Vanzarile record din China, o mare gogoasa

Stiti povestile care aratau ca piata auto din China se afla in alta liga in 2009 fata de restul lumii? In timp ce SUA, Japonia, Europa si toate celelalte se chinuiau sa se ridice macar la acelasi nivel ca in 2008, fiind lovite extrem de criza, China defila cu steagul rosu la vedere dandu-le peste nas democratiilor estice sau vestice, in functie de caz, cu raporturi de vanzari care depaseau norma. Per total, China a crescut in 2009, conform cifrelor oficiale venite dinspre statul asiatic, cu un procent masiv: 53%. Mai mult, cele peste 13 milioane de masini vandute in China in cursul anului trecut au facut ca SUA sa piarda prima pozitie in clasamentul pietelor auto ale lumii.

Totul pare roz in statul rosu. Iar cifrele de vanzari au fost confirmate implicit de marii constructori prezenti in China (Volkswagen, Toyota, GM), care anuntau ca cifrele de vanzari sunt reale.

Si totusi, ranjetul chinezilor este doar unul de suprafata. In stilul clasic al statelor comuniste, adoptat la un moment dat si de Romania, China a prezentat o productie la hectar care nu prea are legatura cu fata reala a industriei de acolo. Da, China a vandut 13 milioane de masini iar SUA doar 11, insa analizele internationale arata ca totul este doar o bula de sapun in care sta un miros de minciuna. Motivul: cele mai multe dintre masinile cumparate in China in 2009 au fost cumparate de companiile chineze la ordinul expres al guvernului, care a stabilit un numar de masini per companie in functie de marimea acestora. Asa se intampla ca respectivele firme au acum parcuri auto imense cu masini care taie frunze la caini in soare, ploi si zapezi.

Cum s-au prins specialistii? Simplu: au analizat consumul de carburant din China in 2009 fata de 2008. Suprinzator, acesta a fost usor mai slab decat in anul precedent. Ceea ce denota faptul ca piata chineza nu este de fapt un atlet musculos, ci unul plin de amfetamine si de gauri cauzate de ace. Voi reveni asupra subiectului.

Etichete: /

10 comentarii la “Vanzarile record din China, o mare gogoasa”

  1. .marius. spune

    Haha …foarte tare articolul asta, Mircea!

  2. Vlase spune

    …de ce nu ma mira? Foarte fain articolul.

  3. Valentin spune

    Bravo Mirecea! Buna observatia !

  4. iulian spune

    oare cine ne vindea gogoasa ca sunt mari vanzari in China…???

  5. Un Priceput spune

    Observatia este corecta. Cine isi imagineaza ca in China este capitalism cu fata umana probabil va incepe sa se indoiasca de asta. Firmele cu performante notabile sunt cele care urmeaza cu strasnicie linia partidului.

    Problema este ca sunt prea multi saraci sa isi permita un televizor si o antena de satelit, ca sa afle dupa ce principii se conduce lumea intreaga. China este la urma urmei un urias dragon de panza de la o sarbatoare budista.

  6. bogdan spune

    si cele 4 milioane de masini mai putin din SUA unde crezi ca ar fi fost vandute?

    eu zic ca in proportie de 80% dintre acestea ar fi luat drumul companiilor americane.

    iar faptul ca economia Chinei a explodat in ultimii ani nu este o gogoasa – vezi niste imagini cu orasele Chinei – vezi zgaerie-norii, traficul de masinid e acolo etc.

  7. George spune

    Tipic pentru comunisti.
    Nici eu nu sustin ca economia Chinei nu ar fi crescut foarte mult in ultimii ani, dar daca suntem realisti, ne dam seama usor ca unele cifre sunt umflate. De multe ori statul chinez – in eterna traditie a statelor comuniste – incearca sa provoace o ruptura in evolutia economiei fortand anumite lucruri (precum productia). Acum o pot lua drept o gluma, dar lucrul asta este foarte periculos in momentul in care economia se afla pe o panta descendenta; duce pur si simplu la pierderea increderii propriei populatii in conducerea statului (ceea ce s-a intamplat la noi in anii ‘80). Articolul e foarte bun.

  8. cotutz spune

    very nice Mircea…foarte reusit articolul !

  9. LR spune

    Imi amintesc cum se raportau acum peste 20 de ani productiile agricole la noi. Ascultam stirea si exclamam: “A ajuns morcovu cat sfecla!” Cam tot asa cred ca se petrece si in China. Dar nu inseamna ca trebuie sa subestimam aceasta tara. Pana la urma, se va schimba sistemul si la ei (nu stiu cum si cand se va petrece asta). Important e sa nu fim afectati in mod negativ de evolutia acestui imperiu.

  10. Mircea Mester » Blog Archive » Planeta China spune

    [...] de Toyota, chinezii cu vanzarile de masini care cresc intr-un ritm ametitor (dar, foarte probabil, foarte fals). Ei bine, astazi revin la chinezi, dar discutam pe un alt [...]