Am avarii, deci am parcat legal în mijlocul străzii

Una dintre problemele pe care le au şoselele şi străzile din România este reprezentată de lipsa oricărei cunoştinţe în ceea ce priveşte utilizarea corectă a avariilor. Observ din ce în ce mai des că lipsa semnalizării şi utilizarea improrprie a luminilor de avarie devin religie, iar aceste lucruri nu pot decât să scadă considerabil civilizaţia din trafic şi, până la urmă, siguranţa din trafic.

În oraşe – cel puţin în Bucureşti – pare că luminile de avarie pornite ţin loc de semnalizare atunci când şoferii vor să staţioneze. Este foarte probabil ca luminile de avarie să însemne, în capetele celor despre care vorbim aici, elementele care îţi transformă staţionarea interzisă – deseori pe mijlocul străzii – în staţionare perfect legală. “Am pus avariile, deci totul e ok!” pare să spună cel care se întoarce triumfător în maşină după ce a lăsat-o în mijlocul străzii. Ce mai contează că traficul a fost gâtuit pe doi kilometri din cazua asta sau că o altă maşină nu a avut loc să iasă dintr-un loc de parcare din această cauză? “Bre, tu n-ai văzut avariile?! Aşteaptă, că vin, nu e vina mea că e coadă la covrigărie”, spune cel care e dat dispărut de 30 de minute.

Pe de altă parte, în weekend era să dau peste un tip care îţi oprise maşina în mijlocul şoselei pe timp de noapte pentru că i se stricase. Şi spun asta pentru că omul trebăluia pe sub capotă când am trecut razant pe lângă el. Se afla după o curbă, dar nu s-a sinchisit să aprindă luminile de avarie sau măcar să mă anunţe cu un triunghi reflectorizant că maşina lui zace inertă pe asfalt. Şi da, îi mergeau luminile, avea poziţiile pornite.

Domnilor, luminile de avarie sunt, aşa cum le spune şi numele, nişte becuri care se utilizează în cazul în care maşina a fost avariată şi au rolul de a semnaliza acest fapt. Atât. Ok, se folosesc, la noi, şi pentru a-i mulţumi celui din spate după ce omul a făcut un gest normal. Dar de aici şi până la a le folosi sugerând mesajul “Vin imediat”, ştiind că maşina ta are potenţialul de a bloca circulaţia la o oră la care oricum Bucureştiul geme de trafic, e mult bun simţ de pipăit. În lipsă.

video via | Trafictube

19 comentarii la “Am avarii, deci am parcat legal în mijlocul străzii”

  1. Vasilica spune

    Mda ….din pacate din ce in ce mai multi retardati care fac treaba asta. Eu zilnic patesc o alta chestie tot asa super tare.Cum vi de la Hala Traian si te duci spe Timpuri Noi la intersectia cu BD. Unirii cei care fac stanga nu semnalizeaza daca au ceva “gip”. Din ce in ce mai multi redusi mintali in tara asta.

  2. Radu spune

    Filmuletul prezinta cazuri exclusiv din Cluj-Napoca…imi vine sa ii strang pe astia care isi lasa masinile in mijlocul drumului si nu patesc niciodata nimic. Iar taximetristii…nu mai zic nimic ca numa ma enervez.

  3. CCD spune

    Cat adevar…pana la urma se va adapta codul rutier la noua utilizare a avariilor asa cum gramatica :) )

  4. unckle spune

    si ce ma.. nu vezi ca am pus avariile ?
    si ce ma, nu ai vazut ca am pus semnal?
    ba iesti bulangiu, lasa-ma si pe mine sa intru . . . (cand el vine pe linia de tramvai scurtand astfel 300m de coada )
    etc…..
    etc…..
    of ce tara avem . . .

  5. Marius spune

    1. Asa mai merge. Am vazut ca ati mai simplificat designul site-ului automarket. E un lucru bun.

    2. Intr-adevar, sunt multi ghertzoi care parcheaza in mijlocul strazii cu luminile de avarie. Se cred putin mai smecheri. Problema nu consta in treaba asta. Derbedeii de la primarii ar trebui sa faca dracu miliarde de locuri de parcare. Orice coltisor dintr-un oras trebuie sa fie ocupat de asfalt, cladiri, locuri de parcare si iarba verde. Orasele noastre au fost proiectate pentru perioada comunista, la fel si infrastructura. “Bagabontii” de la primarii strica. In loc sa faca locuri de parcare pentru toata lumea, ei se ocupa cu borduri, cu placari, cu asfaltari la vrajeala, sau cu alee aiurea. Deci niste bani risipiti fara rost. Multe strazi secundare ar trebui sa fie cu sens unic, si in rest sa vezi numai parcari in spic cat vezi cu ochii. Sa-i sature pe nebuni de miliarde de masini.

  6. antonny spune

    domnule MIRCEA MESTER nu ati lasat masina niciodata asa pe avari ???

  7. LUCCI spune

    Antonny,(ce-ti place sa-ti zici asa!)ce sa caute Mester cu masina pe niste zgarciti?Sau pe migratori….La care dintre avari te referi? Aaaaaa,avarii/ Asta e cu totul alta limba!Se numeste romana si e pe cale de disparitie.

  8. Mircea Mester spune

    @antonny

    Nu stau cu mașina pe avari, că nu-ți dau niciodată nimic și e frustrant.

  9. antonny spune

    domnule Mircea Mester cand nu am ce face prin buc am sa te urmaresc si daca incalci reguli de circulatie am sa le pun la panou dar cu poze

  10. John (ca Ion e perimat) spune

    Caz unic in Romania:
    unui coleg care si-a lasat masina cu avariile pornite, intr-un loc in care oprirea este interzisa, i-a fost ridicata de cei cu “Pantera Roz”. Bineinteles ca stationarea era din cauze nelegate de cele in care se recomanda/cere folosirea luminilor de avarie.

    Localitatea: Craiova
    Masina are numere de inmatriculare din alt judet.

  11. Dan spune

    Problema nu este la ei. Daca politia si-ar face treaba nimeni nu ar mai lasa masina asa ”pe avarii”.

  12. Radu spune

    @antonny => get a real life

  13. Sly spune

    Ca sa fie completa supararea ta, vezi ca maine, Antena 3 ii indeamna pe soferi sa opreasca masina unde se afla si sa stea pe avarii. Cica asa protesteaza impotriva lui Boc.

    In ce tara de tampiti traim, Doamne!

  14. unckle spune

    @M.Mester – eu as sta pe avari . . . dar inainte as face o miscare de “dute-vino” peste ei, ca sa fiu sigur ;)

    … sunt curios daca antonny este avar :P

  15. George spune

    @unckle – rade ciob de oala sparta…Razi de antonny (voi nu stiti ca numele proprii se scriu cu litera mare?) dar mai bine ai mai studia si tu limba romana. Se scrie “du-te”, nu “dute”. Penibil, zau asa…

  16. Bibi spune

    Bun subiect, pacat ca il strica unii nesimtiti care comenteaza…
    Bravo George, l-ai prins si pe lupul moralist!
    O singura observatie: antonny ala (cred ca asa il cheama si in buletin, pe linga Ciacnoris) asa si-a scris el numele, fara majuscula.
    Eu le-as lua si carnetul si masina alora care se opresc in mijlocul drumului si pun luminile de avarii. Din pacate, unii dintre ei au ceafa cam groasa si pistol cu permis valabil, desi au cazier.

  17. drako spune

    antonny spune
    March 29th, 2011 la 8:33 pm
    domnule MIRCEA MESTER nu ati lasat masina niciodata asa pe avari ???

    Domnule Antonny, uite, eu sunt mai prost si nu las masina pe avarii ca sa blochez aiurea traficul. Mai bine merg 5 minute pe jos decat sa parchez aiurea! Desi crede-ma ca pot spune ca m-am nascut in masina. Tatal meu avea masina in 1971. Nu stiu daca Mircea sta sau nu oprit aiurea, dar, daca vrei, te invit sa ma urmaresti si pe mine (iti platesc combustibilul si iti dau si 200Lei pe zi- eu zic ca e un salar decent). Ce zici? Vrei o luna-doua sa faci asta? Dupa 2 luni tragem linie, daca tu poti sa-mi dai macar 2puncte de penalizare pentru orice abatere in trafic ma declar invins! Daca nu imi platesti de 5 ori investitia pentru ca te-am facut detectiv?

    Din pacate ca Antonny sunt multi. Ma gandesc sa-mi cumpar un IMS. Un IMS cu o bara fata-spate (de ce nu si lateral dreapta-stanga?) formata dintr-o sina de cale ferata ruginita cu care sa “mangai” acesti “proprietari de drumuri”. POATE data viitoare vor fi mai atenti cand parcheaza. Dar daca as face asta m-as mai diferentia de ei, n-as face parte din aceeasi specie cu obraz gros? Oare cat mai trebuie sa rabdam? Politia ce face, unde e?

  18. al spune

    Tipul care conduce in videoclip o cam calca. Genul asta de condus e el insusi o alta meteahna nationala. Cica ii zice condus sportiv. De fapt e o succesiune agresiva de frane si acceleratii la podea care te faci sa versi daca esti in dreapta. Indivizii sunt copii tractoristilor din anii 60-70. Tot niste sarantoci needucati. De fapt 80%, daca nu mai mult ,sunt asa in Romania.

  19. Adi Cis spune

    Parerea mea: ar trebui data amenda pt orice, iar la mai multe sanctiuni din aceeasi categorie inchisoare
    Intrebare: mai sus ziceti de Bucuresti, dar e filmat in Cluj.
    De ce>? Ma bucur totusi cca afla si altii ca nu doar in Bucuresti sunt probleme, ci si aici, in Cluj.