Cum sa plangi fara sa te bata nimeni

Avem niste ambasadori prosti. Pentru ca diplomatii nostri au un simt al umorului in cantitati egale cu apa de genunchi stransa la rotula unui sarpe.

Dupa ce Top Gear ne-a filmat tara in lung si-n lat, reusind GRATIS sa faca ce n-a facut Ministerul Turismului din 1650 incoace pe miliarde de euro, incepem sa ne dam mai catolici decat Papa. Si sarim ca arsi la fund atunci cand o emisiune satirizeaza anumite aspecte ale vietii rurale romanesti – foarte prezente in orice colt al tarii, de altfel. Si nu constientizam ca cei trei Gearisti nu au venit in Romania pentru a face un documentar la Discovery despre situatia alarmanta a contrastelor definitorii ale natiunii romane, ci au venit sa filmeze niste masini pe o sosea. Care, by the way, mister Jinca, a fost injurata in toate felurile de Clarkson, care-a zis ca n-ar mai pleca in viata lui de acolo si ca e “cea mai frumoasa sosea din lume”.

Domnu’ Jinca, in loc sa scrieti epistole idioate, n-ati face mai bine dac-ati suna ‘mneavoastra la Bucuresti si le-ati spune alora din Guvern (oricare ar fi ei, ca tot aia e pana la urma) sa faca o autostrada sau macar o sosea decenta pana in creierii muntilor? Fara iesiri laterale? Cu o astfel de sosea la purtator, n-ar mai fi putut sa iasa baietii de la Top Gear de pe traseu in zona Curtea de Arges pentru a filma “tara lui Borat”. Hai, ca se poate. Stiu, e mai usor sa tastati douazeci de randuri pe computerul platit de Stat. Si sa va dati lovit cand e vorba de orice alta problema reala care apare la orizont in relatia Romania-Marea Britanie.

Domnu’ Jinca, nu ar fi mai usor sa nu ne facem de rahat noi in fata strainilor in loc sa ii acuzam pe ei ca ne fac de rahat prin faptul ca suntem, pe alocuri, chiar asa cum zic ei?

10 comentarii la “Cum sa plangi fara sa te bata nimeni”

  1. Lucian spune

    :)

  2. Paul spune

    N-au gresit cu nimic cei de la TopGear. Asta este Romania, cu carute pe drumuri europene, sate de tigani saraci, cu animale pe drum, drumuri sparte si fara autostrazi. Daca vroiau, vedeam la emisiune si muntii de PET-uri de pe lacuri si din paduri, gropile de gunoi de langa orase si asa mai departe.

  3. Vlad.P spune

    Domnu’ Jinca ar fi trebuit rechemat de urgenta in tara, nu de alta dar ar avea o demisie de semnat. E plina tara asta de “destepti” ca el.
    Ce a facut Top Gear e de departe cea mai buna reclama de tara de care a beneficiat Romania vreodata. Da, avem si tigani, asta e… nu e o minciuna, e un adevar… In plus daca vroiau sa ne faca de rahat… aveau cu ce la tot pasul… nu era nevoie sa mearga in satul tiganilor.

  4. Merc Driver spune

    Nu este prima data cand Top Gear face emisiuni prezentand alte tari (vezi US, Japonia, Vietnam, etc.) si nici prima data cand folosesc stilul top-gear-esc ca sa castige audienta (distrug Dacia Sandero cu un TIR, ’se trezesc’ langa Barajul Vidraru, ’se ratacesc’ prin saturile de tigani).

    Si pe mine m-a deranjat cand am auzit Gypsy sau Borat coyntry dar cand te uiti la Top Gear, te astepti sa primesti asa ceva si nu are nici o legatura cu reclama sau anti-reclama la adresa Romaniei.

    Iar pt britanicii din UK, Romania este foarte putin mai mult decat ‘o tara Est Europeana cu capitala la Budapesta, care este sinonima cu nunele lui Dracula, Hagi si a lui Ceausescu’. Dar romanii sunt vazuti un pic mai bine decat polonezii. (Ai ghicit, locuiesc in UK.)

  5. crick spune

    Top Gear a scos in evidenta mizeria si saracia (in satele uitate de lume), prostia(la intrebarea adresata in engleza cuiva care era cel putin baut si la faza cu camionul care distruge Dacia Sandero) si grandomania (in parcarea hotelului din Mamaia). In continnuu ne-au bagat pe toti in aceeasi oala si ne-au facut tigani si salbatici.
    Ce vina am eu ca majoritatea nu au nici 5 clase, ca se fura ca in codru si apoi acei oameni se invart in masini de sute de mii de euro?
    Sunt atatia oameni in tara asta care sunt bagati la gramada fara sa merite asa ceva.
    Filmarea lor are ca singur scop degradarea imaginii tarii noastre si scaderea valorii fiecarui individ de aici.
    Ne vor cumpara ieftin in viitorul nu foarte indepartat pentru ca radem ca prostii zicand “a fost doar o gluma”.
    Indemnul lor e “fiti mandrii ca sunteti tigani, romanii au disparut de mutla vreme”.
    Care e problema voastra cu ambasadorul? Oricum raul a fost facut, era previzibil, deci putea fi controlat mai mult felul in care aparem si noi in Europa de Vest. Nu suntem totusi Albania sau Afganistat, dar aratam mai rau.

  6. Vlad.P spune

    @crick
    din pacate nu mai sunt atatia oameni in tara asta care sunt bagati la gramada. Oamenii cu bun simt, cu educatie si cu capul pe umeri sunt pe cale de disparitie. Suntem cotropiti de mitocani, tupeisti si hoti… asta e realitatea.
    Top Gear a scos ce era mai bun si foloseste aceeasi strategie de ani de zile inclusiv in prezentarea masinilor. Scot in evidenta defectele pentru ca in final sa iti transmita cel putin un beneficiu ce eclipseaza tot ce au spus pana atunci. Lumea a ramas in cap cu cel mai tare drum din Europa, nu cu tiganii aia.
    America a fost luata la fel in deradere daca ne amintim episodul si nu a protestat nimeni, asta e stilul lor, de aici isi castiga si audienta.
    Analizeaza atent strategia de comunicare si o sa descoperi ca Romania iese foarte bine in final.

  7. daniela spune

    fratilor daca vreti sa nu mai fiti bagati in multime trebuie sa faceti ceva pt asta.asa suntem perceputi pt ca peste tot in lume sunt “reprezentanti” care fac sa fim vazuti asa.iar emisiunea a fost mai mult decat tare.reclama pe care a facut-o udrea e varza fata de cea p care au facut-o top gear prin aceasta emisiune, nu se compara sub nici o forma.asa ca nu va mai simtiti dragilor atat de ofensati, pt ca vrem sau nu asta este imaginea pe care ne-am creeat-o ca popor pe parcursul istoriei.

  8. Adrian V spune

    hai ca nu a fost chiar asa, p alocuri au aparut si mici semne de cultura din partea tiganilor, ma refer la scena in care tiganosul micut scrie John Cena pe Ferrari. Cat despre ambasdor, probabil,satul de atata wiskhy englezesc si strazile londrei si-a dat seama ca trebuia sa aiba si el activitate pe anul acesta in mandatul lui..

  9. catalin spune

    domnule ne-au atins bine ….au busit un sandero nou nout intr-un tir.nu cumva e regie?nu stiu, m-am simtit un pic umilit in mandria nationala..

  10. Dan de la CJ spune

    Pana la urma, asa cum a zis Vlad.P si Daniela si sunt de acord perfect cu ei, Ministerul Turismului a dat zeci de mii de euro ca sa scoata un spot (acu ceva ani daca va mai amintiti) sau o prezentare a tarisoarei noastre(asa zisa prezentare) de catre niste tipi britanici sau americani, care de fapt au incurcat Transilvania cu Oltenia si Ploiestul cu Pitestiul. Pana la urma aceia au pus in imagini tot ce era mai prost si nu au facut ca alte tari cand isi promoveaza frumusetile patriei lor, ascunzand toate defectele si saracia si borfasii si mafiotii, ci dimpotriva. Astia au dat pe sleau despre tara noastra ca e asa si pe dincolo, ba au mai si filmat si niste cersetori in actiune si multe altele.

    Una peste alta, asa cum spuneau si cei care au venit de la Hollywood ca sa filmeze niste cadre pentru diverse filme noi, in muntii nostri, de au zis ca “aveti peisaje ca in Stapanul Inelelor”, tot asa si TOP GEAR dupa ce a scaldat-o in stilul caracteristic, ba cu tiganii, ba cu Sandero(care pana la urma a fost cel mai laudat, chiar daca au incenat un cioc cu un TIR care dadea innapoi in Sandero parcat aiurea), ba cu clopul de la tigani, ba cu incultura romanului in a le explica traseul in english, DAR AU SCOS-O la capat cu peisajele acelea aeriene de pe Transfagarasan, care pareau din Alpi, Pirinei, orideunde altundeva, dar nu din Romania. L-au laudat ca fiind suma celor mai bune circuite construite vreodata in lume. Asta suna a cea mai tare reclama si GRATIS pe de-asupra, nu credeti?