Romanii si pneurile de iarna

Prima ninsoare serioasa din Bucuresti m-a facut sa vad astazi un trafic mai ordonat ca niciodata. Fiecare sofer si-a stiut lungul nasului si fiecare masina era pe banda ei, depasirile pe linia de tramvai sau schimbarile bruste de banda realizate in viteza fiind astazi virtual inexistente. Toata lumea rula la viteza legala in oras, nimeni nu bloca traficul in intersectii de frica faptului ca cei din stanga si dreapta ar putea sa alunece si sa faca buba.

In acest peisaj mirific de iarna, mi-a nazarit o idee. Fratilor, solutia nu e sa-i facem pe romani sa-si cumpere pneuri de iarna atunci cand temperaturile coboara sub 7 grade Celsius, ci sa-i facem sa inteleaga ca ele sunt absolut necesare. Pentru ca soferii sa nu si le cumpere, ci sa ruleze cu extrem de mare atentie cu cele de vara, asa cum i-am vazut astazi pe toti. Pe absolut toti.

Stiu, pare paradoxal ce spun, dar e bine ca romanul sa stie de frica decat sa se simta in siguranta.

11 comentarii la “Romanii si pneurile de iarna”

  1. unckle spune

    hmm . .. . pe ce strazi ai mers … ca pe la noi prin firma se tot perinda clienti care ne povestesc cum se lovesc “berbecii” la semafor din cauza ca nu-s instare sa franeze :)

  2. Mircea Mester spune

    Eu am prins dimineata, cand inca nu ninsese in halul asta. Era doar un strat de zapada topita pe jos.

  3. unckle spune

    ( merci ;) )

    dimineata era “parfum” pe strada … pasajul unirii gol ( fapt care in sinea sa este incredibil ) , asfalt ud – doar ud , oameni cu frica de Dumnezeu si de accident care mergeau incet

    … problema este ca , acum jumatate de ora, am iesit un pic pe Stefan cel Mare … si situatia este fenomenala :
    1. maritul nostru primar, ex-candidat la presedentia tarii, tine plugurile in “lesa” pana la ora 6 …sa se mai elibereze traficul cica ( asta-i o stire auzita pe la radio ) .
    2. se circula pe gheata … peste tot … nu mai este vorba de o zapada facuta terci sub masini . . . este gheata cu un strat fin de apa desupra …. straluceste ca la patinoar, inainte de finala olimpica la “dans” . Am vazut masini cu anvelope de iarna , dar fara sisteme pretentioase de franare ( deci masini ceva mai vechi ) care mergeau cu 2-3kmph pentru a putea opri in caz de nevoie …. am vazut un nene, posesor de Jaguar printre ei … cred ca aprindea lumanari ca sa-l fereasca Cel de sus de vre-un “vitezoman” :)

    Situatia este crancena – dar este exact asa cum ai descris-o tu in articol, toti sunt ordonati ( am vazut totusi cativa “temerari” care continua sa depaseasca coloana pe linia de tramvai ).

    referitor la ” e bine ca romanul sa stie de frica decat sa se simta in siguranta ” — ar fi placut daca politia romana ar da amenzi mai multe … daca si-ar mari efectivele la circulatie cat sa sufoce bucurestiul ( si nu numai ) si sa rupa “bilete” tuturor soferilor cu tupeu.
    Apropo’ de tupeu — aseara la universitate , venind dinspre mosilor si evident stand la semafor … apare un nene, cu numarul scris pe un carton.. masina de franta cred … si depaseste frumos toooaata coloana, peste linia continua si se posteaza exact langa un nene politist care dadea o amenda …. si dl politist nu l-a vazut … desi a stat pe contrasens aproape un minut, a fost claxonat intens de cei care veneau din sens opus .. etc ….
    of, am scris cam multe … :)

  4. bogdan spune

    eu am stat azi toata ziua in oras.. nu am avut ce face asta imi e job-ul si intradevar era mai ordonat dar tot aglomerat era

  5. InflatableNinja spune

    Pe mine erau sa ma pupe vreo 5-6 Logan-uri azi, eu fiind cu Insignia aia 4×4 pe care ati avut-o si voi la test… cu pneuri de vara.

    Aveti grija maine cu Soul-ul, BTW, au tot de vara pneurile, indiferent ce zice Bogdan de all-season. :) Bine macar ca la Soul e posibila frana de motor, unlike the damn Insignia…

  6. k_a_t_a spune

    in mare parte sunt de acord cu ce zici tu, mestere. am observat si eu tendinta… trendul, de sporire a atentiei. dar tin sa te anunt ca cel putin prin partea de vest a orasului sunt si piloti kamikaze. imagineaza-ti cum in fiecare intersectie cel putin unu sa forteze semaforul. vreau sa zic trecut pe culoarea rosie la modul grosolan. parca mai inconstienti ca niciodata. mai sunt si unii care se cred speciali.

  7. io spune

    nu e nimic paradoxal in ceea ce zici, de fapt ai foarte mare dreptate, exact asa am prins si eu azi dimineata, superb… din pacata tin sa spun ca si eu tot cauciucuri de vara am, dar m-am obisnuit :P … mergeam in drifturi :) )))

  8. ally_great spune

    Cand am crezut ca le-am vazut deja pe toate intr-o zi si jumatate de iarna adevarata, in dimineata asta, un partener de trafic curata zapada de pe masina (nu cohnteaza marca si modelul) cu …mana :D

  9. Aditza spune

    Bun, am vazut ca automarket promoveaza cauciucurile de iarna. Perfect de acord.
    Dar poate automarket ne da si o solutie de depozitare pentru cei care stam la bloc. Astept.

  10. Mircea Mester spune

    @ Aditza

    Eu le-am lasat, cu 10 RON/luna, la cei care mi le-au schimbat. Le voi lua tot de la ei, la primavara.

  11. scuderia spune

    @mircea …dak nu le vand pana atunci…ca astia de la service is varza rau…cam asa is toti in general