Mai curat

Munca pe internet e dificilă. Mult mai dificilă decât pare. Acum câţiva ani, faptul că munceai la un site era o anomalie. “Pe net, acolo unde-mi verific eu mailul şi stau pe mess?” era întrebarea de care mă loveam foarte des. Internetul nu era văzut ca o sursă corectă, reală şi absolut normală la media de orice alt tip, ziarele şi televiziunea fiind încă polii încrederii.

“De ce dracu’ aş avea încredere în ceva ce apare pe net, acolo unde până şi eu pot să scriu orice, pe un blog pe care mi-l fac în fix 5 minute?” Ziar e mai greu să-ţi faci, iar ca să intri la televizor sau la radio trebuie să fi făcut ceva în viaţă. Dar pe net poate să scrie oricine.

Această accesibilitate combinată cu interactivitatea ridicată a mediului electronic a dus la apariţia unui tip de public pe care jurnaliştii nu l-au mai întâlnit faţă în faţă. Oamenii tăcuţi şi fără reacţie din faţa televizorului, a radioului sau din spatele ziarului au ajuns la concluzia că internetul este locul în care trebuie să combată. Şi o fac big time. Uneori, foarte bine. Alteori, foarte prost, În funcţie de calitatea materialului adiacent.

Unul dintre cele mai sensibile subiecte atunci când vine vorba de munca pe internet este legat de comentarii. Ai două variante la început: laşi totul liber sau moderezi comentariile, pentru ca ele să fie utile pentru cei care le citesc. Am ales a doua variantă, confundată de unii nefericit cu cenzura. Libertatea de expresie e un lucru, prostia e altceva.

Să presupunem că avem un articol despre un nou sistem audio de la Mercedes. În mod sigur un utilizator va planta comentarii legate de superioritatea Audi sau BMW faţă de Mercedes. Iar alţii vor replica. Atât timp cât totul se desfăşoară în limite normale şi civilizate, dialogul este util. Atunci când se trece la discuţii vecine cu ogorul, intervenim. Echipa Automarket citeşte TOATE comentariile postate de utilizatori pe site. Şi sunt cam 170.000 până în momentul ăsta. Fără să luăm în considerare întrebările şi răspunsurile din secţiunea utilă specială. Şi acelea sunt verificate rând pe rând.

Faptul că un utilizator postează comentarii care nu au legătură cu subiectul, ci cu rudele unui interlocutor, face ca respectivele comentarii să dispară. Absolut normal. Ei bine, există o specie mutantă de useri care continuă să îşi facă treaba şi să posteze ulterior cu o viteză ameţitoare injurii. La adresa noastră, la adresa celorlalţi. Nu sunt mulţi, probabil se întâmplă de câteva ori pe an, însă apariţia unui astfel de user în peisaj nu face decât să ne ţină în priză timp de câteva zile sau săptămâni, în funcţie de cât timp îi ia omului să-şi dea seama că pierde timpul degeaba.

Pentru a evita astfel de useri, pe care clasica blocare a ip-ului nu-i opreşte, am instalat un sistem inteligent de moderare a comentariilor. Nimeni nu va mai vedea injurii pe Automarket de acum înainte. Iar cele care vor apărea vor dispărea mult mai repede. Nu vă spun mecanismul (normal), însă vă asigur că îi păcălim pe agitaţi pe limba lor.

Pentru un internet mai curat.

Etichete:

22 comentarii la “Mai curat”

  1. kretzoooo spune

    da..foarte bine sa nu mai fie useri gen ala de la intrebari si raspunsuri …

  2. .marius. spune

    Mai bine mai tarziu decat niciodata.
    E o treaba excelenta ! Cu astfel de sisteme comunitatea Automarket va creste cu siguranta.

  3. LauCalin spune

    Un lucru foarte bun. Va recomand sa verificati si comenturile din sectiunea Masini noi. Chiar ieri am vazut, la Renault parca, astfel de comentarii.

  4. Radu spune

    Iti tin pumnii Mircea…sper sa reusiti sa eliminati 100% acele comentarii care nu fac altceva decat sa umple frigiderele cu carne :) si nu au nicio legatura cu ceea ce se vrea a fi acest site.

  5. Marius spune

    1.Masurile astea trebuiau demult luate. Dar, mai bine mai tarziu decat niciodata. :P
    2.Asta e de fapt romanul nostru, care posteaza pe diverse site-uri. Daca ii zici de vorba buna, nu prea intelege. Daca dai in el ca-n vita, iar nu va intelege. Insa occidentalii au o strategie misto, pe cat de simpla pe atat de eficienta….anume…..in general, daca esti prost sau faci pe nebunul, te ignora toata lumea. Punct.
    3.Mai am si eu o mica sugestie, si sper sa nu fiu cenzurat…anume….daca siteul asta ar avea o grafica mai buna si ar fi mai simplificat, ar fi super ok. Timpul costa bani pentru oricine. Mai bine citesc 10 informatii dar superbune, decat 1001 de umplutura.
    Bafta!

  6. Rusu Claudiu aka mowgli spune

    @automarket: Bravo! era si cazul, ce se intampla la rubrica raspunsuri e de toata jena.Mi-e sila uneori sa intru.Dar totusi am o intrebare: ce se intampla daca un utilizator in loc de p*** scrie ph***? sistemul ce face in cazul asta? Imi cer scuze pt cuvant, dar metoda e adoptata de multe site-uri sau forum-uri fara prea mare succes insa pentru ca utilizatorii adauga un “!” in loc de “i” de exemplu.

    @marius: 2. Pai asta facem majoritatea, ii ignoram dar romanul e atata de prost incat nu se lasa cu una cu doua :)
    3. eu zic ca e ok.Aceleasi informatii care pt unii sunt umplutura pentru altii pot fi utile.Trebuie sa satisfaca toti utilizatorii.

    @Mircea: ti-am trimis un mail cu un link catre o filmare onboard in Raliul Muresului.L-ai vazut?

  7. Tyler Durden @ Mircea spune

    Mircea sa iti expun un caz real care se intampla la voi pe site, poate iei in considerare. Sebastian Toma este, probabil, un tip foarte ok, dar habar nu are sa testeze SUV-uri si de mai multe ori l-am luat la intrebari pe tema asta (uneori cu o urma de ironie, fara a jigni insa si intotdeauna ma adresez cu dumneavoastra). La un ultim articol cu mai multe SUV-uri iarasi am facut cateva observatii si am primit amenintarea (intr-un mod cat se poate de cartier, nu cun injuraturi dar cu atitudine de “baietas”) ca mi se va bloca accesul pe acest site, desi am initiat un dialog cat se poate de civilizat. Acum sincer vad ca il trimiteti pe la toate testele cu SUV-uri si el scrie cele mai plastice chestii posibile, de parca nici nu ar fi mers cu masina…Nu pozati in Maica Tereza cand voua vi se rupe de fapt de cititori.

  8. Mircea Mester spune

    @Tyler Durden

    “Vouă vi se rupe de cititori” nu este o expresie care să-ţi facă cinste. Probabil că atitudinea de “băeţaş” nu era la Sebastian. Oricum, dacă ai înceta cu expresii de genul ăsta, vei intra în rândul cititorilor pe care îi apreciem datorită plus-valorii pe care o aduc.

    Ne interesează foarte mult despre ce citesc oamenii care ne vizitează şi care merită să citească. Altfel nu aş mai fi aici.

    @mowgli
    Nu e vorba de filtre. Deci pot să scrie cum vor. Am primit onboardul, l-am savurat.

  9. Robert N spune

    Citesc site-ul vostru zilnic si imi pare unul dintre cele mai reusite proiecte web romanesti de pana acum.
    Nu intervin in comentarii despre pareri auto (fiecare cu ce ii place), doar pozele le-am laudat odata, deoarece sunt super profi. Designul curat, ideile simple si pozele reusite ma atrag sa citesc zilnic subiectele interesante de aici. O singura sugestie, introduceti totusi o rubrica de CONCLUZII la fiecare test-drive. Asta ar ajuta cei care nu sunt interesati de a citi articolul.
    *Cat despre comentarii, de ce nu realizati un script, care sa deschida in continuarea articolului comentariile. Astfel cei mult dintre noi nu ne-am uita la comentarii, iar cei care vor sa o faca pot totusi sa isi exprime parerea, dorinta, frustrarea, nervii, etc.

  10. Mircea Mester spune

    @Robert N
    Mulţumim pentru aprecieri. Rubrica de teste va fi schimbată în scurt timp, iar îmbunătăţirile vor fi vizibile. Vor exista şi un fel de concluzii, dar nu va fi ceea ce denumim în mod normal “concluzii”. Va fi… altceva. Aşa cum de obicei pe Automarket e altceva.

  11. Zed spune

    @ Tyler Durden

    Din pacate, ai dreptate in privinta cenzurarii dialogurilor, fie ele si civilizate. Mircea, ti-am mai scris candva ca esti mult prea sensibil la criticile care ti se aduc; azi, mi-ai demonstrat din nou asta. Faptul ca ai sters comment-urile dupa ce tot tu ai fost primul care a “intepat” in tentativa noastra de discutie, demonstreaza mai multe chestii pe care, daca le-as scrie aici, le-ai elimina instantaneu. De fapt, cred ca acest mesaj va fi oricum cenzurat.
    Pacat, fiindca, din multe puncte de vedere, proiectul asta chiar este unul reusit.

  12. Mircea Mester spune

    @Zed

    Crezi prost. Hai să spunem că toate criticile sunt binevenite. Dar că cele făcute cu bun simţ sunt luate în seamă.

    Atât timp cât mă critică (sau ne critică) un X despre care nu ştiu nimic, nu am de ce să abordez politically correct problema. Poţi fi un puşti de 12 ani, poţi fi un pensionar de 76, un neonazist cu buzdugan, o fată de 16 ani care trece prin adolescenţă sau poţi fi un ins cu toate la el care are toate motivele să critice.

    Cum nu am de unde să ştiu asta şi mă bazez doar pe faptul că înţelegi sau nu anumite lucruri (în cazul expus de tine nu ai înţeles, de altfel), am tot dreptul să nu accept ca valabile cele spuse de tine. Plus că discuţia nu are ce căuta pe secţiunea de comentarii a unui test.

    E absolut fair :)

  13. Zed spune

    @ Mircea Mester

    1) Cred ca esti un baiat suficient de destept incat sa-ti dai seama ca nu stai de vorba cu un pustulica care doar are impresia ca stie unul sau doua lucruri despre masini. 2) Chiar daca as fi fost unul, atata vreme cat aduc comentarii (zic eu, pertinente) referitoare la subiect – in cazul de fata, un citat din textul scris chiar de tine -, nu conteaza ce varsta, sex sau orientare politica am. 3) Eu inteleg foarte bine mai multe lucruri decat crezi tu, insa uneori cer lamuriri suplimentare. Tu astazi ai preferat, in loc sa mi le dai, sa raspunzi ironic. Evident, I fought back. Si nu ca marlanul, ci cu un joc de cuvinte pe care il vad oricum, numai vecin cu ogorul – ca sa te citez – nu. Masura ta? Evident, stergerea comentariilor. In conditiile in care, repet, discutia AVEA ce sa caute la sectiunea de comentarii a testului, atata vreme cat era despre MASINA si te citam tocmai pe TINE.
    Eu zic ca asta e fair.

  14. Maka spune

    Nu stiu daca sa ma bucur sau nu pentru acest nou sistem si pentru noi userii pentru ca s-ar putea ca la un moment dat sa credem ca noi chiar postam ceva si de fapt sa vedem doar noi.

    Faptul ca eliminati injuriile si luptele lipsite de continut puncteaza la calitate si il apreciez.

    Mircea, pe de alta parte faptul ca stergi comentarii care nu sunt convenabile politic in relatia voastra cu importatorii de masini, aprecieri neinjurioase la adresa ta sau blochezi accesul la a scrie comentarii la anumite articole te descalifica pe tine ca persoana; site-ul are si alte puncte de apreciere care sunt bune.

  15. Maka spune

    Pe de alta parte, raman la impresia ca pentru amatorii de auto si cei care au un hobby legat de masini gasesc in Automarket cel mai bun site romanesc.

    Si spun asta dupa ce urmaresc acest site de la nasterea sa. Va doresc succes.Sunt convins ca voi mai pierde si alte nopti citind si scriind pe aici.

  16. Mircea spune

    @Zed

    Nu, nu ai înţeles. Nu am fost ironic în niciun moment. M-ai întrebat tu ironic ceva (ştii bine ce), eu am răspuns simplu: farmecul jocurilor de cuvinte este că acestea nu au nevoie de explicaţie. Ca la bancuri. Nu era deloc ironic.

    În ceea ce priveşte identitatea celor care scriu, ce am spus mai sus era un mod mai complicat de a explica faptul că cei care dau sfaturi din umbră nu sunt decât voci fără personalitate. E normal. Continuăm discuţia când vrei, pe YM. Îţi dau ID-ul meu dacă îmi scrii un mail pe mircea.mester@automarket.ro. Evident, n-o vei face. Stai calm, n-ai fi primul :)

    @Maka
    Apreciez vorbele frumoase. Nu e cazul ca cei care au scris pe site şi au avut comentarii acceptate să fie excluşi. Evident, asta se va întâmpla dacă aceştia vor sări gardul aiurea. Dar nu a fost cazul vreodată până acum.

    În privinţa descalificării, prefer descalificat şi cu un site bun decât calificat şi cu un site prost :)

  17. Rusu Claudiu aka mowgli spune

    O singura data am patit sa mi se stearga un post fara nici un motiv (consider eu) fara o justificare fara nimic.Era vorba de un post la rubrica raspunsuri in care ceream in cel mai politicos mod posibil tuturor utilizatorilor care au probleme si cer solutii sa revina si sa ofere feedback,Fie un “ok, merci” dar mai ales “am incercat solutia si a mers sau nu a mers”.Am precizat ca cei ca mine care incearca sa-i ajute nu dorim recunostinta si pomenire la Biserica , dar sa stim ca nu ne chinuim degeaba , pentru ca de cele mai multe ori scriem o juma de ora iar persoana in cauza nu mai e interesata.Cel mai important e sa revina cu “a functionat asta….” astfel cei cu probleme similare vor gasi mai usor solutia.Nu cred ca a fost deplasata cererea mea, cu toate astea a fost stearsa in 5 ore ca orice comentariu cu cuvinte obscene.Aia m-a deranjat dar am tacut.

    In fine, am dat prea multe detalii, vroiam de fapt sa spun ca nu am avut probleme cu stergerea comentariilor in afara de cazul de mai sus.Evident ca mi-au fost sterse, dar dupa 2 secunde de gandire e usor sa-ti dai seama ca au fost sterse cu un motiv.Am inteles asta si am fost ok.Nu cred ca e o conspiratie malefico-satanico-violeta la mijloc.In schimb au fost mult mai multe situatii in care eram sigur ca vor fi sterse posturile mele si totusi nu au fost ceea ce m-a mirat.Nu sunt un utilizator “cuminte”, sar in sus si insult oricare utilizator care face CLAR afirmatii tampite, sunt ironic si uneori agresiv, sunt off-topic de cele mai multe ori si sar ca ars cand aud tampeniile clasice “daca ai bmw esti cocalar” si altele de genul, de obicei idei preconcepute sau utilizatori care dau informatii false si mai si sar cand sunt contrazisi.Pe langa astea mai si merg pana in panzele albe pentru a-mi dovedi punctul de vedere, deci din nou off-topic.

    Nu sunt nici nou pe aici, am peste 600 de posturi in rubrica stiri si rareori postez 3 cuvinte doar ca sa apar si eu, cu toate astea nu am avut nici o problema cu faptul ca mi-au fost taiate unele comentarii, stiu ca au avut dreptate si eu am gresit.Cenzura e ok atata timp cat e justificata sau chiar argumentata, mai mult, la ce oameni avem in jurul nostru cred ca e absolut necesara.Teoretic Automarket ar avea dreptul sa stearga orice comentariu off-topic fara drept de apel, ba chiar ar putea sterge ce vor ei, nu au nici o obligatie fata de noi utilizatorii si asta iarasi e ok.Sa fim seriosi, aici fiecare isi exprima opinia fara argumente, frustrarile si parerile fara prea mare interventie din parte “fortei” si se discuta ca la o bere pe terasa.In alte locuri primesti un warn si apoi ban pentru un simplu off-topic si daca sari in sus primesti un “gura, citeste regulamentul data viitoare”.Aici e aproape ca pe un site de socializare si noi le facem munca mai grea (presupun) prin simplul fapt ca cineva trebuie sa citeasca tot ce ne debiteaza capul si toate duelurile virtuale care ar trebui rezolvate in privat.Cred ca toata lumea ar trebui sa realizeze si sa aprecieze lejeritatea de aici.Peste toate astea, mai primim ocazional si cate un concurs cu premii reale si foarte binevenite.HOW COOL IS THAT? Culmea ca nu trebuie sa faci nimic decat sa scrii cateva cuvinte, e tare? nu e? nu stiu, cert e ca altundeva nu am mai vazut concursuri cu premii reale oferite pe vorbe.

    Legat de anonimat, Mircea nu cred ca poti sa ai pretentii aici, cu toti descreieratii si obsedatii sexuali de pe site-ul asta nu stiu cine ar fi in stare sa isi “falfaie” datele personale pe aici.Eu postez sub numele real doar pe blog-ul tau si al colegilor tai ca e mai curat, daca ar fi asa pe tot site-ul mi-as dezvalui si numele,profesia, starea civila, grupa sanguina, numarul la pantof si tot ce vreti :) ).Oricum, username-ul meu e porecla in viata reala si asa ma stiu toti prietenii.In schimb ar fi frumos ca macar majoritatea activa a site-ului sa fie inregistrati si sa completeze datele pe pagina personala.Astfel stim ce varsta are un user si ce masina are, a avut, a condus, prefera etc. si da, are o relevanta.

    PS: Daca am scris vreo tampenie , atunci privesc gresit lucrurile si poti sterge linistit comentariul numai fa-o repede sa nu vada si altii ;)

  18. Mircea spune

    @mowgli

    Păi cum aş putea să şterg ce-ai scris aici, din moment ce te-ai chinuit 10 minute să bagi la textul ăsta?

  19. Ion spune

    @mowgli: Nu cred ca ai stat numai 10 minute :P

    Partea proasta la chestiunea cu ignoratul este ca nu vor fi igorati numai utilizatorii idioti/stupizi/fanatici.
    Va fi ignorat saitul ca atare.

    Stiu caz real (@Automarket) in care respectivul a renunta la sait cu totul: sters feed-uri, dezabonat newsletter, etc. + orice replica genul “Am cititi pe AM” era intampinata cu “Pierzi timpul cuprostii, hai sa-ti spun eu un alt sait mai fain”

    Rezultatul: grupul de prieteni aveau cat de cat o nemultumire de grobianismul comentariilor a renuntat la AM.

    Si, slava Domnului, pe net sunt jde mii de saituri auto interesante.

    Iar mai rau, “inca o sansa” nu se mai acorda.

  20. Mircea Mester spune

    @Ion

    Orice mutare pozitivă, în orice domeniu, va avea efecte negative asupra unei părţi a publicului. Ne asumăm asta. Altfel, am vedea cum efectele negative le-ar depăşi pe cele pozitive. E o chestiune de eficienţă.

  21. Rusu Claudiu aka mowgli spune

    @Mircea Mester

    Mmmmda, nici nu mi-am dat seama ca am scris asa de mult, sorry dar credeam ca discutam liber si deschis.Sterge comentariul daca nu iti convine, e blogul tau, nu-l tine pentru ca am scris 30 de min desi inteleg daca cuiva ii este lene sa-l citeasca.

  22. Mircea Mester spune

    Nu era un reproş, ba din contra :)