Americanii e prosti (?)

Multi afirma, fara sa le fie frica de eventuale erori in exprimare, ca americanii sunt prosti. Nu ader la trendul asta, iar motivul il puteti citi in penultimul numar din Esquire, de exemplu. Alexandru Bradut-Ulmanu ne explica utilizand umor si ironie faptul ca ei nu cunosc unde e Bucurestiul, asa cum nici noi nu cunoastem unde naiba e Iowa.

Ma rog, ideea e ca ultimele tampenii ale americanilor le dau apa la moara celor care cred in reincarnarea lui Pacala in fiecare dintre americanoizi. Un studiu recent arata ca 150.000 de americani se ranesc anual cu portierele masinilor pe care le condu sau cu care sunt plimbati. Isi rup degetele, mainile, picioarele, isi luxeaza gatul. Pe scurt, isi fac viata mai grea.

Intrebarea e daca americanii-s prosti pentru ca li se intampla asta sau pentru ca fac studii de genul celui citat. Probabil ca un studiu identic realizat in Romania ar arata ca accidentele de la noi sunt cauzate in proportie covarsitoare de brazii atarnati pe oglinzi si de cainii cu gat flexibil care le tin de urat camionagiilor. Ca pestii si balerinele se refera la categoriile nemotorizate.

Etichete: / / / /

2 comentarii la “Americanii e prosti (?)”

  1. Danao spune

    Americanii ca natie ne sunt superiori.
    Comparatia individuala insa ne scoate castigatori cu mult in fata individului americanez.

    Mestere, problema urmatoare e: tu esti destept ?

  2. george spune

    Generalizarea este, de principiu, contraproductiva.
    In America traiesc unele dintre cele mai ascutite minti de pe pamantul asta. Unii dintre ei chiar sunt americani 100 %, adica sunt pe miriste americana de mai mult de 4-5 generatii. Problema este ca sunt extrem de multi cretini si asta o spun cu toata raspunderea. Am avut interactiuni cu americani de tot felul si pot spune ca nu e basm deloc. Cativa dintre ei m-au facut sa ma cutremur de cat de superficiali, creduli si spalati pe creier puteau sa fie. Nu stiu cui se datoreaza aceasta stare de fapt dar am senzatia ca o contributie substantiala o au prosperitatea si brainwashing-ul (sau mai pe romaneste indobitocirea)…