Logan în State

Una dintre marile mele pasiuni este analiza semantică a unor termeni. Pentru că e foarte amuzant, interesant şi constructiv în acelaşi timp să găseşti cât mai multe sensuri corecte pentru un cuvânt anume. De exemplu, e bine de ştiut că termenul “curvă” nu desemnează doar ceea ce ştim cu toţii, ci şi o specie de pescăruş. Pe bune.

Pe această idee merge şi povestea de azi.

În treierarea sutelor de surse la care avem acces ca jurnalişti dăm uneori de titluri uluitor de seci care ascund poveşti superbe sau, invers, de titluri geniale care te fac să citeşti nimic. De această dată, un titlu din Wall Street Journal mi-a atras atenţia când l-am văzut în cititorul RSS. Am deschis pagina respectivă şi am râs cu poftă.

Despre ce e vorba? Este evident că titlul “Logan an invaluable Pickup for the Yankees” îţi stârneşte interesul. Ştiind că SUA e patria pickup-urilor mari şi mici şi că e o ţară locuită de tipi a căror poreclă este “yankeii”, am crezut în primă fază că vreun băiat cu simţ de răspundere s-a gândit să vândă Logan Pickup peste Ocean. “Logan, un pickup inestimabil pentru americani” suna prea bine.

Evident, tot feedback-ul cultural de proximitate care mi-a dus capul la asta s-a răsturnat atunci când am văzut că e vorba de un jucător de baseball, Boone Logan pe numele lui, care a devenit un component foarte important al echipei New York Yankees.

Diferenţele de cultură care ne fac să gândim imediat în mod diferit dau naştere la situaţii amuzante. Linkul spre articolul din WSJ e AICI.

9 comentarii la “Logan în State”

 1. JK spune

  Deci asta e chiar cea mai inutila postare pe care am citit-o pe aici. Chiar asa mare e criza de subiecte?

 2. Mirela spune

  foarte slab blogul lui Mircea in ultimul timp

 3. sa tomita spune

  “funny guy”. liber la aberatii. bine ca ai descoperit america si tu, dupa sute de ani. ai pus la fel un ttlu de “smecher”. mai bine nu poluai paginile cu revelatia ta cand ai constat ca lumea e rotunda si cultura la aia nu se invarte in jurul loganului lui renault.

 4. Mirela spune

  Mircea am o intrebare offtopic pentru tine.Poate imi stergi intrebarea dar nu te condamn.Cand crezi ca Romania va iesii din criza? Si ce partid ai vrea sa vina la guvernare?

 5. Mircea Mester spune

  @Mirela
  Nu “va ieşii” niciodată din nimic.

  @sa tomita
  Diferenţă de percepţie pe fond cultural dihotomic.

 6. dany spune

  bravo, ne mai destindem…

 7. LR spune

  La ce se vor gandi americanii atunci cand vor vedea un titlu cu Logan si acest model chiar se va vinde in State? La inestimabilul sportiv sau la inestimabilul automobil? :) ))

 8. tomita spune

  wow, am primit si raspuns.
  sa nu imi zici ca ai invatat la scoala cuvinte speciale. mai bine ai intelege ca a fost o incercare nereusita, oricat de interesant ti s-ar fi parut tie subiecul. de ce? pt ca perceptia ta nu este chiar asa importanta, nefiind un esantion reprezentativ de populatie. daca gaseai o stire cum ca multi americani si-au cumparat din greseala dacia logan crezand ca este produsa de baseballerul ala al lor parca avea putina demnitate articolul.
  asteptam sa vedem o dezmortire a spiritului jurnalistic

 9. prudentul spune

  Eu unul găsesc că subiectul postului e foarte la obiect şi în strictă legătură cu tematica site-ului.