Miramash (cu dedicatie)

Uneori, cand te plictisesti in fata calculatorului proprietate personala, transformat de americani intr-un acronim – PC – de mare angajament, te apuci sa te dai pe net. Iar netul asta e plin de fenomene sociale de tip hi5 sau messenger care participa la educarea copiilor in aceeasi masura in care un politist beat aflat la varsta senectutii si intins intr-un sant participa la dirijarea circulatiei.

Deunazi, am inaugurat pe Automarket o noua rubrica. Vom publica saptamanal cate un articol din seria “20 de lucruri pe care nu le stiai despre…”, astazi aparand pe site primul episod, dedicat petrolului. Seria este gandita sa iti dea cateva informatii foarte usor digerabile referitoare la respectivul fenomen/obiect/model/constructor intr-un ambalaj friendly.

Si revin la copiii cu nevoi speciale care isi omoara timpul pe hi5, gandindu-se la faptul ca de acolo le va veni harul ulterior terminarii liceului/generalei. Atunci cand ei vad un astfel de articol, prima reactie e sa se frece la ochi, pentru ca nu prea inteleg faptul ca limba romana, fie ea si fara diacritice, nu are atatia “k” in componenta precum a vazut el in dialogurile filosofice cu “skumputza” sau “lolicy” de pe hi5.

In plus, pentru ca a auzit el undeva ca nu stie sa scrie in limba romana iar profa’ de specialitate i-a atras atentia ca nu se scrie “alerga-ti”, hi5-istul se transforma imediat in lingvist, fiind in stare sa combata pana la ultima picatura.

Fragment din articolul despre petrol:

“Inchide-ti mai bine busonul rezervorului! Daca circuli un an de zile cu busonul desfacut, in aer se evapora peste 100 de litri de benzina.”

O propozitie care se dorea calda, friendly, abordabila, deloc scortoasa, s-a transformat, in ochii hi5-istului de serviciu, intr-o oroara gramaticala. Pentru ca are viziune de cal cu sindromul Down si desfacere cerebrala demna de o musca de otet:

Lingvistul numarul 1 – Mihai:

“11. Inchide-ti
Se scrie “Inchideti” ;)

*Daca nu crezi (Mircea), cauta un manual de limba romana si vezi ;) Cum sa te angajeze ma sa publici un articol cand tu nu scrii corect gramatical :)

Lingvistul numarul 2 – Niny

“Inchideti” se scrie corect fara cratima.

Lingvistul numarul 3 – cosmo

ANALFABETILOR!

ha ha ha – ( corect : inchideti mai bine… )

rushine!

————

Evident, nici macar calmul celor care le explicau elegant ca sunt maimute nu le-a dat de capat celor care s-au transformat in promotorii realitatii gramaticale romanesti. Si n-as avea vreo problema cu ei, dar mi-e ca vor pune dracu’ mana pe un permis la un moment dat si ca vor omori oameni nevinovati crezand ca inteligenta, la fel ca prioritatea, s-a nascut pe strazile secundare.

Etichete:

2 comentarii la “Miramash (cu dedicatie)”

  1. bogdan spune

    :) ))) f frumos ,,ai dreptate
    mie unu nu mi-a placut niciodata lb romana si nu m-a interesat cum se scrie corect…. am citit articolul fara sa imi pun probleme deastea si mi-a placut
    in rest toate cele bune

  2. mowgli spune

    foarte frumos articol, si foarte util, poate mai invata unii din ce ai scris tu, acesti pretendenti la titlul de lingvistii romaniei.total de acord cu bogdan, nici eu nu am fetish pentru limba romana, continutul mesajului conteaza, si sa poate fi citit si inteles, apoi ca e romania sau Romania sincer, nu influenteaza in nici un fel cum percepem noi stirea prezentata de automarket, mai mult imi bat capu sa scriu corect in engleza decat in romana.hi5-ul utilizat peste limita bunului simt, duce la serious brain damage…. ma bucur ca nu am prins era asta la varsta de 16 ani, desi nici departe nu sunt….