Bulgarii ne arată cu degetul. Şi au de ce.

Bulgarii ne-au arătat din nou că se poate să-ţi revii din comunism mai bine decât a făcut-o România. Nu era destul că au staţiuni turistice mai accesibile decât ale noastre, mai mulţi kilometri de autostradă, un sistem de înmatriculare mai simplu şi mai accesibil şi numeroase facilităţi fiscale pentru companii. Nu. Acum ne arată degetul mijlociu la nivel înalt şi declarativ, din fericire, dând România drept exemplu negativ, după ce au reuşit să termine un al doilea pod peste Dunăre.

De ce ne arată bulgarii degetul şi de ce ne arată cu degetul? Pentru că merităm. Serios, merităm cu vârf şi îndesat. În momentul în care suntem atât de încapabili să primim fonduri europene NERAMBURSABILE ca să ne construim chestii prin ţară, fie ele spitale, drumuri sau şcoli, merităm să râdă tot mapamondul de noi. Mai ceva ca-n bancurile cu copiii din Africa, pe care îi poţi ajuta cu o poză cu tine. Nu vor scăpa de foamete, dar măcar vor râde.

Ei bine, bulgarii au construit la Vidin un spital din fonduri europene, ca să completeze mai bine noul pod peste Dunăre. Ce au greşit bulgarii? Şi aici e simplu: au trecut 7 ani din momentul în care a fost semnat contractul până când au început lucrările efective. Apoi, au avut 3 întârzieri ale termenului de finalizare, termenul iniţial fiind 2010. Dar, chiar şi cu aceste greşeli, bulgarii tot au mai mulţi kilometri de autostradă decât avem noi şi absorb mai bine fondurile europene, pentru că politicienii lor par să fie mai interesaţi de acest subiect decât ai noştri.

5 comentarii la “Bulgarii ne arată cu degetul. Şi au de ce.”

  1. Vasilica spune

    Este adevarat ca numai ticalosi ne conduc, dar si meritam ce se intampla, nimeni nu iese in strada sa isi strige drepturile

  2. Octav72 spune

    Nu de mult am citit ca Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse necesita reparatii, iar autoritatile bulgare sunt nemultumite pentru ca responsabilii romani nu se sesizeaza, pentru portiunea care le revine din pod.
    In urma cu 20 de ani m-am deplasat prin Bulgaria cu autocarul. La un moment dat, autocarul a trebuit sa opreasca, pentru ca se sparsese perna de aer. Starea drumurilor era destul de precara, imi aduc aminte ca autocarul ne-a zgaltait zdravan pe unele portiuni. Dupa 13 ani am tranzitat din nou Bulgaria si am constatat altceva. Drumuri mai bune, inca de atunci, din 2006, am constatat ca bulgarii ne-au luat-o inainte la infrastructura. Curatenie si schimbari sesizabile in bine, am fost placut surprins cat de mult au progresat in numai 13 ani de zile.
    Au dreptate bulgarii sa ne arate cu degetul. Nu numai la nivel de factori de decizie in aceasta tara exista nepasare, indolenta, indiferenta si multe reactii intarziate, exista si o lipsa de educatie in cazul multora. Parca o stare de somnolenta a cuprins o mare parte din natiune. Cred ca trebuie sa mai treaca vreo 50 de ani, ca sa ne civilizam.
    Desteapta-te romane! Pana nu este prea tarziu!
    Nu mai parca iarna pe trecerea de pietoni, iar cei in varsta care iti ocolesc masina, sa mearga astfel pe portiuni cu gheata si sa riste sa se accidenteze. Nu mai parca la supermarket pe locurile destinate pentru handicapati, fara sa ai nevoie neaparata de acel loc sau pur si simplu pentru ca sa ai tu masina mai aproape de usa magazinului. Nu mai deschide usa masinii la semafor, in plin centru al unei capitale ce se vrea europeana, pentru ca sa scuturi pe carosabil scrumiera. Chiar daca esti taximetrist, asta nu este o rusine, dar nici nu te scuza de faptul ca stationezi aproape de o intersectie importanta, iar semintele pe care le arunci pe geam ajung aproape de pragul masinii tale. Daca traiesti in capitala, unde exista un loc de parcare la 5 masini, sau in orice alt oras al tarii, nu uita ca daca deschizi prea larg portiera, exista riscul sa lovesti usa masinii parcata langa masina ta. Asigura-te si semnalizeaza cand schimbi benzile de circulatie. Cauta sa pastrezi banda pe care te afli in sensurile giratorii, chiar daca marcajul de pe asfalt a disparut sau nu a existat vreodata.
    Apropo, au inceput de anul trecut lucrarile la viitoarea (si cine stie cand finalizata…) linie de metrou din capitala. Multi ocolesc lucrarile pe alte trasee, iar asta inseamna deteriorarea si mai rapida a acelor rute. Nu am vazut pe nimeni sa repare ceva in ultimele 3 zile, in care temperaturile au fost destul de crescute pentru aceasta perioada. Si va spun sigur ca in Drumul Taberei, numarul capcanelor din asfalt a crescut. Este destul sa dea o ploaie si acestea sa fie acoperite cu apa, iar cei care nu stiu de acele cratere pot avea parte de intamplari neplacute.
    De asemenea, poate se face ceva cu groapa aceea destul de mare, care de cel putin o saptamana nu este reparata, in fata Pietei Cotroceni. Multi merg in acea zona pe contrasens, altii cauta sa evite prin dreapta, iar altii sau cei care sunt luati prin surprindere, cauta sa treaca foarte incet prin acel crater in asfalt. Si multe alte aspecte, de care sunt sigur ca stiu si altii, dar nu se face nimic.
    In alte parti, nu treceau 3 zile cu vreme buna, fara sa se repare acea portiune de care spuneam. Daca aveam pana acum o iarna si mai dificila, probabil ca drumurile se deteriorau si mai mult.
    Bulgarii ne-au depasit de ceva vreme si autoritatilor de acolo le pasa mai mult de ceea ce se intampla, asta-i clar si se vede in modernizarile ce sporesc in tara vecina. Si probabil ne vor depasi in continuare.

  3. dan spune

    Nu politicienii sunt vinovati, ci poporul care ii accepta.

  4. Vaslica spune

    Iesitul in strada este un gest DEMOCRATIC!!! in tara condusa de comunisti te alegi cu dosar penal.

  5. LUCCI spune

    Romania nu va avea succes in accesarea fondurilor europene atata timp cat Bruxelle-ul va mnitoriza destinatia banilor. Cu fiecare minut ce trece le demonstram europenilor ca de fapt suntem condusi de hoti! Exista proiecte si nevoie de bani dar daca nu le iese de un yaht la fiecare 100 m de autostrada,de ex., nu o sa aiba niciodata tragee de inima tovarasii sa ia banii Europei.Cum adica, eu parlamentar roman sa castig 10-15% dintr-un proiect? Nu, 80% e corect! Cam asta e ideea…