Dakar

Dakar-ul a plecat dintre noi. Si odata cu el ne-a parasit un spirit.

Anul trecut, vorbeam cu un bun prieten dintr-ai mei despre curajul organizatorilor celei mai cunoscute competitii de rally-raid. Ne aminteam de faptul ca in 2007, la fel ca in multi dintre anii precedenti, Dakar nu a insemnat doar sarbatoarea motorsportului de la inceput de an, ci si o lista de morti, alesi aleatoriu de destin: piloti, comisari de cursa, organizatori, sustinatori ai unora dintre echipe sau simpli locuitori ai tarilor prin care trece caravana. Ne aminteam de serile geniale in care Eurosport, cel mai bun canal sportiv al lumii din punctul meu de vedere, ne tinea treji pana cu mult dupa miezul noptii pentru a vedea in imagini ce urmarisem live pe internet cu cateva ore inainte. Ne aminteam de bivuacuri, de frumosii nebuni ai competitiei – i-am numit pe toti pilotii care se incumeta sa ia startul in acest test de viata – de drumuri inexistente, de dune din care rasareau masini, camioane si motociclete, de gri-bejul nisipului saharian sau de nenumaratele fotografii ale agentiilor de presa in care viata Dakar-ului insemna niste puncte cu roti pe o mare de nimic.

Ne aminteam de organizatorii regalului din ianuarie, care tineau cu dintii de o competitie pe care multi o dadeau moarta demult si pe care unele organizatii o vroiau inchisa din cauza ca este foarte periculoasa. Dar, in acelasi timp, direct proportional de frumoasa.

Astazi vorbim la trecut si se pare ca Dakar-ul este in pericol sa nu se mai desfasoare niciodata. Cel putin nu in Europa si Africa, ci in America de Sud, unde nu se va mai putea numi Dakar. Nici Paris-Dakar, nici Lisabona-Dakar. Iar orice competitie fara toponimul de mai sus in joc este orice, dar nu ceea ce cunoastem noi de atata vreme. Sa speram insa ca nu se va ajunge la asta. Nu merita si nu meritam.

3 comentarii la “Dakar”

  1. Alexandru Bilgar spune

    Intradevar este trist ce s-a intamplat, cred ca milioane de pasionati ai automobilismului care asteptau cu sufletul la gura acest eveniment sunt dezamagiti profund, si eu ma numar printre ei, dar totusi vietile participantilor nu au pret si cred ca a fost o decizie inteleapta luata de organizatori. Da, s-a pierdut o traditie, dar s-au protejat zeci de vieti si asta conteaza mai mult!

  2. jazzpoint spune

    Dakar-ul…snif… de ce Doamne?! de ce?… O competitie care aducea atatea beneficii acelor tari, acum a trebuit sa admita infrangerea in fata terorismului. Dakar-ul este un simbol care nu va fi uitat. De fapt nu cred, (si nu vreau sa cred) ca Dakar-ul nu va mai exista. Cred ca in 2009 ne vom bucura cu toti de 30 de ani de Dakar…. 29 ma rog…

  3. Mihai spune

    Eu mai degraba cred ca este o strategie de marketing a constructorilor implicati in Dakar. Vor sa migreze spre o piata care prezinta interes pentru ei – se stie ca Africa nu este nici pe departe una dintre pietele auto profitabile ale lumii. Asta e, marketing-ul dicteaza in zilele noastre. Uitati-va si la Formula 1…
    Referitor la America, se stie ca VW are o imagine destul de proasta acolo si a anuntat ca incepand de anul asta vrea sa schimbe asta. Dakar-ul mutat in America si Race Touareg concurand si, de ce, castigand… ce ar putea fi mai folositor pentru planurile germanilor?