Noii membri ai familiei

Una dintre ştirile apărute ieri pe fluxul Automarket a trecut relativ neobservată, deşi subliniază una dintre cele mai importante bucăţi de informaţie din industria auto a anului 2011. Este vorba de rezultatele crash-testelor realizate de americanii de la IIHS (echivalentul EuroNCAP-ului) ai căror actori principali au fost Chevrolet Volt şi Nissan Leaf. De ce spun că rezultatul este unul foarte important? pentru că a fost pentru prima dată când maşinile electrice (mă rog, Chevrolet Volt e un hibrid în configuraţie serie, dar motorul principal e cel electric iar pachetul de baterii este la fel de voluminos precum cel al unui electric 100%, deci putem să încadrăm marginal modelul GM la maşini electrice) au fost testate de o organizaţie internaţională specializată în siguranţă.

Toată lumea auto civilizată aştepta cu sufletul la gură rezultatele modelelor electrice. Vorbim de un rezultatele reale, palpabile, ale unui experiment. Pentru că ce se întâmplă astăzi cu maşinile electrice – moment în care asistăm practic la naşterea unui nou trend care schimbă radical istoria automobilului – nu poate fi numit decât un experiment. Maşinile astea rulează, se pot cumpăra, însă milioanele de întrebări şi triliardele de temeri ale consumatorilor nu vor dispărea decât cu timpul. Adică după ce experimentul îşi va fi arătat rezultatele, iar maşinile electrice vor fi considerate, încet, parte normală a industriei.

Până una alta, testele de siguranţă au decurs foarte bine, în ciuda temerilor legate mai ales de poziţionarea pachetului de baterii şi de modul în care acestea se vor comporta la impact. Mă rog, temerile se aflau doar în mintea consumatorilor, pentru că cei cu niscaiva cunoştinţe din industrie ştiau foarte bine că pachetul de baterii nu impune niciun fel de pericol în caz de accident. Iar ceea ce auanunţat oficialii constructorilor înainte de teste a fost confirmat de oficialii IIHS: zona de amplasare a bateriilor este absolut sigură (de obicei, acestea sunt poziţionate longitudinal sub scaune, în zona centrală a şasiului), iar acestea întrerup automat alimentarea cu energie electrică atunci când senzorii simt că urmează un impact care nu poate fi evitat.

Trecând peste aceste temeri, atât Volt, cât şi Leaf sunt maşini normale. Ba mai mult, probabil că inginerii Chevrolet şi Leaf au insistat şi mai mult pe subiectul siguranţă, pentru că un eşec în acest moment ar fi fost o lovitură foarte grea dată avântului în stadiu incipient al maşinilor electrice. Atât Volt, cât şi Leaf, au fost cadorisite cu distincţia supremă în siguranţă (Top Safety Pick), ceea ce înseamnă că una dintre temeri a dispărut.

Aşteptăm cu interes să vedem autonomii de măcar 500 de kilometri şi timpi de încărcare mult mai mici. Iar noii membri ai familiei vor învăţa să vorbească şi să meargă în picioare.

7 comentarii la “Noii membri ai familiei”

  1. unckle spune

    as fi de parere sa nu mai pomenesti de autonomie… ca-s unii p’aici care au niste pareri … si or sa apuce sa te injure cum au facut-o pe stirea cu “car of the year” ;)

    Stirea nu a trecut neobservata – masinile s-au comportat surprinzator de bine, iar pachetul de acumulatori a fost foarte bine pozitionat si securizat. Un mare + pentru constructori.

  2. unckle spune

    off-topic: toamna trecuta vorbeati de un “test” cu niste pneuri all-season, cand ne putem astepta la niste concluzii asupra comportarii pe sezonul rece?

  3. Mircea Mester spune

    @unckle

    Vine :)

  4. BaditzaEx spune

    interesante testele, si clar au rolul de a acorda un plus de incredere, a masei in vehiculele electrice. Aici in tara, in schimb suntem inca departe de a putea, macar sa avem impresia ca vom putea lua in calcul achizitionarea unui asemenea automobil.

  5. clarkson spune

    Pe engleza, “information”=informatii; “piece of information”=informatie. Asa ca expresia “bucata de informatie” e o aiureala.

    On-topic: ma bucura rezultatele testelor, nu ma asteptam.

  6. VIOREL spune

    Suna bine! Am si eu o mare curiozitate! E Off-topic! Astept si eu de mult un test pe VW Sharan 2011 facut de tine. Pe cand?

  7. Mircea Mester spune

    @VIOREL

    Încercăm să facem rost de maşină şi prestăm.