Te ustură centura?

Un studiu recent a relevat faptul că purtarea centurii de siguranţă îi deranjează pe români, deoarece îi face să se simtă incomod şi chiar îi usutură. Dar ei sunt în siguranţă, că au mai multe icoane şi cruciuliţe sfinţite în maşină, au dus maşina la slujbă să o sfinţească şi nu merg niciodata cu viteză.

Viteza ucide, spun poliţiştii de la rutieră. Clarkson ar spune că nu viteza ucide, ci oprirea instantă… Dar care-i adevărul?
Clar, este extrem de periculos să circuli cu viteză, nu contestă nimeni asta, dar trebuie să fii absolut idiot să faci treaba asta fără să porţi centura de siguranţă. Fie că eşti la volanul unei maşini sport, un model de lux, sau ceva din 1900 toamna, trebuie să porţi centura!

Pe zi ce trece, văd din ce în ce mai mulţi oameni care nu poartă centura. Fie că vorbim de pasageri sau de şoferi, cred că românii n-au înteles care-i treaba cu centura asta de siguranţă. Problema asta nu e doar la noi, e întâlnită şi în Statele Unite ale Americii. Doar ca ignoranţa de la noi funcţionează altfel.

În timp ce maşinile care sunt vândute în SUA au airbag-uri care sunt activate indiferent dacă porţi centura sau nu, la noi e invers. Dacă nu porţi centura, degeaba airbag! Sigur, există şi cazuri în care airbag-ul funcţionează şi fară centură, dar vorbim la modul general aici. În loc să poarte centura, românii instalează fel de fel de dispozitive pentru eliminarea avertizoarelor sonore ale martorului de centură. De la clema de centură cumpărată din târg până la centura propriu-zisă trasă prin spatele scaunelor, ingeniozitatea tipic românească şi-a spus şi aici cuvântul.

De asta se moare pe străzile din România. Dacă circuli legal şi faci un accident fără centură, şansele de rănire gravă sau chiar deces cresc într-un ritm ameţitor, iar viteza sau inconştienţa le măresc exponenţial.

Sigur, ştiaţi asta deja.. dar de ce nu purtaţi centura? Cât de dobitoc să fii să îţi laşi copilul să stea în dreapta cu faţa la câtiva centimetri de airbag, eventual fără centură?

16 comentarii la “Te ustură centura?”

  1. ally_great spune

    O mama isi aseaza copilul de 5 ani pel ocul din dreapta, fara scaun special , fara centura de siguranta. Intra in intersectie, nu se asigura bine , iar o alta masina o loveste usor in fata. Frana brusca, airbagul din dreapta se deschide si copilul moare pe loc. Si daca vedeai masina, ziceai ca se rezolva din 2 miscari de tinichigiu priceput. Asta se intampla anul trecut in apropiere de zona unde locuiesc. Oare cati mai au de murit?

  2. ally_great spune

    Si o completare…si pe mine ma usutura centura :) ) dar o port mereu.

  3. Vlase spune

    Pe mine nu m-a deranjat niciodata centura…mai demult purtam centura chiar daca nu era legea asta. Un eveniment care a fost convingator pentru mine ca centura este “life saving”.
    Eram in Budapesta, acum 3 ani, atunci aveam un Opel Vectra A, si stateam la semafor. Din spate, observ in oglinda ca se apropie un Mercedes 123 (Cobra) si vad ca se apropie tot mai mult fara sa franeze…si imi dau seama ca va intra in noi. Impactul a fost foarte puternic si am reusit sa-i spun sotiei care era in dreapta “Tine-te bine!!!”. Tipa care ne- a lovit a zis ca avea cam 50 km/h si pur si simplu nu stia de ce nu a franat. Tzapa!
    In spate, mai aveam o prietena care era cu noi, si desi nu este comun pe la noi, purta centura de siguranta. Dupa impact, a avut o durere minora de gat, dar pot sa spun, ca daca prietena noastra nu ar fi purtat centura de siguranta ar fi lovit scaunul din fata foarte urat…si cu siguranta nu ar fi fost deloc placut.
    Asa ca morala: PURTATI CENTURA PESTE TOT UNDE MERGETI, SI FACETI-I PE CEI DIN LOCURILE DIN SPATE SA O POARTE SI EI.

  4. unckle spune

    adevarul trist al romaniei si al romanilor este ca multi care au acum masina sunt la “prima din neam”
    In ultimii 10-15 ani muuulti romani au sarit din caruta in masina … sau au implinit 18 ani intr-o tara fara reguli. Multi dintre ei vad centura ca pe o “chestie” pusa acolo dar care nu are cum sa influenteze – pentru ca ei sunt soferi, nu cine stie ce amatori. Foarte multi , dintre cei care nu poarta centura nici pe autostrada, la 150kmph, spun ca ” nu li se intampla lor” , ca “ei sunt prea buni si prea atenti ” ca sa li se intample ceva …. ” ca aia care au patit-o sunt niste dobitoci amatori” … in fata acestor argumente nu cred ca vre-o lege din tara asta mai poate sa faca ceva..
    Eu personal sper ca fata mea sa inteleaga si sa retina faptul ca in masina nu are ce cauta fara centura :) .. de restul se mai ocupa si altii :) . Poate peste 20-30 de ani oamenii voi avea in subconstient purtatul centurii, la fel cum il am eu — sincer ma simt aiurea la volan daca nu am centura … m-am trezit ca-mi pusesem centura doar ca sa stau in parcare asteptand pe cineva..

  5. Rusu Claudiu aka mowgli spune

    Pentru mine nu exista zi la volan fara centura.Fie ca merg 2km pana la benzinarie sau fac 600km, fie ca fumez la volan, ascult muzica sau dau cu spatele.Pe mine pur si simplu centura nu ma incomodeaza in niciun fel, nici n-o simt.Desi conduc foarte sportiv si rar sub 70-80 in oras nu asta e motivul pentru care o port ci pentru ca pur si simplu nu ma simt in siguranta fara ea.E ca si cum cineva mi-ar lua schimbatorul de viteze si simt ca nu e acolo si nu pot merge fara ea.Cand am mers cu masina cu centuri in 5 puncte, am pus-o si pe aia desi e foarte incomoda, mai ales pentru masculi ;) .Am prieteni care povestesc cum au fentat ei politia ca aveau centura cand de fapt nu aveau, apoi radeau in hohote mandrii, eu chiar nu inteleg unde e partea funny? de ce pentru multi e o realizare faptul ca circula de ani de zile fara centura?Romanul e zmeu, asta e motivul adevarat, el are impresia ca e mare pilot invincibil si sigur pe el daca nu o poarta.Apoi il vedem la stiri intins pe asfalt fara sange in juru lui dar cu inima strivita de cutia toracica la impactul cu volanul.Tineti-o tot asa baieti, iar unele mame le-ar face mult mai bine copiilor daca i-ar lega direct pe capota, macar poate au noroc si aterizeaza pe un loc moale ca pe scaun nu au sanse.

  6. prudentul spune

    Am purtat centura DIN CONVINGERE cu ani buni înainte de 1989, desi pe atunci eram doar pasager şi nu exista în legislaţie obligativitatea. Din păcate, pe atunci centurile nu erau retractabile (la maşinile care circulau la noi), iar eu le strângeam din catarame până nu mai jucau pe mine.

    Încă de la început purtarea centurii a fost un gest reflex. Centura nu m-a deranjat sau iritat niciodată, din contra, am un sentiment de protecţie când o simt. Indiferent că am condus sute sau zeci de km dintr-o dată sau sunt pasager în taxi, centura mi-o pun. N-am putut să-i înţeleg niciodată pe cei care fentează aspectul ăsta, când observau poliţie în faţă îşi trăgeau centura peste ei iar după ce treceau de zona aia îi dădeau drumul.

  7. Catalin spune

    pe mine nu ma ustura deloc centura si sincer vorbind de fiecare data cand ma urc la volan imi pun centura de siguranta, si le zic si celor din masina sa o puna.. asta e mania mea.. chiar ma simt mai in siguranta cu centura.. s-a intamplat sa trebuiasca sa franez brusc si am simtit pe pielea mea efectul centurii de siguranta.. daca nu as fi avut-o cred ca m-as fi ales cu capul spart de mai multe ori :P asa ca.. recomandarea mea e sa folositi centura aia ca nu degeaba e montata in masina ;)

  8. Luci din Craiova spune

    Pe mine centura nu ma ustura, ba din contra ma simt foarte confortabil cu ea, mai confortabil decat fara ea. Am 19 ani si am carnet de un an si niciodata nu am condus fara centura. Fie ca sunt la volan, in dreapta sau in spate imi pun centura si prietenii im zic ca sunt nebun ca o port dar le zic tot timpul ca cine rade la urma rade mai bine. La noi nu e mentalitatea asta. Am incercat un experiment, am mers cu un prieten si nu am purtat centura sa vad daca intr-adevar e mai confortabil fara ea, eu eram in dreapta, desi am mers maxim 5 km pana la final mi-am pus centura pt ca nu ma simteam eu bine fara ea, e un element de siguranta foarte bun. Purtati-o!!!!!. @Rusu Claudiu aka mowgli – Mi-as dori si eu un oras ca al tau, aparent foarte putin aglomerat si fara gropi, in care sa merg cu peste 70-80 ca la mine nu se poate.

  9. DAN spune

    IN QATAR AMENDA PENTRU CEI CARE NU POARTA CENTURA ESTE DE 500 QR ADICA VREO 120 EURO,ATAT PENTRU SOFER CAT SI PENTRU PASAGER,TRECEREA PE CULOAREA ROSIE A SEMAFORULUI ELECTRIC 6000 QR ADICA VREO 1400 EURO.SA TOT CALCI REGULILE…..CA REPER,UN SOFER PE AUTOBUZ CASTIGA 1500 QR.FARA COMENTARII…..scria cineva,mai sus,ca romanul e zmeu.Romanul nu e zmeu ,e Gica contra la tot ce trebuie respectat,la orice lege.Se simte el mai bine daca nu face totul ca la carte…Nici centura nu si-o pune,cum scrie in carte,nici strazi nu face cum scrie in carte,nici nu trateaza bolnavi cum scrie in carte….si putem continua la infinit.Toate cele bune si nu uitati sa aduceti de prin strainataturile prin care va plimbati si un pic de respect .

  10. horia spune

    E captivant subiectul. De mirare ca nu au aparut cei mult mai inteligenti pe aici, care sa explice de ce NU poarta centura, asa cum se intimpla deseori pe forumuri. Adica pareristii de tot felul.
    Cel mai des motiv al nepurtarii, pe care l-am auzit eu, este…”eu nu port centura”!!
    Adica ei nu poarta centura din motiv ca…nu poarta centura!
    Al doilea ca frecventa e cel cu fratele/sora care au scapat cu viata dintr-un cumplit accident doar pt ca nu purtau centura! Aiuritor de-a dreptul, dar am auzit de asa de multe ori povestea asta, ca era gata-gata sa incep s-o cred. Ma si gindeam ce idioti trebuie sa fie toti acei cercetatori care inventeaza sisteme sofisticate de siguranta, in loc sa spuna oamenilor verde in fata ca daca vor sa ramina in viata, e bine sa aiba accidente cumplite in care sa nu poarte centura.
    Foarte bun exemplul cu copilul pe scaunul din fata. La noi vezi sute si sute de asemenea incostienti. In vest, pentru asa ceva cred ca poti sa infunzi si puscaria.

  11. horia spune

    Era sa uit. Acum vreun an, o buna prietena imi povesteste cum o amica de-a ei, aflata pe bancheta din spate intr-un BMW X5 (masina, nu, ar zice nepurtatorii!), a patit asa: la o viteza nu foarte mare, trecind peste un obstacol gen sant neprevazut in mijlocul carosabilului, a sarit doar un pic in sus, a lovit plafonul si cam atit. Acum e paralizata, cu sanse mici de a-si mai reveni vreodata.
    Atentie, masina fiind un SUV mare e mai inalta decit un turism obisnuit.
    Stiu ca pe la noi obstacole neprevazute gen sant sint foarte rare, dar parca ma ia pe sira spinarii cind ma gindesc.
    Parca ii si aud pe mai toti cind le cer sa puna centurile pe bancheta: hai, ma, si in spate??

  12. Sorin spune

    Cum, frate, sa port centura? Eu sunt jmecher si am talent la condus, eu nu fac accidente. Si in plus, nu sta bine, imi vine fix peste crucea mea mare de haur si ma inteapa in burta mea imensa.

    Fiecare pasare pe limba ei piere. Daca esti viteaz, nu purta centura, o sa am eu mai mult aer de respirat. Asta e cea mai benigna greseala pe care o fac soferii, pentru ca nu-i omoara decat pe ei si pe pasagerii lor. Daca toate ar avea implicatii atat de simple, as circula mult mai relaxat.

  13. Sebastian Toma spune

    @Sorin
    Nu are implicaţii atât de simple, din păcate.
    Dacă te întâlneşti cu unul din asta pe şosea şi faceţi accident şi tu eşti – întâmplător, sau nu de vină – rişti să fi acuzat de omor din culpă.
    Chiar dacă nu eşti vinovat, nu cred că vrea nimeni să aibă un om pe conştiinţă – chit că e vina lui, tot tu te simţi naşpa dacă intră în tine şi moare că nu avea centură..

    Ar trebui sancţionaţi mai strict băieţii, poate să învaţă minte..

    Plus, dacă nu îi omoară obstacolul, i-ar putea omorî airbag-urile.

  14. Ion spune

    Mi-e frica de fiecare data cand nu port centura. Asta de obicei in taxi si stau in spate.
    Mi s-a servit replica in taxi “Domnu, nu e nevoie!” sau “Sa nu va puneti centura ca ma amendeaza astia: cum a putut pasagerul sa puna centura si dvs nu”
    Ca si colegii de mai sus, am vazut ce poate face lipsa centurii si o soferita putin neatente: fiul din dreapta, fara centura a suferit o fractura duble de maxilar la o frana brusca.

    Revin, mi-e frica fara centura!

  15. Adryan spune

    Si eu port centura aproximat 95% din timpul cand sunt la volan. Nu ma incomodeaza cu nimic, din contra ma simt mai in siguranta si ma “tine in scaun”. De obicei cand stau in spate primesc numai replici de prost gust si cred ca din toti cunoscutii mei si rude sunt singurul care o face.Oricum, centura salveaza vieti. O zi buna !

  16. Lorrin spune

    Eu nu port centura, si circul cam 70% in afara localitatilor.
    Din pacate pe mine ma deranjeaza si nu stiu de ce dar nu pot fi atat de atent la conducerea masinii, vorbesc serios! Poate ma ajuta cineva cu niste sfaturi bune si nu cu mistocarii. Nu suport sa fiu legat. Mai bine conduc in ritmul meu in siguranta, asa simt eu. Inca nu am luat amenda pt. nepurtarea centurii de sig.