Oul sau găina?

Şeful Google revine asupra unei idei care stă pe buzele multora dintre cei care au într-adevăr ceva de spus în lumea asta: maşinile conduse de computere.

În teorie, el are dreptate. Scopul principal al unei maşini este transportul. Deci, dacă un sistem computerizat ar putea să organizeze maşinile dintr-un oraş, nu ar trebui decât să te pui să citeşti ziarul de dimineaţă şi ajungi în siguranţă la muncă. În mult mai puţin timp şi cu mult mai puţini nervi (era să zic “taximetrişti”) :)

Evident, pentru cei care şi-ar dori provocări şi alte elemente extreme de genul ăsta, ar trebui să existe circuite la libera alegere. Şi toată lumea ar fi mulţumită.

Eric Schmidt are însă o teorie interesantă: apariţia maşinilor înaintea computerelor este un bug al istoriei. O eroare. De aici nu pot să ridic decât o singură întrebare tehnică: cu ce naiba ar fi fost cărate computerele dacă nu existau maşini?

6 comentarii la “Oul sau găina?”

  1. Lamborghini spune

    da…bun titlul…ce a fost mai intai ? masina sau calculatorul ?

  2. Xtrailler spune

    Pai daca o s-o conduca altcineva (adica un computer), ce importanta mai are daca ti-ai luat BMW sau Megane? Dispare placerea condusului, a sentimentului ca stapinesti nu’s citi cai putere…

  3. NeoGalaxy spune

    Discutia este mult mai complicata decat pare la prima vedere. In orase unde este un haos total (absolut vroiam sa spun defapt) s-ar merita un sistem avansat de organizarea al masinilor personale (cu un AI cel putin la fel de avansat) care sa nu foloseasca Google totusi pentru a cauta cea mai buna ruta. Sistemul pare oricum ceva ideal, pentru ca trebuie conectat la reteaua semafoarelor si coordonate toate aceste parti perfect. Iar eu nu stiu sa existe nici un calculator organic care sa poata face ast lucru. De fapt… nici cele mai puternice calculatoare nu cred ca ar fi in stare de un asemenea management. Plus ca… daca s-ar defecta… mama ce haos ar fi. Si sigur nu ar rula nici un Windows OS pentru ca ne-ar lua dracu la fiecare 1-2 zile. Deci… multa vorba despre masinile conduse de computere… 0 solutii pana acum. Si probabil… acelasi numar si peste vreo 50-100 de ani. Am spus probabil, nu imposibil :)

  4. asm spune

    Viitorul este sigur ceea ce prognozeaza Google, dar va dura mai mult, poate vreo 50 de ani, poate mai mult, asta daca se mentine ritmul actual de dezvoltare a calculatoarelor.
    Un trafic organizat si centralizat mai ales in orase este ceva ideal si sunt convins ca la asta se va ajunge.
    Incet, incet, vom trece peste orgoliile stupide legate de dimensiuni si numar de cai putere, ca de, omul evolueaza, indiferent daca unii vor sa ramana la mentalitate medievala.
    Cat despre intrabarea din articol – de mii de ani omul cara diverse lucruri, nu calculatoarele au fost primele articole transportate, asa ca… poate mutra ala de la Google nu e chiar prost.

  5. Marius spune

    Mestere, ideea este simpla, si nu trebuie sa fim doctori honoris causa doar ca sa intelegem niste chestii, niste treburi.
    O masina cu ardere interna este un produs al revolutiei industriale. Este ca un organism viu, cu viata in el, care se deplaseaza. Revolutia industriala a aparut in Anglia, in speta in Europa occidentala, apoi a luat amploare in intreaga lume. Incepand cu anii 80, pe aceste masini cu ardere interna s-a aplicat putina electronica, ca sa se simplifice multe chestii. Atata tot. In ziua de azi, s-a ajuns la o aberatie cu electronica pe masini, jumatate din masina avand componente mecanice iar cealalata jumatate fiind reprezentata de electronica. Este un fel de …delir tarziu al producatorilor auto.

    Tipul asta de la Google, confunda grav mecanica cu electronica. IT-ul a aparut cu adevarat in 1946 (ENIAC – primul pc din lume), si mai apoi prin anii 70 odata cu aparitia primului procesor. Deja masinile existau de cu peste 100 de ani inaintea acestor descoperiri.

    Ca o concluzie, seful Google uita doua chestii demential de importante….anume….omul are si va avea mereu 2 mari avantaje comparativ cu un calculator: SINTETIZAREA INFORMATIILOR, CAPACITATEA DE AUTOINOVARE. Cand un calculator va putea face aceste doua chestii, voi lasa masina mea la discretia lui. Pana atunci – e o simpla vrajeala de procesoare insirate intr-o carcasa de plastic.
    Numai bine.

  6. camil spune

    în viitorul apropiat și mediu mașinile vor rămâne conduse de către oameni, din rațiuni evidente – psihologice (le știm care sunt) și tehnologice. dificultățile în ceea ce privește programarea unei inteligențe artificiale capabile de a recunoaște, analiza n situații noi și neprevăzute și de a lua deciziile potrivite în acest sens sunt (încă) foarte mari; ASIMO poate urca scări sau ocoli obstacole imobile, dar cam atât. o schimbare rapidă a mediului înconjurător și nu mai face față. nu că oamenii ar fi infailibili în ceea ce privește prudența și evitarea accidentelor. dar probabil că viitorul va semăna în mare măsură cu ceea ce anticipează tipul de la Google.