Şeful Google: "Maşinile ar trebui conduse de computere, nu de oameni"

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 29.09.2010
Eric Schmidt, şeful corporaţiei Google, susţine că apariţia maşinilor înaintea computerelor a fost "o eroare a istoriei".

Cum ar fi ca maşinile să nu fie conduse de oameni, ci de computere? Şi cum ar fi ca oamenii să poată să citească ziarul sau să doarmă pe drum în timp ce maşina este condusă de computer? Ideea nu e nouă, însă ea este readusă acum în discuţie de Eric Schmidt, preşedintele Google, una dintre cele mai influente voci din industria internetului.

"Maşinile ar trebui să se conducă singure. Este incredibil faptul că oamenii sunt încă lăsaţi să conducă maşini. E o eroare faptul că maşinile au fost inventate înaintea computerelor", spune Schmidt.

Primii paşi înspre o autonomie a maşinilor a fost făcut recent de Volvo, care anunţa că, până în 2015, va dezvolta flote de maşini personale care se conduc singure. Proiectul a fost botezat oficial SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) si implica sapte companii mari europene. 

Primele masini de test vor aparea in Europa in 2011, acestea urmand sa fie testate pe circuite speciale dezvoltate pentru acest proiect.

Fiecare masina va fi echipata cu sistem de navigatie si cu o statie de emisie/receptie care comunica cu vehiculul aflat in fata convoiului. Marele avantaj al acestui sistem este faptul ca el este construit in fiecare masina in parte, nefiind nevoie astfel de interventii speciale la nivelul infrastructurii.

via | ZDNet

Comentarii (17)

  • numai masini conduse de computere?
    da' pe noi ne-ai intrebat nene daca vrem asa ceva?!
    18 6
  • impusca'te bai nene...esti un ratat rupt de calculatoare...ce mentalitate sa ai ?
    12 10
  • cine lo intrebat si pe asta?cine ii curios de parerea lui?
    11 3
  • cand masinile or sa mearga cu 300/h pe autostrada in coloana, nu o sa mai vezi om la volan ... asta e viitorul si nu aveti ce face! omul isi spune parerea si viziunea!
    6 6
  • Buna gandire si buna idee. Or sa fie mult reduse accidentele @Lamborghini: El este şeful corporaţiei Google iar tu un simplu roman....deci cine e ratatul ?!? Sa imi zici ce calibru vrei sa iti aduc pt gloante sa te impusti.
    12 13
  • Alex Radoi
    NU va doresc...
    Dar daca ati avea pe cineva drag ucis intr-un acident de circulatie, mai ales fara sa fie vina lui, sigur ti-ai dori ca masinile sa fie conduse de computere... Think about that... Pana la urma placerea condusului si-ar putea-o satisface fiecare pe circuite inchise, unde sa poti merge pe propriul tau risc, sofatul de placere nu va disparea niciodata, asta-i clar... Sau realitatea virtuala va ajunge intr-atat de departe incat iti vei pune o casca pe cap si nu vei mai face diferenta intre joc si realitate. Te vei crede pe sosele cand de fapt esti la calculator, nu ca acum cand multi se cred la NFSr dar sunt pe sosele, in lumea reala si omoara sau schilodesc oameni nevinovati.
    7 6
  • 2 elevi termină gimnaziul şi unul intră la informatică, altul la auto. Peste 50 de ani se întîlnesc.

    Cel de la auto:

    - Mă, eu am făcut maşini superbeton, viteză maximă, etc.

    Cel de la informatică:
    - Mă, eu am firmă de calculatoare mare... şi să ştii că dacă făceam eu maşini erau de 10 ori mai bune decît ale tale!

    Cel de la auto:

    - Dacă tu făceai maşini, cînd puneai frînă, maşina te întreba: "ARE YOU SURE YOU WANT TO DO THIS?"

    James May ,,Masinile care merg singure s-au inventat,se numesc taxi-uri''
    17 2
  • space.... the final frontier
    asa, asa si cel mai bine e sa ni se implanteze cip-uri in creier si sa faca computerele tot, sa mancam printr-un tub pasta nutritiva si sa avem toti mufe cu care sa ne legam direct la net si de fapt e mai sigur sa ne controleze computerele si pe noi ca sa nu mai existe furturi si crime si rautate'n lume.
    Sa traim intr-o lume perfecta, controlati perfect :)
    traiasca sclavagismul...

    la cum arata nenea asta cred ca e deja impaiat si controlat de computere... zoom pe poza ca sa vedeti despre ce vorbesc
    12 1
  • Marius
    :))) Apropo de afirmatiile acestui baiat IT - ati vazut voi pana acum vreun specialist IT care sa fie sanatos la cap 100%? Hi hi hi
    10 2
  • @lol
    cel mai tare coment...........
    bravo........
    pun pariu ca peste 30-40 de ani.........masinile nu vor mai arata ca cele de azi nici in proportie de 1 %
    vei dormi,vei face sex,vei spala rufe si toate 'halea' in timp ce masina isi vede de treaba.......
    atunci vom plange noi de dragul 'cotetelor' de pe acum....pe care nu le mai avem sa facem un bournout........sau un drift.......
    ce bine zic cei de la MAFIA.....senzatie majora cu 40km/h(+,- 0)
    8 2
  • Da
    Sunt de acord 100% cu ce spune Seful Google sper sa se impuna ca oamnenii sa nu mai conduca niciodata masini cat mai repede (acum daca se poate) Oamenii nu s-au nascut ca conduca masini asta e o aberatie a naturii, oamenii trebuie sa mearga sa faca miscare. Nu am carnet si nu o sa imi iau niciodata. PEACE :) Stiu ca o sa ma injurati :)
    1 5
  • @lol
    tot respectul!
    4 2
  • sper sa nu prind vremurile alea:))
    3 1
  • akatot
    iete
    deci sa-l vad si eu pe ala cu mersul lui pe jos cum pleaca la mare si dupa ce ajunge acolo face o poza si se intoarce in bucuresti ca i s-a terminat concediul...
    dar dupa cum nici permis nu o sa aiba vreodata probabil nici concediu...

    google e o chestie buna, dar sa-mi explice si seful lui cum ajunge in fiecare zi la serviciu sau doarme la birou?

    daca se inventa intai calculatorul, eram acum precum dinozaurii (ma refer la volum) sau tot ca ei......disparuti!
    3 1
  • sclavie
    o fi ala seful google si o fi "cineva" cum il caracteriza cineva mai sus, dar faptul ca e bun la calculatoare, nu inseamna ca e bun in toate domeniile; o fi beckham un fotbalist f bun sau X (fotbalul nu ma pasioneaza), dar asta nu inseamna ca i-as cere sfaturi juridice sau contabile lu' beckham; FAPTUL CA ESTI BUN INTR-UN DOMENIU, NU INSEAMNA CA TE PRICEPI LA TOATE
    4 0
  • @akatot
    Meltean... Cea mai mare realizare a lui este ca a fost la mare si a scuipat seminte. Masini ar trebui sa existe dar sa fie controlate de calculatoare, nu de oameni... se simte mentalitatea limitata si marginala a oamenilor... ei prefera sa moara in masina sa accidenteze etc... Daca calculatoarele ar conduce nu ar mai fi accidente sau poate accidentele vor fi mult mai putine decat azi... Vad ca va place sa conduceti de parca altceva mai bun nu puteti sa faceti... sau poate ca e singurul loc unde puteti sa conduceti ceva cu adevarat...
    1 2
  • justitie
    NU s-ar putea face asta si in justitie? mai ales in romania
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru