata, permitandu-i sa “experimenteze”? Nu-i mai simplu sa faci intai educatie, luand de exemplu o baterie de 9V si unind cu o sarmulita plusul si minusul in fata copilului tau, ca sa stie ce se intampla cand baga el degetul in priza?Intelegi oare ce spun? Si cei care gandesc ca tine?

  13. doi spune

    @dodi viseaza tu la ce vrei. Tu iti racesti gura noi ne traim viata. Riscuri sunt peste tot si cand te duci sa te…(unde vrei tu) asa ca analizeaza-le tu pe toate si mai ales nu uita sa respiri. Toti oamenii mor insa nu toti oamenii traiesc…hai pa ca oricum nu intelegeti nimic!

  14. Mostră de inconştienţă românească: Copilul ieşit pe trapă - REVISTE spune

    [...] făcut poza la repezeală, încercând să nu mă apropii prea tare de vehiculul respectiv… vezi in revista Sursa: Reviste – auto/moto – automarket.ro /* (function(d, s, id) { var js, fjs = [...]