Nu trece dincolo!

De ceva vreme, Politia Rutiera are o campanie de constientizare pentru publicul din Romania privind riscurile traversarii neregulamentare sau prin loc nepermis. Pe zi ce trece, vad necesitatea implementarii unor penalizari mai stricte pentru pietoni, sau orice alta metoda de schimbare a mentalitatii acestora.

La noi in tara vad ca lucrurile se misca doar cu forta, respectiv ori cu amenzi usturatoare la fiecare abatere, ori cu un numar alarmant de decese si raniti. Ca dovada acestui lucru este nepasarea cu care unii pietoni traverseaza. Ceea ce la unii este nepasare, la alti pietoni este tupeu fara de margini si incredere exagerata in franele conducatorilor auto care se indreapta catre ei.

Uneori, parca imi vine sa cobor din masina si sa ii dau doua palme dupa ceafa pietonului care a intrat pe trecere fara macar sa se uite mai mult de doua secunde inspre mine, dupa care a revenit cu fata in pamant doborat de griji si probleme, sau mai rau – cu ochii in telefon/ziar. Cat de inconstient sa fii? Daca ipotetic vorbind vine unu fara frane inspre trecere, ce faci? Nici macar nu te uiti sa vezi daca incetineste?

In prima faza, ati fi tentati sa spuneti ca doar tinerii si copii fac asemenea acte iresponsabile. Va inselati. Persoanele in varsta si chiar invalide traverseaza ba pe rosu, ba prin loc nepermis, sfidand soferii care vin cu viteza inspre ei. Din cand in cand, mai este unul lovit, dar acest lucru nu este invatatura de minte pentru ceilalti. Cel mai grav e cand vad o mama cu un copil de mana, sau o batrana cu nepotelul ei, cum traverseaza pe rosu.

Cand vor fi cursuri de educatie rutiera de bun simt in scoli? Stiti voi – cum era pe vremuri – nu traversati pe rosu, uitati-va in stanga si dreapta..etc

14 comentarii la “Nu trece dincolo!”

  1. Andrei spune

    Bravo Sebastiane!!!!!!! Chiar ma gandeam cand ai de gand sa deschizi un nou blog………
    Apropo esti cel mai tare jurnalist din echipa automarket!
    Daca nu sunt pertinent de unde pot obtine un email de al tau?
    hai noroc!

  2. Gabriel spune

    cum noi soferii trebuie sa invatam codul rutier si pietoni ar trebuis a faca la fel… poate sunt drastic dar si ei sunt participanti la trafic, si pt ei exista un cod rutier.
    daca ar invata cand sunt mici sa fie pietoni ar fi mai bine pt noi toti.
    dan puric zicea: ai sa stii sa conduci atunci cand te feresti de prosti nu de legi

  3. Hunter spune

    Lipsa de simt civic…asta e marea buba. Hai ca trec unii prin locuri nepermise…ok…isi asuma raspunderea.

    Partea enervanta, cum e scris si in articol, e cand unii pur si simplu calca pe trecere iar tu esti cu masina in 2 metri. Trebuie sa opresti sa nu dai peste prost, ca daca l-ai lovit, tot tu esti de vina, ca el era vezi Doamne pe trecere.

    Sau momente cand sunt coloane de masini, ce inainteaza incet in oras, si unii pur si simplu nu au rabdare sa treaca…daca nu toate masinile…macar jumatate din coloana aia…sau sa astepte pana se strang cativa pietoni, si atunci sa treaca toti odata….nu rand pe rand…care cum ajunge pe marginea drumului….se apuca de trecut strada….sacadeaza mersul coloanei….si normal ca inaintezi ca melcu….si asta zic eu ca este o problema a traficului ingreunat.

    Lipsa de respect, de gandire in perspectiva si de atentie e mare de tot. Pacat ca nu incercam sa ne civilizam, ca toata treaba pleaca de la noi….toata lumea vorbeste ca ce bine ar fi sa fie ca la alti…sa se respecte una si alta….sa nu stiu ce si nu stiu cum….da cand vine vorba de pus in practica….e pe sistemul….sa faca altu, nu eu. Cu o floare nu se face primavara e drept…..problema e ca fiecare floare in parte sa doreasca sa creez primavara.

  4. unckle spune

    adevarat – trebuie amenzi la fel de mari ca si pentru soferi.
    Daca nu sunt capabili sa is protejeze viata trebuie obligati sa caste ochii …

    Problema nu este ideea… ideea este buna…. insa punerea in practica …. n’ai cu cine. De nenumarate ori am vazut reprezentanti ai politiei rutiere la televizor explicand ca nu au oameni – ca efectivele aprobate sunt insuficiente.
    Parerea mea, cel putin petru bucuresti este ca o marire a numarului de politisti ai brigazii rutiere este necesara – 5 politisti per intersectie “mare” , 1 in centru si 4 la 50m pe fiecare directie – ala din centru cu statia , ceilalti cu carnetelul de amenzi. Ar fi suficiente amenzi ca sa plateasca si salariile+ alte cheltuieli pentru politisti si ar reprezenta si o marire a incasarilor la buget ;) . Acelasi lucru prin tara – peste tot in orasele mari – pentru ca peste tot exista melteni .. meltenismul este o treaba romaneasca :)

    Tin sa imi amintesc de politistii care stateau si imparteau amenzi celor ce nu foloseau pasajul de traversare a Bl Lascaar Catargiu la intrarea din piata Victoriei — era o MARE duba de politie pe care scria MARE , foarte MARE un avertisment adresat pietonilor – si ce credeti, Bou’ de pietont se uita la masina, il durea in cot de ce scria pe ea, si se avanta printre masini la traversare , fix in ochii politistilor – absolut stupefiant, ramai tampit cand vezi asa ceva – si totuse se intampla …. evident in 5 minute plecau mai departe cu procesul verbal in mana…

  5. Sebastian Toma spune

    @ unckle: Politistii chiar nu au un efectiv suficient pentru a face fata problemelor de zi cu zi.

    @Andrei: ne poti gasi la adresa contact@automarket.ro
    Multumesc pentru aprecieri.

  6. acidutza spune

    Si cand astept, cu gandul sa traversez pe trecere, o coloana de 50 de masini ca pieton…si niciun sofer nu se deranjeaza macar sa se uite la mine??? Ce sa fac??? am un drept, nu-l folosesc??? si eu sunt sofer!!! Deci…nu te mai grabi asa mia soferule…ca nu ajungi nicaieri cu 6-7 secunde mai devreme!!!

  7. Ala rau spune

    @unckle: n-ai observat ca pana si cainii comunitari au invatat sa traverseze pe la trecerea de pietoni dar oamenilor le e greu sa faca asta:|

  8. gaby spune

    politistii nostrii sunt niste c… in ploaie.niste lingai corupti.pe mine m-au vazut fara centura intr-o seara,sa-i fi vazut cum se uitau ca erau opriti pe sensul opus fata de mine.parca ar fi vazut un criminal.nu aveam viteza,mergeam linistit.bineinteles ca s-au intors repede dupa mine,incalcand linia continua.foarte corect.nu am nimic impotriva sa fiu amendat deoarece am gresit neaveand centura,dar pe aia care circula beti,fac raliuri,sau depasesc incalcand linia continua nu ii vad?pe mine m-a depasit unu cu cateva secunde inainte sa trec pe langa masina politiei.nu l-au vazut pe ala incalcand legea mai mult mai grav,depasind pe linie continua,dar pe mine m-au vazut,ca nu purtam centura.ce sa zic..legea ii numa pentru astia mai saraci,care nu au pile si bani de dat la toti imputitii astia.fuck the police.fuck romania,tara de c….daca vii din vest…germania,austria…de cand ajungi in ungaria incepe sa puta tot mai tare,pe masura ce te apropii de romania …

  9. ady spune

    Articolul este super,dar degeaba, din pacate. Spun degeaba pt ca stiu sigur ca toti care si-au spus opinia mai sus sunt soferi (sau poate gresesc) si care fac aceeasi treaba care scrie in articol, adica atunci cand sunt pietoni se arunca in strada ca innecatii moment in care intra in calcul si situatia acidutzei.
    ACIDUTZA NU AI NICI UN DREPT! UNICUL TAU DREPT ESTE SA TE ASIGURI CAND TRAVERSEZI STRADA SA NU PERICLITEZI SIGURANTA PARTICIPANTILOR LA TRAFIC INCLUSIV A TA!!!! FAPTUL CA EU POT SA FAC PUSCARIE PT CA UN / O PROST/PROASTA SE ARUNCA IN STRADA FARA SA GANDEASCA, ASTA E ALTA POVESTE.

  10. unckle spune

    @ ady – nu faci puscarie daca maimutzica nu traverseaza pe trecere ;) Cunosc 3 cazuri .. dintre care unul s-a soldat cu moartea pietonului , in care nu sa dispus inceperea urmaririi penala impotriva soferului.

    Acidutza – legea spune ca pietonul aflat PE trecerea de pietoni … deci, daca esti pe trecere si CONSTIENT fortezi trecerea o sa gasesti un sofer mai slab de inima care va opri – personal nu am probleme in a traversa nici pe cele mai aglomerate drumuri ;)

  11. ady spune

    unckle – era vorba de trecerea de pietoni. Ca asa cunosc si eu 2 cazuri in care s-a soldat cu decedati si sunt in libertate si sanatosi, doar un pic tulburati.

  12. Vlase Radu spune

    Acum un an si jumatate m-am mutat din Tg. Mures in Cluj-Napoca. Primul lucru care l-am observat total diferit fata de Mures a fost educatia pietonilor. Cred ca in Cluj-Napoca, pietonii au fost educati ca TRECEREA DE PIETONI ESTE O CONTINUARE A TROTUARULUI. De foarte multe ori am vazut pietoni care nici macar nu s-au uitat in stanga si/sau dreapta ca sa vada daca vine vreo masina…nici un gest…nimic…si culmea, mai trec si in alergare. Cum spunea si Sebastian Toma, iti vine sa te dai jos din masina si sa le dai sapci peste cap, dar mai bine sa ii iei de cap si sa ii dai cu capu de capota, ca sa inteleaga cam ce inseamna sa fii lovit. Suna foarte violent, dar as dori sa vad ca Politia sta si ia atitudine si fata de pietonii indisciplinati si nu doar sa stea la panda cu radarul. Si sa ia atitudine nu doar atunci cand trec pietonii pe rosu sau prin loc nepermis ci sa ia atitudine si atunci cand pietonii se arunca in fata masinilor pe trecerile de pietoni. Amenzile mari sunt raspunsul…daca nu inteleg de buna voie, sa plateasca.

  13. Dan de la CJ spune

    II dau dreptate la Vlase Radu: Eu sunt din Cluj Napoca de cand m-am nascut, si asa am invatat de 10 ani de cand am carnet ca pietonii sunt ca oile care sar gardul in vis cand le numeri, trec unul cate unul, de parca ar vrea sa-i numeri.
    Si eu sunt din cand in cand pieton(din fericire pana acum, doar cand vreau si nu cand vrea politia), ca e sanatos sa mai umbli si pe jos, dar cand trec strada pe la trecere, cobor de pe trotuar si astept sa se mai trezesca cate un sofer sa ma vada, eventual mai traversez o banda daca nu sunt masini pe ea, chiar pana la mijlocul strazii si tot asa, pana toti ma vad ca trec pe al trecere. Mai sunt si soferi care trec pe rosu asa ca vor ei sa se dea mari, si se uita luung la tine cand treci pe trecere ca si cum ce ai cauta tu pe acolo, dar majoritatea iti acorda trecerea. Sau cand vad ca cineva s-a angajat pe trcere, incerc sa il ajung din urma sa nu stea soferii dupa mine si dupa ala din spate si tot asa ac dupa niste oi. Cred ca asa cum s-a mai zis ar trebui sa se stie regulile de catre toti, la fel de bine cum ar trebui sa stie un sofer. poate ar trebui sa fie proba de BAC sau ceva, ca altfel nimeni nu le invata.
    Sa nu mai spunem si de faptul ca sunt batranei sau chiar oameni de varsta a 2-a numai care stauu si stauuu pana sa treaca drumul sau se opresc la povesti taman pe prima banda pe trecerea de pietoni, doar pentru ca s-au intalnit cu cineva nemaivazut de multa vreme. Cand ii dai claxon se uita la tine ca la felul 14, cum indraznesti sa-i deranjezi? Cam la fel am vazut ca fac si soferii care isi lasa masina la o jumate de metru ce AXUL drumului,”ca doar a oprit putin”, si da-i si ocoloeste-l si asa se mareste coada de zeci de masini la care te mai adaugi si tu. Asta e, majoritatea romanilor ca-s pietoni, ca-s soferi nu stiu sa se poarte, ce mai,e o chestiune de bun simt sa privesti putin mai departe de obloane.

    Ca veni vorba de politie AM O NEDUMERIRE: ce anume le da dreptul politailor sa puna radar in masini civile, poate doar cu nr. de M.A.I. (care poate fi si al jandarmeriei de pilda), sau alte numere? Parca zice in regulament ca ei flolosesc “masini specifice” pentru asta. Ce insemna masina specifica? Sau si masina mea poate fi specifica pentru a purta un radar, atunci?

  14. Andrei spune

    Oameni buni,cu totii aveti dreptate in felul vostru,dar ce n-e facem cu acei analfabeti care poseda permis?ganditiva cati analfabeti stau la trecera pt pietoni! suntem prea inapoiati ca tara,mentalitate si educatie sa putem schimba ceva,concluzia e ca in tara asta fiecare pentru el si atat,altceva nu conteaza din pacate,nu schimbam nimic vorbind pe un blog daca nu ai aia 7 ani de acasa degeaba.faza patita de un prieten in germania,eram impreuna,,el era beat mort si a vrut sa plece cu masina,politia era in patrula,l-au vazut,l-au lasat sa mearga 10 metri cu masina,l-au oprit,i-au dat 4500 de euro amenda si a doua zi era cu bagajele facute la granita,la noi daca esti beat la volan lu nenea militianu ii este frica sa te arda ca cine stie al cui esti si ramande el fara paine,vorba aia pestele de la cap se impute,noi din pacate suntem coada pestelui si la noi capul nu e imputit e putrezit de mult,hai sa aveti sarbatori frumoase si pline de bucurii,n-e vedem la anu’ :) )