O întrebare de sezon

Care ştie (fără a trişa, evident), ce se întâmplă dacă indicatoarele dintr-o intersecţie arată ca mai jos (deci nu se văd din cauza zăpezii), iar tu nu dai prioritate conform acestora, crezând că ai prioritate de dreapta? Şi faci accident pentru cu o maşină care vine din stânga şi care de fapt avea prioritate intră în tine.

Cine-i de vină?

LATER EDIT: Aşa cum mulţi dintre voi aţi spus foarte corect, forma indicatoarelor primează în orice situaţie de acest tip. Jos pălăria pentru cei care au ştiut răspunsul.

skilt

17 comentarii la “O întrebare de sezon”

  1. gabi spune

    Administratorul drumului este responsabil de intretinerea drumului si a indicatoarelor/marcajelor. Insa riscul de a conduce in conditiile meteo din imaginea de mai sus este ridicat. Daca nu se vede semnificatia indicatorului se trateaza intersectia ca si una nedirijata.

  2. Lexas spune

    Cf legislatiei in vigoare cand semnele nu pot fi vazute din cauza conditiilor atmosferice, se aplica ultima regula de dreapta…deci greseste cel care intra in tine.Nu conducatorul trebuie sa asigure buna vizibilitate a semnelor ci cei care au in grija respectivele semne de circulatie.In caz de cel care intra in tine nu este de acord cu tine, tu esti despagubit ca terta parte prin vina adminstratorilor semnelor de circulatie.Oricum ar fi tu esti ok.

  3. Ciprian spune

    Situatia ideala ar fi fara victime si sa se recurga la o constatare amiabila a accidentului – de unde poate rezulta o culpa comuna datorata faptului ca cei doi conducatori nu ar fi adaptat viteza la conditiile meteo si in limita evitarii oricarui pericol. In cazul politiei, l-ar scoate vinovat cu siguranta pe cel care nu a respectat indicatorul chiar daca era acoperit cu zapada, cu o explicatie de genul: “daca a-ti observat prezenta unui indicator in acel loc ar fi trebuit sa reduceti viteza pentru a inlatura o eventuala situatie de pericol”.
    Aproape sigur in cazul unei contestatii la un astfel de proces-verbal ar avea castig de cauza soferul.

  4. BRR spune

    In primul rand, semne importante precum Stop, Drum cu prioritate sau Cedeaza trecerea au o forma unica tocmai pentru a putea fi distinse si intelese chiar daca sunt acoperite cu zapada, deci nu tine. In al doilea rand, daca unul sau toate sunt acoperite, prin absurd, in totalitate, atunci ori drumul nu e nici el practicabil, ori daca e, fiecare trebuie sa caste bine ochii, sa mearga extrem de incet si sa dea prioritate de dreapta. Cel putin asta e parerea mea.

  5. Catalin spune

    indicatorul de prioritate are o forma unica – triunghi cu varful in jos – poate sa fie acoperit de zapada ca tot trebuie sa dai prioritate. In poza poate sa fie altceva – atentie la Mercedesuri, BMW, Audi, Range Rover si de ce nu Ferrari sau Lambo ;)

  6. Green spune

    Vream să dau răspunsul la acestă problemă dar văd că deja a fost postată soluția.

  7. Ray spune

    Da, voi ati presupus cu totii ca nici indicatorul lui ala care intra in tine nu se vedea. Dar ce se intampla daca el vede clar si bine drum cu prioritate pe partea lui? El nu are de ce sa iti acorde prioritate de dreapta deoarece el nu stie ca tu nu-ti vezi indicatorul.

    Raspunsul este ca indicatoarele de cedare a prioritatii si de prioritate intr-o intersectie dirijata au forme distincte.Trebuie sa le recunosti dupa forma si nu dupa inscriptia de pe ele.

    (Poza din post nu este dintr-o intersectie si maxim poate fi indicatorul ce semnalizeaza ca urmeaza o intersectie cu un drum fara prioritate)

  8. Moldo spune

    Administratorul drumului e responsabil de intretinerea indicatoarelor. CUm spunea cinvea mai sus, indicatoarele de prioritate, stop si cedeaza trecerea au o forma unica deci sunt usor de identificat.

    Eu personal intr-o situatie ca aceasta as conduce cu maxima prudenta si as fi atent la ceilalti participanti la trafic. Chiar daca as stii ca am prioritate dar vad un bou, mai bine il las in treaba lui decat sa fac vreo boacana. Aici merge la mica intelegere in intersectii.

  9. Nicolae spune

    Toata lumea e devina si nimeni totodata. Orice ar fi nimeni nu va fi despagubit niciodata, cel putin in Romania.

  10. eu-gen spune

    Mestere, induci lumea in eroare: in textul tau s-a strecurat o greseala de redactare “pentru cu o maşină care vine [...]“. Apoi, imaginea nu prezinta o intersectie ci un drum cu un INDICATOR de avertizare (orice, inclusiv, “Atentie caine rau”).
    Daca am corecta aceste “mici”aspecte, atunci as concluziona ce au spus colegii mai sus, adica:
    - Indicatorul “Cedeaza trecerea” este orientat cu varful triunghiului in jos, deci nu ai nicio scuza;
    - Presupunand prin absurd ca niste “baieti destepti” au intors indicatorul pe vreme buna cu varful in sus, tot iti dai seama ca intr-o intersectie ai doua optiuni: fie ai prioritate, fie trebuie sa cedezi trecerea. Nu poti confunda cele doua indicatoare, poate doar daca ai luat permisul fraudulos la Pitesti;
    - Daca te apropii de o intersectie, ai obligatia de a incetini, deci sigur vezi ca mai vine cineva din stanga, iar daca mai ai si indicatorul sub forma de triunghi (sau octogon), sigur trebuie sa opresti.

    PS: Regulile de mai sus nu se iau in considerare daca vezi ca din stanga vine un BMW Ursuletz sau Pisicutza si manelele zornaie in difuzoare. Atunci sigur TREBUIE SA OPRESTI deoarece o regula de circulatie nescrisa spune: “Lasa cocalarul sa o ia inainte; la cata minte are, sigur il vei vedea infipt in urmatorul copac.” (sau mai bine zis, cel mai destept cedeaza primul)

  11. florin spune

    In conditii meteo nefavorabile trebuie sa fim toti mult mai precauti indiferent pe ce drum circulam.
    p.s.: eu tot nu am inteles propozitia “Şi faci accident pentru cu o maşină care vine din stânga şi care de fapt avea prioritate intră în tine.”

  12. Bentley spune

    Gata, bine ca nu s-a intamplat nimic! :P

  13. doro spune

    Rombul semnifica Prioritate iar Triunghiul cu varfu in jos cedeaza trecerea.. deci e foarte clar

    sa nu uitam de octogon (8laturi) care inseamna STOP

    triunghiul cu varful in sus semnifica atentie ceva (avertizare)
    cercul rosu semnifica interzicere
    cercul albastru orientare

    in concluzie n-ai cum sa gresesti intr-o intersectie iar pentru alte situatii mergi cu grija din cauza conditiilor meteo

  14. drako spune

    In primul rand nu intri niciodata intr-o intersectie CREZAND ca ai prioritate trebuie sa fi sigur!
    Al doilea lucru (spus mai sus) semnele de prioritate (chiar daca sunt complet acoperite) au forme distincte:
    - “cedeaza trecerea” este un triunghi cu varful in jos (este singurul cu forma si orientarea asta)
    - “stop” singurul cu forma octogonala
    - “drum cu prioritate” cu forma de romb (singurul su acesta forma) – poate fi confundat cu “sfarsitul drumului cu prioritate” daca e acoperit de zapada DAR in acest caz este urmat de unul din cele 2 (cedeaza trecerea sau stop).
    Lasand astea, pe o astfel de vreme e bine sa fii mai atent si mai precaut decat de obicei.

  15. tomita spune

    tu esti de vina. politia va constata asta. daca tu esti inspirat si faci poze de ansamblu cu acest indicator si chemi si politia sa sesizeze neregula, atunci la contestatie ai sansele sa castigi.
    cel putin asa cred eu ca se va intampla

  16. gyl spune

    drako zice bine. asa voiam sa zic si eu doar ca a luat-o inante

  17. NewSymbol spune

    @tomita, de acord cu tine, aici apare eroarea de fapt, lucru ce inlatura caracterul contraventional al faptei ( og2/2001)