Spiritul Le Mans

Cursa de 24 de ore de la Le Mans – editia a 76-a – a fost una dintre cele mai atractive evenimente din motorsport pe care le-am urmarit vreodata. Desi unii ar putea spune ca o cursa de anduranta nu poate sa aiba sarea si piperul unui Mare Premiu de Formula 1, de exemplu, acesti “unii” ar trebui sa priveasca spectacolul oferit de prototipurile de pe pista franceza si sa incerce sa constientizeze faptul ca o astfel de masina care rezista o zi la rulare in conditiile respective nu e doar o masina de curse ci un erou al tehnicii auto. Cateva exemple de spectacol din acest weekend:

- Pana la jumatatea cursei, adica pana undeva in jurul orei 3 in noaptea dintre sambata spre duminica, Peugeot domina fara probleme. Apoi si-a facut aparitia ploaia. Iar avantajul de doua minute a Peugeot-ului 908 cu numarul de concurs 7 s-a transformat, printr-o cursa nebuna a lui Tom Kristensen (pe Audi-ul R10 cu numarul 2) intr-un avantaj de doua minute pentru echipa germana. Una dintre cele mai frumoase demonstratii de forta pe ploaie a fost oferita atunci cand Kristensen a reusit sa puna 30 de secunde intre el si Marc Gene (Peugeot) in doar doua tururi de pista.

- Cea mai rapida masina de pe pista a fost si cea mai ghinionista. E vorba de Peugeot-ul 908 cu numarul 8 de concurs (Sarrazin/Lamy/Wurz), care a fost nevoit sa opreasca de mai multe ori la boxe din cauza unor probleme tehnice. A fost cutia de viteza, apoi bateria, apoi un accident al lui Lamy in urma caruia masina a avut nevoie de o noua aripa spate. Cu toate acestea, echipajul Peugeot reusea, de fiecare data, sa revina in Top 6. Mai mult, a terminat pe locul al cincilea, profitand de o problema tehnica a unui Audi.
- Ultima ora de competitie a adus cu sine un duel incredibil de frumos. Dupa ce Audi-ul castigator pilotat de Kristensen a fost aproape de abandon in urma unui acrosaj cu o masina dintr-o serie inferioara cu cateva ore inainte de final, Peugeot a hotarat sa riste si l-a trimis in lupta pe Minassian intr-o masina incaltata cu pneuri slick in conditiile in care pista era uda si aversele continuau. Francezii incercau sa taie distanta – mai putin de un tur de pista – care ii separa de marele lor vis, victoria la Le Mans. Minassian a reusit cateva tururi incredibile, a dat de cateva ori impresia ca e aproape sa sara de pe pista (sicanele Dunlop si Mulsanne de pe circuitul La Sarthe s-au transformat in linii drepte pentru pilotul francezilor), a recuperat in medie cate 8 secunde pe tur, a fost nevoit sa se descurce cu o pana in ultimele tururi, insa avantajul danezului Kristensen a fost prea mare. Oricum, aceasta cursa de urmarire ma va urmari lla randul sau mult timp de acum incolo. Cei care nu au apucat sa o vada se pot considera ghinionisti.

- In final a castigat din nou un Audi R10 TDI. Insa bataia a devenit in acest an mai stransa ca niciodata. Diferenta de doar patru minute dintre castigator si locul al doilea spune tot despre acest lucru. A fost frumos, iar Le Mans si-a castigat un loc mare in inima mea. Sa vina 2009!

RD2_5648.JPG

2 comentarii la “Spiritul Le Mans”

  1. Denis spune

    Audi – profesionism, tehnologie.
    Bravo Audi

  2. Ciprian Malan spune

    Felicitari atat Audi cat si Peugeot. M-am uitat si eu putin noaptea pe la 12 la cursa si dimineata de la 12 pana la final si mi-a placut si mie. Eu cred ca este o mare realizare atat pt audi cat si pt peugeot deoarece ca au reusit sa castige cu niste motoare diesel, daca peugeot nu aveau nevoie de atatea intrari la boxe, castigau detasat. Salutare