Toane

Am avut o vacanta lipsita de stiri romanesti. A fost genial sa vezi ca fara marinari, prostanaci, boci si asa mai departe, poti sa faci fata vietii fara probleme. Pe de alta parte, am avut cateva zile in care criza care s-a instaurat in domeniul auto la sfarsitul lui 2008 a disparut din analiza zilnica a presei internationale, deoarece am preferat sa urmaresc, din afara tarii, informatii care nu aveau legatura cu banii lipsa din bugetele producatorilor.

Am ajuns din nou la munca si am gasit aceeasi atmosfera gri din industrie. Cu valul negru care apasa asupra unor producatori de renume mondial, cu un producator precum Volvo care este aproape de a ramane in chiloti dupa ce Ford a anuntat in gura mare ca doreste sa scape de el si cu iminente inchideri ale uzinelor auto de la nivel european.

Din punctul meu de vedere, asistam la o scuturare a industriei. Involuntar, in paralel cu criza care se asterne asupra tuturor sectoarelor pietelor lumii, masinile incep sa devina ceea ce ar trebui sa fie: un lucru pe care nu poti pune mana atat de usor. Practic, in linia bunurilor de care o persoana are nevoie, masinile se afla pe locul al doila ca pret, dupa o casa. Si atunci, de unde frenezia cu care fiecare dintre cei care tocmai trec pragul a 18 ani vad ca “normala” cumpararea unei masini? Fratilor, nu e normal. La fel cum nu e normal ca fiecare idiot care a dat de 1000 de ori examenul auto si l-a picat cu brio sa il dea si pentru a 1001-a oara. Pentru ca individul nu-i facut pentru a tine covrigul in mana.  E atat de simplu si, totusi, atat de complicat pentru multi.

Am aceasta stare idioata, in care injur printre dinti toate scolile de soferi din Romania si toti politistii care iau spagi grase pentru a plasa arme cu roti in mana unor dobitoci, de fiecare data cand fac un drum lung. Si Dumnezeu mi-e martor ca, daca redactia noastra ar fi la granita cu Ungaria, as fi de cateva zeci de ori mai calm. Insa soselele patriei sunt intesate cu idioti despre care va voi povesti pe blog in zilele care urmeaza.

Astazi, insa, mi se pare ca masinile trebuie sa fie mai rare iar soferi mai putini.

9 comentarii la “Toane”

  1. io spune

    Asa e…. dar nimic nu se va schimba prea curand intr-o tara in care nimic nu e al tau la propriu, si esti tratat dupa grosimea portofelului, smecheriei si tot asa… tot ce putem face e sa lasam capul jos si sa ne vedem mai departe de ale noastre… asta este.

  2. Marian spune

    De ce dispare mereu Skoda Octavia de la sectiunea drive test? Ce se intampla cu ea? O tot anuntati si cand se apropie ziua limita brusc dispare.

  3. Mircea Mester spune

    Din cauza departamentului de PR al Skoda Romania. va veni si testul cu Octavia. Noi speram ca se va intampla in foarte scurt timp.

    Multumesc de intrebare.

    Mircea.

  4. ally_great spune

    Sa va caut un sediu in Arad? Va mutati? :D Dar sa stii ca si aici sunt idioti in trafic si pustani cu bolizi :-S

  5. alecstm spune

    http://www.agenda.ro/news/news/14668/cum-merg-smecherii-cand-e-aglomerat.html

    Merita vazut filmuletul de aprox 10 min. DN1 – contrasens, manelisti, Romanica

  6. prudentul spune

    Eu aş adăuga, la problemele reale de mai sus, obsesia mea:căruţele. Am citit sute de opinii despre taxa auto, despre una-alta, dar nimeni -NIMENI -nu suflă un cuvinţel despre această pacoste rutieră care este căruţa. Vorbim despre autostrăzi, siguranţă rutieră, Euro 1-2-3-4-5, poluare şi taxe antipoluare, infrastructura, înnoirea parcului auto, situaţia industriei de automobile şi a furnizorilor aferenţi, vorbim despre orice înafară de a ne ocupa puţin de această relicvă a Evului Mediu care e omniprezentă pe străzile şi drumurile noastre. Căruţa nu are nici un rol economic atunci când în ea nu este decât o ceată de ţigani care-şi plimbă fundurile de colo-colo. Ăştia nu dau doi bani pe lege, inclusiv cea rutieră şi provoacă o sumedenie de accidente. Dacă nu mori atunci, pe loc, te linşează tot ei, dacă scapi şi ajungi la spital vin zeci de “rude” să te căsăpească acolo.

    Nu cred că există imagine mai deplorabilă şi mai degradantă pentru România decât cele date de căruţe. Dacă oameni săraci există şi în cele mai dezvoltate şi bogate naţiuni, dacă aurolaci, drogaţi, oameni ai străzii, cerşetori şi hoţi mai sunt şi în alte părţi, trebuie spus că imaginea unei hidoşenii din scânduri infecte, cu patru roţi scălîmbăite ne trimite exact acolo unde n-am vrea să fim: în lumea a treia.

    Întreb (desigur, retoric); Chiar nu deranjează pe nimeni căruţele? Consideraţi fapt normal dâra de bălegar lăsată pe drumul public? Nu vă deranjează că trebuie să intraţi cu roţile propriilor maşini în excremente de cal? Nu avem suficiente pericole şi accidente pe drumurile din România, ne mai trebuie şi căruţe? Cui folosesc? De ce nişte guvernanţi idioţi şi-au ridicat o ţară întreagă în cap cu taxa auto (şi continuă s-o menţină), dar nu iau prima, cea mai la-ndemână, simplă si ieftină soluţie? Vreţi modernizare? Atunci începeţi cu ce e mai anacronic, abia apoi vom putea discuta de Euro cutare, centimetri cubi, grame de CO2/km, RAR, omologări, importuri SH.

    Eliminaţi căruţele din România care se pretinde europeană ! Locul căruţei e la Muzeul Satului sau pe câmp, dacă ţăranul are de transportat ceva. Pe drumul public, fie el şi comunal, căruţa trebuie decretată pericol public şi tratată ca atare.

  7. george spune

    @ prudentul

    Caruta in sine n-ar fi o chestie chiar atat de grava…Daca o sa te duci la Viena sau la New York o sa vezi carute in centrul orasului…Iar prin statul american Pennsylvania, in comunitatile Amish, este plin de asemenea vehicule…Principalele probleme cu ele sunt urmatoarele: semnalizarea proasta si manipulantii in general idioti…

    Pe autostrada este intr-adevar extrem de periculos sa te dai cu o caruta. Dar ca sa tin un pic si cu ursu`, ce diferenta e intre o masina oprita pe banda de urgenta si semnalizata corespunzator si o caruta care merge cu 15 km/h tot pe banda de urgenta si semnalizata tot corespunzator?

  8. prudentul spune

    Parerea mea rămâne aceeaşi:căruţa e o relicvă a Evului Mediu şi nu are ce căuta pe drumurile publice. Din 100 de căruţe una e semnalizată corect, restul nu. Toate căruţele, e regulă, circulă după lăsarea întunericului. Nu pot fi observate atunci când ai faza mică (din cauza celor ce vin din sens opus). Din partea mea pot avea lumini pe ele ca Times Square, degeaba. Comentariul meu avea ca idee centrală modernizarea a ceea ce înseamnă transportul rutier. E aberant să insişti pe combustibili Euro cu sulf din ce în ce mai puţin, pe maşini noi în detrimentul celor SH, pe construcţia de autostrăzi, dar să laşi neatins acest buboi purulent de pe obrazul nostru. Atunci când vrei să te civilizezi, prima dată faci baie şi dai jos jegul, folosind buretele, apa şi săpunul. Abia după aceea treci la detalii de fineţe şi poţi să analizezi ce deodorant, after-shave, ruj şi machiaj ţi se potriveşte cel mai bine. Noi, acum, suntem precum o prostituată excesiv de fardată, dar care e măcinată de sifilis.

    Comparaţia pe care ai făcut-o cu Viena & comp., nu ţine, din păcate. În Viena şi New-York circulă caleşti cu destinaţie exclusiv turistică, pentru a aduce un strop de culoare nostalgică în acele societăţi ultra-tehnologizate şi cu un mare grad de motorizare. Cam la fel cum la Veneţia circulă gondole manevrate de oameni, deşi italienii fac nişte bărci şi yahturi tare bune. Regina Marii Britanii care defilează, în diverse ocazii, în trăsură, n-are absolut nici o legătură cu piranda din cocia autohtonă. Iar comunitatea Amish e prea ciudată chiar şi pentru americanul obişnuit. Nu cred că respectivii pot fi daţi ca exemplu sau model de urmat.

    Nu doar pe autostradă e periculos cu căruţa. De două ori era să mă înfig, noaptea, în ruda unor căruţe. La dreapta nu puteam vira că era parapet şi apoi o râpă, la stânga nici atât, căci veneau cei din sens opus. Nu cred că există şofer în ţara asta care a condus cât de cât şi să nu poată povesti şi el ceva similar.

    Domnilor legiuitori, opriţi dracului definitiv monstruozităţile astea! Ca să fiu cinic – nici măcar nu vă aduc voturi. Şi, vă rog eu, nu mai “ţineţi cu ursul”. Dacă vreţi modernizare, începeţi de aici. E suficientă o lege adecvată.

  9. Sabau Ioana spune

    Sunt total de acord in privinta masinilor!!! Sa se mai miste lumea si cu autobuzul sau cu bicicleta iar snobismul sa mai dispara!!!