Joc murdar?

Se pare ca Ferrari si Michael Schumacher au jucat mai murdar decat se pare la prima vedere la Jerez in 1997, atunci cand, se stie, germanul a vrut sa il arunce de pe pista pe Jacques Villeneuve, fiind ulterior descalificat.

Norberto Fontana, unul dintre pilotii de atunci de la Sauber, care a avut sansa de a concura in patru curse de Formula 1 dupa accidentarea lui Gianni Morbidelli, a povestit un episod foarte interesant petrecut in culisele ultimului Grand Prix din 1997, cand Schumacher avea nevoie de victorie pentru a-l bate la general pe Villeneuve.

In duminica cursei, in motorhome-ul Sauber a intrat Jean Todt, exact in momentul in care cei doi piloti isi primeau portia de masaj dinaintea cursei. Fapt ciudat avand in vedere faptul ca, desi Sauber concura cu motoare Ferrari, cei doi piloti nu erau foarte straluciti (Fontana urma sa porneasca de pe pozitia 18 in cursa iar Johnny Herbert era cu doar cateva pozitii mai in fata).

“Jean Todt a intrat la noi si a trecut direct la subiect: ‘Am un ordin din partea echipei Ferrari. trebuie sa il incetiniti pe Jacques Villeneuve cu orice pret atunci cand va veti intalni cu el pe pista’. Afirmatiile lui ma priveau mai ales pe mine, in conditiile in care Villeneuve urma sa ma ajunga repede din urma.”

Fontana a adaugat faptul ca Peter Sauber i-a spus imediat dupa aceea ca, avand in vedere situatia de colaborare cu Ferrari, nu exista alta cale.

Si totusi, toate celelalte personaje implicate in povestea lui Fontana nu recunosc nimic din ceea ce spune argentinianul. Peter Sauber a tinut chiar sa termine discutiile despre acest subiect afirmand intr-un interviu acordat elvetienilor de la Blick ca “Ferrari nu si-a exprimat niciodata in cei opt ani de colaborare dorinta ca unul dintre pilotii nostri sa il ajute pe Schumacher pe pista”.

Partea interesanta vine de abia acum. Imaginile televizate de atunci ii dau dreptate mai degraba lui Fontana, care, in turul 32, l-a tinut pe Villeneuve in spatele sau timp de trei viraje. “Cand a ajuns in spatele meu, l-am tinut pe Jacques vreo trei-patru curbe. Nu mai mult”, spune argentinianul. Cele trei viraje s-au tradus prin trei secunde in minus pentru Villeneuve.

Comentariul britanicilor de la ITV este si el un posibil indiciu in favoarea lui Fontana. Dam legatura catre Murray Walker si Martin Brundle:

M.W.: – O sticla de sampanie din partea lui Ferrari pentru Sauber, va rog! Tanarul Norberto Fontana, cel care a venit din Formula 3, chiar l-a ajutat pe Michael Schumacher aici!
M.B.: – Ce motor are Fontana in Sauber, Murray? Nu e cumva un Ferrari?
M.W.: Ei bine, ba da.

Fontana spune ca a facut aceste afirmatii acum pentru ca Michael Schumacher s-a retras si pentru ca totul a devenit acum istorie: “Acum, ca timpul a trecut, pot spune totul. Pana la urma, cine isi mai aminteste ce s-a intamplat atunci? Dar m-a marcat. In primul rand, Schumacher nu mi-a multumit si, impreuna cu toti cei de la Ferrari, a plecat repede de la Jerez. Pana la urma, Ferrari tocmai pierdusera campionatul…”

Un comentariu la “Joc murdar?”

  1. oaspetele spune

    “Cand a ajuns in spatele meu, l-am tinut pe Jacques vreo trei-patru curbe. Nu mai mult”, spune argentinianul. Cele trei viraje s-au tradus prin trei secunde in minus pentru Villeneuve.

    3 secunde in 3 viraje ??lol