Dacia Duster – primele impresii

Chiar daca asteptarea n-a luat sfarsit cu adevarat, formele SUV-ului pe care Dacia il pregatese deja de cativa ani au devenit astazi in sfarsit oficiale. Evident, afirmatia e relativa. Mai ales in conditiile in care versiunea Dacia Duster prezentata astazi este una creata special pentru Trofeul Andros, urmand sa fie pilotata de celebrul Alain Prost in cadrul competitiei care se desfasoara pe gheata si zapada la finalul fiecarui an.

Ce ne ramane dupa ce am vazut primele imagini oficiale ale modelului:

1. Numele. Am aflat oficial ca numele va fi Duster. Nu Kanjara, asa cum se auzea prin Franta acum ceva vreme.
2. Liniile generale ale modelului. Asteptati-va ca versiunea de serie sa fie ceva mai inalta si sa aiba un look mult mai soft decat ceea ce vedem aici. Cu toate acestea, blocurile optice, grila, stopurile si linia plafonului vor ramane aceleasi.
3. Fotografiile-spion aparute pe net acum ceva vreme sunt cat se poate de reale. Si de finale. Si de cum vreti voi sa le spuneti. Nu vad de unde a venit acest scepticism cu privire la imagini care nu au cum sa ilustreze decat versiunea finala a unui astfel de model.
4. Da, e un SUV compact. Dezamagire pentru cei care asteptau de la Dacia o masina care sa concureze cu d-alde greii segmentului. E facuta pe platforma lui Logan, deci era absolut normal sa fie asa. Din pacate, unii inteleg asta doar atunci cand vad pozele. Sau, mai mult, cand vad masina in realitate.
5. Versiunea de serie va avea, evident, patru usi laterale. Si se va lipsi de bosajele imense ale rotilor care se vad cel mai bine in fotografia frontala.
6. Din profil, masina arata senzational. Pe alocuri, capota lunga combinata cu inaltimea coborata a versiunii de competitie dezvaluie o masina care da in formele compacte ale Seriei 1.
7. Din fata, designul e discutabil. Ma indoiesc de faptul ca ornamentele de pe grila sunt cea mai buna solutie de design intr-o lume care mizeaza in ultima perioada pe simplitate maxima. Dar poate ca “dintii” aceia cromati reprezinta un magnet pentru clientii Dacia. Vom vedea.

8. Cel mai important lucru: singura legatura dintre modelul din imagini si SUV sunt liniile caroseriei, “coaja”, tabla. Atat. Modelul pregatit de RenaultSport pentru Trofeul Andros este construit pe un sasiu tubular, are motor care incepe V si dezvolta o putere egala cu aproximativ trei Logan-uri 1.6 MPI.

haideti, deci, sa asteptam. Rendez-vous inainte de Craciun, cand vom vedea imaginile versiunii de serie Duster.

7 comentarii la “Dacia Duster – primele impresii”

  1. Robert Adam spune

    Am fost saptamana trecuta la uzina, sectia cutii de viteze. Am ocolit toata uzina pe centura, doar sa nu vad SUV-ul, dar tot l-am vazut fugitiv si la dus si la intors. E mai mare decat Qashqai, mie asa mi se pare, l-am vazut din mersul masinii – adica e mai SUV decat Crossover.

  2. Vlad.P spune

    Ma indoiesc totusi ca din prima o sa iasa o masina de performanta in offroad, dar asta e o parere subiectiva si as dori sa gresesc de data asta :) ). Masina arata civilizat, daca isi indeplineste si scopul asa cum face si Logan sau Sandero nu vad de ce nu ar avea succesul scontat. La capitolul design inca nu excelam, dar sa ne aducem aminte de cum arata Supernova, Solenza sau 1301. E clar un pas inainte si asa cum Skoda s-a transformat in timp o face si Dacia. E poate primul model romanesc care ma face curios….

  3. Gabriel D spune

    Aide, bre, nea Mestere! Mai degraba poti sa-ti dai seama despre cum va fi masina din pozele spion, decat uitandu-te la chestia asta. Despre ce vorbim? 4 metri lungime? 1 metru si putin inaltime? 950 kg?
    Vezi ca sunt poze cu oameni reali langa masinuta, daca tu nu te-ai uitat cu atentie:) – le vine pan-la brau. Sa spunem ca e facuta pe un proiect de Clio, caruia i s-au adaugat un pic de faruri si repere de “duster”?

  4. Mircea Mester spune

    Pai asta ziceam si eu. N-are nici in clin, nici in maneca. Punctul 8 :)

  5. Perti spune

    De abia astept sa se lanseze si versiunea de serie a Duster-ului; sper ca va fi urmatoarea mea masina (daca va avea un pret cat de cat OK).
    @Robert Adam: Nu te cred! Toata lumea vrea sa prinda SUV-ul Dacia in poze cat mai bune si tu te feresti de el ca “ala negru” de tamaie si-l vezi de 2 ori si nu-i faci poze. Si pe deasupra esti din “domeniu” si-l eviti cu buna stiinta. Mi-e mila de cititorii tai! :)

  6. dudu spune

    vere…e fake. sunt poze editate.uitate la prima poza la roti.cand masina e oprita, zapada nu e ridicata.:)) suntem idioti daca ne asteptam la vreun model mai de Doamne-ajuta de la Dacia. totusi, speranta moare ultima( dar mai e o vorba: speri mata dar speri degeaba)

  7. diesel spune

    @dudu
    Nu e nimic “fake”.Fa bine si mai rasfoieste net-ul.Vei gasi un filmulet-clip cu lansarea modelului de competitie.Evident,SUV-ul va diferi la gabarit,in sensul ca va fi semnificativ mai mare.