Poluezi, platesti. Punct.

Cum e sa platesti o taxa mai mare pentru masina ta daca aceasta polueaza mai mult decat cea a vecinului? Normal, nu? Dar cum este sa platesti o TAXA DE PARCARE mai mare decat cea a vecinului din aceleasi cauze?

Ei bine, aceasta poveste nu este o legenda si se intampla pe bune in Londra. Astfel, consiliul municipal al orasului a propus ca proprietarii automobilelor care degaja mult dioxid de carbon sa plateasca o taxa anuala de stationare direct proportionala cu emisiile acestora. Deocamdata, tariful anual de stationare este de 280 de euro insa ideea municipalitatii este de a-l majora pentru masinile care degaja mai mult de 151 de grame de CO2 pe kilometru. Adica echivalentul unei compacte de dimensiuni mici cu motor de 1.4 litri.

Intre 151 si 166 grame/km, tariful va creste cu 10%. De la 166 la 186 grame/km, cu 30%. De la 186 la 225 grame/km, cu 50%. In sfarsit, toate masinile care vor depasi acest nivel al emisiilor vor avea de-a face cu o marire cu nu mai putin de 200% a tarifului anual de stationare.

Sa analizam: John, om de afaceri si tata a trei copii, si-a cumparat un Renault Espace si si-a permis sa ii ofere nevestei sale un Jaguar X-Type. Din pacate pentru el, cele doua masini il vor arde la buzunar pe John. Daca Espace-ul il costa 450 de euro pe an, Jaguar-ul va scoate anual din seiful londonezului 670 de euro. Pe scurt, nea John va trebui sa plateasca anual 1120 de euro pentru cele doua masini din proprietatea sa. Va dati seama cum va fi cand kinderii il vor trage de maneca, peste cativa ani, sa isi ia un Golf R32 sau un Leon Cupra?

Un comentariu la “Poluezi, platesti. Punct.”

  1. claudiu spune

    nu va mai tot mirati astea sunt legende…casco in anglia este mai mic ca in romania si include si cartea verde 18o zile, romania este cea mai scumpa tara din lume …de aceea toata lumea pleaca…si nici macar nu are drumuri ca lumea!