Superbowliada

Fiecare editie a celebrului Superbowl – finala Campionatului de fotbal American din SUA (NFL) – devine o mecca a creativitatii publicitarilor. Iar companiile care produc spoturi publicitare auto nu fac exceptie de la aceasta regula.

In 2010, an de criza care vine dupa un an de criza, preturile pe care le-au platit producatorii auto pentru un spot de un minut in cadrul unuia dintre cele mai vizionate evenimente din SUA au scazut fata de anul trecut, ocazie numai buna pentru ca acestia sa plateasca in unele cazuri pentru doua spoturi in loc de unul. Cum a fost cazul celor de la Hyundai si Honda. Evident, nu a fost vorba de sume mici, in conditiile in care un minut de reclama in timpul Superbowl-ului de anul trecut a costat 6.000.000 de dolari.

Si, pentru ca fiecare producator a trebuit sa isi impuna mesajul in fata a cat mai multi privitori, fiecare a incercat sa-l ambaleze cat mai atractiv. Si, eventual, sa il prefateze printr-un teaser. Au fost spoturi amuzante, spoturi inteligente, spoturi frumoase. Semnate de toti producatorii. SI au fost, evident, spoturi pe stil harakiri-sepuku-mea culpa, in interpretarea – ati ghicit – ansamblului vocal instrumental Toyota.

Reclamele pot fi vazute AICI. O analiza pertinenta a prestatiei fiecrui producator e AICI.

Din punctul meu de vedere, cele mai reusite sunt Kia Sorento (chiar daca are iz de Opel Corsa C’mon), Volkswagen si Dodge Charger. Cu o mentiune speciala pentru spotul Green Police de la Audi, care daca s-ar fi terminat inainte de partea cu masina era cu adevarat genial.

Un comentariu la “Superbowliada”

  1. Rusu Claudiu aka mowgli spune

    Interesant, clasamentul este aproape cum l-am facut si eu.Locul 1 si 2 se potrivesc, cu exceptia locului 3, unde eu am ales “last man stand” in loc de reclama VW care mie nu prea mi-a placut, e ok, dar nu mi se pare interesanta.Nu aduce nimic spontan in afara de aparitia maestrului Stevie Wonder (a wonder indeed).In continuare sustin ca reclama kia este cea mai buna pe care am vazut-o de ceva vreme iar pentru mine melodia a facut diferenta, dar asta poate pentru ca e genul de muzica pe care il ascult, daca ascultam manele poate alegeam altceva :)

    How You Like Me Now – The Heavy