Taxa pe ce vrei tu, doar in Romania

Mai tineti minte cand guvernantii au facut o exceptie de la taxa de inmatriculare pentru masinile care respecta normele Euro 4 si au un motor mai mic de 2.000 centimetri cubi? Acea masura a fost clasificata ca fiind protectionista pentru Dacia si pentru marca pe care Calin Popescu Tariceanu o importa in Romania – sau cel putin asa spuneau unele voci.

Apoi, singurele masini care nu mai plateau taxa de inmatriculare in Romania ramaneau cele cu motoarele Euro 5 si hibridele. Ar mai fi si vehiculele electrice, dar acestea erau exceptii de la taxa de inmatriculare deoarece nu aveau motor cu combustie interna. Guvernantii ar putea sa taxeze si autoturisme cu motoare Euro 5 incepand cu anul 2011, dar nu au stabilit inca o masura concreta.

Cei de la Ministerul Mediului vor sa creeze o taxa pentru vehiculele deja inmatriculate in Romania care polueaza mult. Pentru moment, acestia nu au clarificat ce inseamna taxa asta, dar am senzatia ca vor urma taxe importante. Oare ce regim vor trebui sa respecte cei care au inmatriculat in 2007, 2008, 2009 sau chiar 2010 o masina care polueaza destul de mult si se incadreaza in aceste criterii? Guvernul ii va taxa de doua ori?

Pana la urma, in Romania trebuie sa platesti o taxa ca sa ai “privilegiul” de a plati alte taxe. De unele dintre ele stii deja – taxa de drum, impozit, rovinieta, asigurare RCA, iar de altele afli mai tarziu – cum va fi taxa pe poluare pentru masinile deja inmatriculate.

Poate ca guvernantii ar trebui sa creeze o ordonanta de urgenta prin care toti cetatenii sa fie obligati sa isi caseze masina dupa un an de folosire si sa isi cumpere alta noua in schimb, ca sa stimulam economia si vanzarile de automobile. In ritmul asta, mai avem putin si ajungem precum chinezii, care au devenit cea mai mare piata auto in 2009, dar consuma acelasi nivel de carburant ca in anii trecuti. Practic, in China exista sute de mii sau chiar milioane de autorisme noi care stau in parcari din cauza unor directive ale guvernului.

Exista si in Romania o situatie similara, doar ca la noi e legata de imposibilitatea de a plati ratele de la masina si pretul absurd al benzinei, asa ca toti au ales sa nu mai mearga cu masina dar sa termine de platit ratele, iar altii, mai putin chibzuiti, au ramas fara masinile cumparate in leasing.

3 comentarii la “Taxa pe ce vrei tu, doar in Romania”

  1. unckle spune

    Ai uitat sa mentionezi ca s-ar putea sa ne bage pe gat o taxa suplimentara pentru “reparat” drumurile , ca sa nu se mai ajunga in situati de anul asta sa se termine banii de la dezapezire :) . Nu ai zis nimik de taxele in stil EURO de mers prin centrul capitalei … era un proiect in trecut care are mari sanse sa fie reluat pe foame asta ( si nu cred ca numai bucurestenii or sa incaseze taxa asta … ca mai sunt orase mari care au nevoie de bani la buget )

    Traim in romania , si asta ne … face praf masinile :)

  2. robert83pit spune

    Suntem tara tuturor taxelor!Inca citeva taxe si avem pus pe orice!Eterna si fascinanta Romanie

  3. Alex spune

    Ai uitat de taxa cea mai mare: accizele la benzina si motorina!!!