Europenele mele (2)

Continuarea insemnarii de ieri. De aceasta data o luam invers.

Cehia (intors): In apropiere de Brno am dat de aglomeratie pe autostrada. Nimic senzational, baietii lucrau sambata pentru a repara ceea ce la noi ar fi o sosea perfecta. Am stat mai bine de 45 de minute pe o banda, fara a indrazni sa ma infiltrez in stil romanesc din simplul motiv ca ceilalti participanti la trafic isi vedeau de treaba si inaintau, in ritm propriu, fiecare pe banda sa. Nicio tentativ de slalom urias, nicio maladie a vacii nebune printre cei de la volan, niciun animal care sa adoarma cu creierul pe claxon. Normal, banda de urgenta a ramas libera. Cu exceptia momentelor (de fapt a fractiunilor de moment) in care un Q7 cu numar de Polonia a trecut in tromba pe langa nefericitii de la coada.
Apropo de Polonia, la Gradina Zoologica din Brno asteptam ca un sofer civilizat ca un ceh sa isi elibereze locul de parcare, iar un polonez cu fata nervoasa a intrat fara jena in fata. Sunt pacifist din fire, asa ca un simplu bilet cu “Repeat after me: I won’t park in someone else’s parking place from now on”, lasat in stergatoare, ar fi trebui sa rezolve problema.

Slovacia (intors): Am trecut in tromba prin Slovacia la intoarcere, am oprit doar la o benzinarie pentru cateva doze de Red Bull (dozele mari, de 337 ml, sunt la acelasi pret la care gasesti la noi dozele mici, de 250). Asa ca nu pot sa va spun decat ca autostrada slovaca e mai buna ca suprafata decat cea din Cehia.

Ungaria (intors): Dupa Budapesta, unde se termina autostrada, incepe din nou ritmul 50-90 prin localitati, respectiv prin afara lor. De aceasta data nu m-am plictisit insa. Am avut tovarasi de drum excelenti care se intorceau din Italia cu numere de Torino, Napoli si Roma si care si-au cumparat masini fara becuri de semnalizare. Pentru ca nu au nevoie de ele atunci cand depasesc (cate 10, ca oile), cand opresc la marginea padurii sa-si potoleasca vezica, c-asa au invatat ei in tarile civilizate in care fac bani, sau cand se baga in coloana. Supershow gratis.

Romania (intors): Ma inverzesc de fiecare data cand ma gandesc ca dau iar de gropi. Iar daca aveti norocul de a ajunge in zona Gherla-Dej, veti vedea ca am dreptate. Soseaua pare lasata in spate de o flota de tancuri din care cad bale din otel iar peisajele sunt dezolante, cel putin in zona Dejului, unde pute de-ti ia ochii din cauza fabricii de faina sau ceva de genul asta. Mi s-a facut foame la un moment dat si am incercat sa ochesc un loc langa sosea in care sa fiu sigur ca nu mananc lemne fierte si vopsite. Nicio sansa. Mai ales ca era sambata, iar romanii se casatoreau vrac. Asa ca va dau o idee de afacere: un lant de restaurante identice atarnat pe toate soselele Romania, la distanta de 50-100 de kilometri. Cred ca daca lumea ar sti ca acolo se mananca bine si sigur ar fi plin. Fara exceptie.

Hai ai nostri!

7 comentarii la “Europenele mele (2)”

  1. george spune

    Eu stiam ca Ungaria nu are la fel de multe autostrazi ca Germania dar in mod sigur stocul nu se termina la Budapesta…Ba mai mult, chiar si centura Budapestei are regim de autostrada…nu cumva era vorba de Szeged? Ca parca acolo li s-a terminat betonu`…

  2. Mircea Mester spune

    Nu a fost prin Szeged :) Mai prin nord-est, asa. Unde autostrada lasa locul unei sosele express la scurt timp dupa ce treci de Budapesta.

  3. Bogdan spune

    Haha, fabrica de faina :)

    Mr. Mester, fabrica de faina se numeste MOARA :D
    Crack me up…

  4. Mircea Mester spune

    Nope, e ceva mai complicat, cu faina din oase… Nu as vrea sa stiu ce e inauntru, din moment ce de afara miroase a hoit. Dar nu e moara, believe me.

  5. Daniel spune

    Bravo! Mai vreau! Educatie pentru cei ce au nevoie, spectacol pentru cei care stiu despre ce este vorba. Sa tot faci deplasari si sa te intorci cu bine sa ne povestesti si noua!

  6. alecstm spune

    Genial, si adevarat! Autostrada vine pana la Szeged, daca alegi ruta asta, si se merita chiar daca nu te opresti la Timisoara. Szeged – Timisoara deasemenea drum exceptional, din pacate 2 benzi (1 dus, 1 intors). Si nu s-a terminat betonu acolo, noi nu avem beton sa ne legam la autostrada lor.

  7. marius spune

    Domnu` Mester…eu sunt rezident al Dejului din pacate …si pot sa va informez ca in zona aceea “puturoasa” se face faina din cadavre de animale (de unde si mirosul ) ….si intr`adevar ca drumuri mai mizerabile ca in Dej nu gasesti niciunde.