Ordem e progresso

Suntem o tara foarte organizata si pusa la punct. Nu trece nicio zi fara sa imi dau seama de asta.

Deunazi, ma indreptam dinspre Ardeal spre Bucuresti cand, in jurul satelor de pe langa Sighisoara am dat de o halca de coada de masini careia nu i se vedea fata. Am parcat usor, cu a doua, la 25 de kilometri pe ora, in spatele convoiului si mi-am dat seama ca din sens opus nu venea nimeni. E clar, in fata se afla vreo coloana oficiala sau ceva de genul asta iar politia blocheaza impertinentii care aveau tupeul sa vine inspre noi.

Peste cateva minute am constientizat, depasind juma’ de coloana (da, ma grabeam si am avut acceptul celorlalti :P ) ca in fata se afla un trailer enorm care ducea in spate, de-abia tarandu-se, un furnal cat treij’ de zile de post. Bineinteles, totul fusese calculat la secunda si milimetru, astfel ca furnalul isi oprea tentativa de aterizare la destinatie in dreptul fiecarui – sublinez fiecarui – fir de inalta sau scunda tensiune care plana deasupra satelor transilvanene. Si fire d-astea planeaza din trei in trei metri (nici eu nu mi-am dat seama de asta pana acum, dar cred ca din satelit ne vedem tara ca pe o mare panza de paianjen).

Imi imaginez o poleiala de ingineri stand si calculand inaltimea furnalului, introducandu-l pe acesta sub radical si transformand totul intr-un drum lin, usor, fara blocaje in trafic. Va dati seama ca toate firele alea se agatau si ramaneau asa pana cand unul dintre baieti (intotdeauna acelasi – cred ca era pacalit la tragerea la sorti) urca pe furnal sa dea firul la o parte. Cu o chestie din lemn, nu cu mana. Macar atat.

Dar nu conteaza. Am vazut peisaje si episoade extrem de frumoase pe care altfel nu le-as fi vazut niciodata. Stiati, de exemplu, ca taranii care vand ceapa rosie la ghirlanda pe marginea drumului scumpesc produsul atunci cand clientii merg incet pe langa ei?

P.S. Am si video cu evenimentele de mare angajament, vi-l dau in scurt timp.

2 comentarii la “Ordem e progresso”

  1. ion spune

    chiar nu ne intereseaza intamplarea ta.. deja stim in ce tara traim…

  2. jazz spune

    Mda…din seria basme poporale ale romanilor… Sfatul meu: mergeti in Ardeal cu trenul. Sigur, nu sunt furnale si cozi interminabile (deci fara ‘distractie’) dar macar considerati peisajul :P