România, ţara cu cele mai triste exemple publice

De data asta, nu vă scriu despre o nouă propunere legislativă care a fost aprobată, ci despre reacţia unui senator care motivează blocarea unei propuneri care viza pedepse mai aspre pentru şoferii care conduc în stare de ebrietate. Povestea completă o găsiţi pe Gândul, părerea mai vine în rândurile de mai jos.

Avem multe probleme în România. Foarte multe. De la cum se fac legile, cine le face, cine le aplică, cum le aplică şi câte portiţe au, până la probleme de mentalitate, cum sunt văzute legile şi cum se caută imediat o modalitate de eludare a unei legi. 

Însă, între toate chestiile astea, avem o chestie pozitivă în România pe care eu o respect şi o apreciez, care ajunge să nu fie aplicată întotdeauna: Alcoolemie maximă de 0.00 la mie.

Cel care a impus această regulă ştia sigur cum gândesc românii.Pentru că românii nu au măsură. De unde şi proverbul: ”Îi dai un deget, îţi ia toată mâna”. E foarte simplu. Dacă le dai de înţeles că este permis un anumit lucru, vor forţa nota până când vei interzice cu totul permisiunea anterioară, doar ca să repari situaţia. În cazul de faţă, dacă, prin absurd, ar fi permisă o alcoolemie de 0.02 la mie în aerul expirat, românii s-ar pune pe băute şi ar conduce într-o stare soră cu coma alcoolică, doar pentru că ei se simt ”bine şi pot să conducă”. În cazul de faţă, ”pot” însemnând abilitatea de a te aşeza pe scaunul şoferului, pornitul motorului şi pusul în mişcare a angrenajelor necesare demarajului.

Săptămâna trecută, am urmărit o demonstraţie a unui dublu campion mondial de Formula 1, Mika Hakkinen, care vroia, cu sprijinul unei companii producătoare de whisky, să ne atragă atenţia să fim responsabili şi să nu ne urcăm niciodată la volan după ce am consumat alcool. E atât de simplu: nu bei, poţi să conduci. Bei, nu mai conduci.


SEMNEAZĂ ŞI TU PACTUL AICI


Dar românii nu înţeleg. Pentru că avem cultura care ne spune ”lasă, merge şi aşa, e ok dacă bei o bere, etc”. Ce este atât de greu de înţeles?

Vroiam de mult să scriu despre acest subiect, iar astăzi am primit şi un motiv temeinic, o declaraţie a senatorului PSD Toni Greblă, acordată celor de la Gândul. Citez: ”Mi se pare că acum, cu o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare, judecătorul are suficientă plajă pentru a putea aprecia pedeapsa, în funcţie de circumstanţele concrete ale infracţiunii. Este o propunere populistă, mi se pare exagerată. Adică nu poţi să îi dai 10 ani de închisoare unuia care a condus băut pe un drum de ţară, 200 de metri până la unchi-su, şi nu s-a întâmplat nimic”.

Pe scurt, dl. senator Greblă explică două dintre problemele societăţii româneşti – pe de o parte, pedepsele nu sunt aplicate atunci când trebuie şi cum trebuie, pe de altă parte, cu exagerarea nu ajungem nicăieri. Sunt de acord cu dânsul la un singur capitol – legea actuală este bună, dar nu este aplicată. Fie că nu se vrea, fie că nu se poate. Se aplică doar ce este mai simplu – pânda cu radarul în localitate, cu ”taxare” la +11 km/h (adica 61 km/h în loc de cei 60 km/h permişi).

Mai departe, senatorul despre care vă vorbeam mai sus ne arată ce este atât de greşit cu societatea noastră. Pe de o parte, ne arată că românul trebuie să se deplaseze neapărat cu maşina, chiar şi pentru 200 de metri în mediul rural – o concepţie pe care o vor plăti şi copiii noştri, bicicletele fiind modalitatea de transport recomandată în alte state de foarte multă vreme, pe când la noi este sugerat subtil automobilul personal pentru fiecare locuitor în parte, ”să aibă cu se să se descurce, nu ştii niciodată când îţi trebuie/etc”. Total împotriva recomandărilor europene şi ale bunului simţ.

Apoi, le dăm de înţeles cetăţenilor că este ”ok” să conduci băut dacă nu se întâmplă nimic atunci când faci asta. Cum naiba să spui aşa ceva? N-am mai auzit de mult o declaraţie atât de inconştientă din partea unei persoane publice, în cazul de faţă fiind vorba despre vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat.

Ei bine, domnule senator Greblă, eu vin cu câteva întrebări, pe care i le adresez oricărui cetăţean care vă susţine raţionamentul din declaraţia citată:

1. Ce rost are să mergi cu maşina 200 de metri până la bar/o rudă/un vecin şi apoi să conduci băut până acasă, indiferent că e vorba de un drum de ţară sau nu?

2. Nu credeţi că şoferul respectiv va prinde curaj în timp şi va ajunge să conducă băut şi de la grătarul din pădure, şi de la discoteca satului şi tot aşa? Doar nu s-a întâmplat nimic de atâtea ori când a mers 200 de metri pe un drum de ţară?

3. Dacă aţi avea o rudă sau un prieten apropiat rănit sau omorât de un şofer băut, care a condus şi el ”200 de metri, până acasă, la ţară”, aţi mai avea aceeaşi părere despre conducerea în stare de ebrietate?

4. De ce nu vă asiguraţi că legea va fi aplicată în cazul tuturor celor care sunt surprinşi conducând în stare de ebrietate pe drumurile publice, din moment ce tot sunteţi la putere, în loc să vă plângeţi de ”greaua moştenire”?

8 comentarii la “România, ţara cu cele mai triste exemple publice”

  1. 2-10 spune

    Sustin demersul tau. Eu chiar as inaspri legea in anumite puncte, si anume in cazul conducerii unui autovehicul in stare de ebrietate urmata de provocarea unui accident sa fie incadrata la crima cu premeditare. Idea e pusa in practica in anumite state din SUA si posibil si in alte tari.

  2. -Rolf- spune

    N-am cont FB (si nici nu-mi doresc) dar vreau sa semnez acea petitie. O alta modalitate nu mai gasiti?

  3. Cyrus spune

    Pai nu a zis sa nu fie pedepsiti, doar ca nu-i corect sa dai 10 ani pentru o plimbare. Dar pot fi date alte pedepse, in functie de gravitatea faptei.
    Trebuie de asigurat mai intai ca legea functioneaza, chiar si cu pedepse mai mici.

    Daca faci legi foarte aspre si rigide, care nu pot respectate, va determina cetatenii sa le incalce iar cei care trebuie sa aplice legea sa fie mai indulgenti sau chiar sa traga foloase precum mita.
    Si asta pentru ca majoritatea cetatenilor vor fi impotriva acelor legi promovate de un grup ce nu le reprezinta interesele.

    Iar daca tot s-ar da pedepse de 10 ani pentru plimbare de 200 m in dupa ce ai baut o bere sau un pahar de vin, atunci ar trebui sa faca inchisoare si toti cei ce depasesc viteza legala cu mai mult de 20 – 30 km/h, fara exceptie si fara suspendare

  4. ion spune

    Aberezi!!!! Stii ,in Italia consumul moderat de alcool este tolerat.Pute de romani acolo si nu sunt carnagii ca in Ro. Este vb de infrastructura si de legi clare si bune.

  5. auto_fan spune

    Cea mai mare problema este neaplicarea legii. Daca fiecare meltean / cocalar / nesimtit ar fi sanctionat atunci cand:
    -trece pe rosu
    -nu acorda prioritate
    -depaseste coloana
    -merge pe linia de tramvai
    -nu respecta incadrarea pe benzi
    -intoarce unde i se scoala
    -depaseste unde are chef
    -merge pe contrasens
    -etc, etc, etc,
    poate s-ar mai civiliza si traficul nostru si s-ar mai trezi lumea.

    Daaaaar, dar… intr-o tara in care merge cu spaguta iar pe domnii politisti ii intereseaza doar sa-si faca norma de amenzi cu radarul si in rest nu intereseaza pe nimeni de nimic, putem avea legile lu’ peste, degeaba. In plus cand stii ca oricum scapi pentru ca ai bani de spaga / esti mare mahar si cunosti pe cine trebuie, ti se rupe de orice, mai ales ca stii ca oricum scapi in caz de ceva.

  6. Igor spune

    Nu cred ca trebuie sa faci puscarie pentru o bere, legea este buna in actuala versiune dar trebuie doar aplicata.

  7. ccb spune

    Sunt in situatia lui Rolf, adica fara cont Fb si fara interes sa-l am, dar as dori sa semnez petitia. Primim un raspuns…? Merci anticipat.

  8. Sebastian Toma spune

    @rolf, ccb

    Petiţia respectivă este o iniţiativă a celor de la Johnnie Walker.

    Din păcate, link-ul ”www.jointhepact.com” duce tot pe pagina lor de Facebook, pe secţiunea respectivă.

    Însă, partea bună este că nu trebuie neapărat să semnezi petiţia ca să fii un cetăţean responsabil şi să nu conduci niciodată după ce ai consumat alcool.