Timbrul de mediu, încurcătura anului pentru şoferi

Anul 2013 a început prost pentru şoferii din România. S-au scumpit carburanţii, ca în fiecare an, totul pe fondul unei accize. Ok, am trecut peste asta cu aceeaşi nonşalanţă pe care o resimţim de fiecare dată când alimentăm. Astăzi, am aflat că Ministrul Mediului solicită amânarea unei decizii privind taxa auto 2013. Ştiţi voi, acel ghimpe în coastă despre care se tot vorbeşte de mai bine de un an.

Iniţial, Guvernul trebuia să ia o decizie FINALĂ în prima sa şedinţă din 2013. După cum vă daţi seama, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, ne-am trezit cu o banală declaraţie a premierului, care ne promite timbrul de mediu, un bir anual legat de cilindreea şi emisiile de CO2 ale unui vehicul.

Ce ar trebui să facă noul timbru de mediu? În teorie, acesta ar propune taxarea echidistantă a poluării generate de automobilele echipate cu motoare cu ardere internă în funcţie de emisiile de CO2 degajate în atmosferă. Fondurile obţinute urmând să fie utilizate de Guvern în vederea reducerii efectelor cauzate de poluare la nivelul întregii ţări. Ce frumos sună! Din păcate, întregul timbru de mediu este învăluit de mister, singurul lucru cert pe care îl ştim despre acesta fiind faptul că va fi un nou plug ataşat la „jugul” şoferului de rând.

Să nu mă înţelegeţi greşit, nu susţin că deţinerea unui automobil este dreptul strămoşesc al fiecărui român sau cetăţean al Planetei. Din contră, maşina, la fel ca permisul de conducere, cetăţenia şi multe alte elemente de acest gen sunt calităţi/obiecte pe care le obţii pe bază de merit. Fie că vorbim de promovarea unui examen (cum este cazul permisului de conducere) sau de cetăţenia unui stat dobândită prin naşterea pe teritoriul său, nu toată lumea TREBUIE să aibă o maşină sau un permis de conducere, la fel cum nu toţi absolvenţii de liceu trebuie să urmeze cursurile unei facultăţi.

Nu pot să nu mă întreb cine este mai bulversat de noile idei ale Executivului: posesorul de automobil ieftin înmatriculat în România sau cea a clientul care poate să aleagă când să cumpere un automobil rulat. Oricum ai face, tot nu este bine, cel puţin pentru cetăţenii care încearcă să fie cinstiţi şi au automobilul înmatriculat în ţară. Guvernanţii fac ce fac şi ne imprimă o dorinţă puternică de emigrare, indiferent cât de mult ţi-ar place România.

Dacă ai un automobil mai ieftin (se presupune că acesta nu respectă norma Euro 5), te poţi trezi peste noapte că acesta nu va mai valora mai mult decât un tichet REMAT (practic, valoarea sa va fi chiar mai mică, obţinerea respectivului tichet implicând anumite costuri, iar comercializarea sa ulterioară fiind făcută la o valoare inferioară celei nominale), iar totul are loc printr-o schimbare făcută ”din pix” la nivel de Executiv. Sigur, cei care sunt în această situaţie au avut un preaviz de un an să-şi vândă automobilul, la un preţ redus, desigur, dictat de clienţii care ştiau cât vor valora acele automobile după 01.01.2013.

Probabil, cel mai confuz cetăţean ar trebui să fie cel care se gândeşte să-şi cumpere un automobil rulat. Fie că îl cumperi din România sau din alt stat UE, vei plăti taxa de mediu -  cu excepţia cazului în care acesta a fost înscris în România după 01.01.2007, caz în care va avea un preţ semnificativ mai mare decât echivalentul său din Europa de Vest.

În cazul unei suprapuneri idioate a taxelor (s-a mai întâmplat şi se poate întâmpla şi acum), există riscul să plăteşti încă din primul an şi un timbru de mediu, deşi ai plătit deja taxa de poluare. Spun asta pentru că nu există nicio declaraţie a actualului Executiv care să anunţe evitarea taxării duble a celor care au plătit deja taxa de mediu, pentru că ar fi o decizie discriminatorie.

În cazul în care acest client se hotărăşte să mai aştepte şi să achiziţioneze un automobil rulat după ce se va definitiva noul timbru de mediu, acesta va putea ”alege” între un automobil al cărui preţ a crescut doar fiindcă are un timbru mai ieftin şi între un automobil relativ ieftin, care are un timbru de mediu ucigător de scump.

Pe ce aş miza eu? Când vine vorba de vândut, aş vinde tot ce are un motor mai mare de 2.0 litri şi normă de mediu sub Euro 4 – excepţiile fiind maşinile pasionaţilor care nu vor să le mai vândă niciodată. Iar când vine vorba de cumpărat, aş aştepta cuminte să se definitiveze noua taxă de mediu şi să se stabilizeze piaţa auto, în măsura în care va mai fi posibil acest lucru. Orice achiziţie ulterioară ar fi documentată temeinic, valorile de CO2/km anunţate de vânzători fiind adesea subevaluate.

În mod paradoxal, cel mai puţin afectate automobile vor fi cele înmatriculate în Bulgaria, pentru care nu vor creşte în niciun fel taxele. Însă, nu m-aş baza prea mult pe conducerea unui automobil înmatriculat în această ţară, deoarece numeroşi concetăţeni au provocat probleme cu aceste automobile, ca apoi să scape basma curată, lucru care nu-i pe placul autorităţilor din niciun stat.

4 comentarii la “Timbrul de mediu, încurcătura anului pentru şoferi”

  1. Timbrul de mediu, încurcătura anului pentru şoferi | ACD News spune

    [...] Source Article from http://www.automarket.ro/blog/toma/opinii/timbrul-de-mediu-incurcatura-anului-pentru-soferi/ [...]

  2. Timbrul de mediu, încurcătura anului pentru şoferi | ACD News spune

    [...] Source Article from http://www.automarket.ro/blog/toma/opinii/timbrul-de-mediu-incurcatura-anului-pentru-soferi/ [...]

  3. Creare Site Ieftin 0723 Sebastian Toma » Blog Automarket » Timbrul de mediu, încurcătura … | Creare Site Ieftin 0723406355 spune

    [...] Vezi mai multe despre Sebastian Toma » Blog Automarket » Timbrul de mediu, încurcătura … [...]

  4. classicarforum spune

    Va propunem urmatoarea varianta pentru taxa auto:

    –Timbru negru , pentru norma de poluare NON -EURO

    –Timbrul rosu , pentru norma de poluare EURO 1

    – Timbrul galben , pentru norma de poluare EURO 2

    – Timbrul albastru , pentru norma de poluare EURO 3

    – Timbrul mov, pentru norma de poluare EURO 4

    –Timbrul verde, pentru norma de poluare EURO 5

    –Posibilitatea modificarii prin montarea catalizatoarelor si trecerii la alta norma de poluare , implicit diminuarea taxelor .

    –Costurile acestor timbre sa fie pe fractiuni de cite 200 cmc exact cum sint calculate asigurarile (astfel am lamurit cumva si problema marilor motorizari )

    –Perioada de valabilitate similara rovignetei si sa fie de 1 zi , o saptamina , o luna , trei luni , 6 luni sau un an .

    –In caz de transfer de proprietate , timbrul isi pierde valabilitatea si trebuie cumparat altul .

    –Obligativitatea achitarii timbrului tuturor masinilor care tranziteaza tara sau care au numere de inmatriculare in alt stat decit Romania .

    Va invitam, sa va alaturati de comunitatea noastra de pe Facebook:
    http://www.facebook.com/pages/-Ajutati-masinile-vechi-sa-traiasca-/193243990770463

    Va invitam sa semnati petitia:
    http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_apararea_drepturilor_si_libertatilor_posesorilor_de_autovehicule_cu_o_vechime_mai_mare_de_20_de_ani_cu_potential_colectibil_si_istoric-p31398052.html