Dexter

Asa cum puteti observa in stirea pe care ati primit-o astazi in newsletter-ul nostru, un britanic considerat unul dintre cei mai buni ecologisti din Albion incearca sa rastoarne intregul sistem de valori pe care il avem si sa ne spuna ca cresterea vacilor si transportul legumelor polueaza mai mult decat masinile in general. Mai mult, acesta merge mai departe, afirmand ca energia pe care o cheltuim mergand la alimentara din colt polueaza mai mult decat daca am merge cu masina, pentru ca producerea alimentelor necesare inlocuirii caloriilor arse la mersul pe jos emite mai mult CO2 decat mersul cu masina.

No shit, Dexter!

Pai sa vedem despre ce e vorba in propozitie. Britanicul respectiv, Chris Goodall pe numele sau, este autorul uneia dintre cele mai cunoscute carti pe teme ecologice din ultimul an (How to Live a Low-Carbon Life – traducerea nu e necesara, sper). Ei bine, in teoriile sale, acesta ajunge la un moment dat sa dea pe afara, in stilul marilor cercetatori si matematicieni din trecut care isi demonstrau formulele pana cand gaseau alta, care sa o contrazica pe prima. De obicei insa, a doua nu are nicio valoare pentru ca este pur fictionala. Mai mult, omul omite cateva elemente importante, cum ar fi noxele emise la producerea si prelucrarea combustibililor (bineinteles ca vorbeste de producerea carnii, da’ p-asta din urma a uitat-o), noxele emise la producerea masinii in sine sau de faptul ca el vorbeste de “masina medie britanica”, care medie este realizata prin calcule de el stiute (banuiesc ca n-a luat in considerare aportul miilor de producator “de garaj” din Marea Britanie, care scot supercar-uri de trilioane de cai si emit quitale de CO2 in fiecare secunda a existentei lor pe planeta).
Acesta este, banuiesc, si cazul lui Goodall (care, apropo, nu poate sa nu fie cunoscut, asa cum spuneau unii dintre voi in comentarii, din moment ce este publicat in The Times). A ajuns omul sa combata CO2-ul incat a reusit sa scoata dioxid si metan pana si din vaci si din legume. Si din mersul pe jos. Eu zic sa ardem vacile la aragaz.
Fie ce-o fi, fratilor, prefer sa iau o gura de aer mergand pe jos pana la magazin dupa paine decat sa trag o gura de resturi de esapament si sa zac internat prin vreo sectie de reanimare. Analyse this, Einstein!

3 comentarii la “Dexter”

  1. prudentul spune

    Din cand in cand, ecologistii ajung la excese de-a dreptul stupide. Stirea asta mi-a adus aminte de perioada anilor 60-70 din Statele Unite, unde miscarea Flower Power si hippie protesta, printre altele, impotriva consumerismului exacerbat si a maselor plastice care incepusera sa invadeze societatea. Ca urmare, atunci cand intrau in fast-food se asezau ostentativ pe podea…ca sa nu se aseze pe bancheta acoperita cu plastic sau musama sau alta chestie sintetica…

    Sunt un adept al ecologiei: nu arunc nici macar folia de la pachetul de tigari pe jos, merg pe jos atunci cand pot si am o teava veche de plumb (de la apa) pe care o tin in hol de cativa ani pana cand reusesc sa depistez o firma de reciclare careia sa i-o donez.

    Cu toate astea, indivizi precum britanicul in cauza nu reusesc decat sa atraga ironii si batjocura asupra ecologiei, atunci cand publica aberatii (plus ca a tocat degeaba bani pentru asta). In timp ce omenirea (si romanii in special) are/au nevoie sa constientizeze implicatiile noastre asupra mediului, vine cate un tip care arunca in derizoriu tot ce inseamna adevarata ecologie.

  2. AndreiRN spune

    Speculati constiente facute de indivizi platiti pt asta.
    Realitatea de care multi s-au indepartat este ca locuim intr-o lume bazata pe CARBON. Suntem facuti, mancam, ne incalzim si calatorim pe baza acestui element.
    Asa cum omul “civilizat” a uitat ca trebuie sa omoram orice mancam ca sa supravietuim (sau platim pe alti sa o faca) asa si acest “cercetator” cu emisiile lui de carbon.
    Daca este asa ar trebui sa ne plateasca Statul pt oxigenul produs de florile din ghiveci, pomi nostri din curte, gazonul frumos, etc…..?
    Daca tot suntem constienti ca producem CO2 de ce sa nu fim constienti ca producem si Oxigen? Sau metan dupa o fasole buna.

  3. Mbilly the kid spune

    Bine mesteroiule! Lasa ca bagam noi mortu’ in casa la nemernicul asta! Cum indrazneste el sa se ia de vaci?! Adica vacile nici macar nu pot sa conduca(nu pot, nu?) Legume la volan am mai vazut (haha…) Dar serios acum. Nemernicul asta ne aduce aminte ca dioxidul de carbon, metanul si alte gaze care nu vor sa paraseasca sub nici un chip atmosfera… noastra! DAUNEAZA GRAV SANATATII. nu a ta, nu a mea, ci a planetei (cute…) Dar cum rezolvam aceasta mica problema? nu stiu… “Trecem la verde! trecem la verde!” verde, albastru, galben, dracu’ orice numai sa fie ecologic. Asta e cuvantul cheie. Problema e ca acest cuvant este, si va fi in urmatori ani exploatat de dragii nostrii producatori auto…Americani, japonezi ,europeni, noi… Fiecare ia o bucata din placinta. Si astfel prin minunea care este marketing-ul toti vom avea o masina ecologica in viitor. Doar ca fratilor! Sa se hotarasca dacu’ o data cu ce vor merge acele masini. Etanol, bio-diesel, apa, ulei de peste. pana atunci totul ramane cacaniu… Pace