M-am indragostit de un pod

Portughezii sunt un fel de romani ai Europei iar Portugalia este o Romanie de peste cativa ani. Aceasta era parerea multora si am auzit-o de cateva ori inainte de a pleca pentru prima data in tara care a dat lumii cei mai faimosi navigatori din istorie.

Am ajuns acolo pentru a testa VW Scirocco si m-am intors cu o parere de rau pentru ca am plecat dupa doar doua zile din Lisabona. Au o tara incredibil de frumoasa, cu ocean si munti cat n-o sa aiba Romania nici daca se apuca de cuceriri. Exista doua poduri enorme in Lisabona, cel denumit Vasco da Gama avand 17 kilometri si fiind construit asa cum la noi n-o sa se construiasca in urmatoarea era glaciara. Si totusi, podul portughez a fost construit in 18 luni, cam aceeasi perioada de timp de care au nevoie constructorii contractati de autoritatile noastre pentru a trage liniile de marcaj pe un kilometru de drum european. Mai mult, podul Vasco da Gama e garantat 120 de ani. Daca imi garantati ceva – orice in afara de nesimtire – in Romania pentru mai mult de 10 ani, va trimit un tricou Automarket prin posta.

Era sa uit: nu e un simplu pod, ci peste el trece un porc de autostrada cu trei benzi pe fiecare sens. Pe care Scirocco si-a dat arama pe fata in cel mai placut mod cu putinta.

Da, sunt aproape ca noi.
Hai Romania! Hai ai nostri!

2427587584_ea01a43954_b.jpg

2431914883_d1fd519b24_b.jpg

1429917034_0695f5548b_o.jpg

489969616_915fb9f687_o.jpg

1206351815_b2452858ca_b.jpg

DSC_3861_B.jpg

1827421_efe9ee0a59_b.jpg

8 comentarii la “M-am indragostit de un pod”

  1. george spune

    Editorialul prezinta o jumatate de adevar…chiar daca Portugalia a intrat relativ tarziu in UE (1985), a avut parte de niste circumstante mult mai favorabile decat noi si alte state mai mult sau mai putin proaspat integrate. Uniunea Europeana, in loc sa-i invete cum sa faca proiecte ca sa acceseze fonduri, le-a facut direct (au trimis direct firmele sa faca lucrarile si le-au platit direct) multe lucruri care erau de facut (infrastructura rutiera, utilitati, si asa mai aproape). E adevarat ca si dupa aia s-a facut foarte mult dar sa nu uitam ca Portugalia e la numai cateva sute de kilometri de cea mai veche membra UE…

    Sa nu intelegeti gresit: eu nu iau apararea bravilor nostri politicieni…cei din ziua de azi (si dupa estimarile mele, zece ani de-aici incolo) sunt (si vor fi) niste accidente penibile (ca sa ma exprim elegant), cu foarte mici exceptii (si aici las o rezerva generoasa). Doar consider ca e important sa se sesizeze nuanta…

    Apropo de sintagma “portughezii sunt niste romani ai estului”, mi-am amintit de articolul publicat de un ziar portughez inainte sau in timpul EURO 2008 la adresa Romaniei sub titlul “Tiganii estului”…Au avut bunul simt si sinceritatea sa faca o diferentiere importanta: ai estului, nu ai Europei…pentru a se sti foarte clar care sunt cei ai vestului…e de apreciat gestul…

  2. costin spune

    romanii… aaaaa, sunt cei mai tari din lume. la tupeu, la nesimtire, la intermedieri, la fumat, la furat, la injuraturi, la stat… degeaba. si de ce altfel, cind turcii ne fac piine si mall-uri, austriecii ne gestioneaza petrolu, grecii si altii ne iau banii pe conv. tel., italienii ne f… femeile… si multe altele…

  3. DavE spune

    “Portughezii sunt un fel de romani ai Europei”
    Adica Romania nu face parte din Europa. Asta inteleg eu. Daca Romania ar fi in Asia, Africa, etc. as intelege comparatia ta.

  4. Mircea Mester spune

    @DavE

    Pot sa iti raspund in doua moduri:

    1. Denotatie/conotatie. Nu e vorba de Europa ca arie ci de Europa ca civilizatie. Evident.

    2. Ironie. Romania a fost intotdeauna mai degraba in Asia decat in Europa. Vezi religie, arme intoarse, alfabet, diacritice.

  5. andy spune

    Draga Mircea,

    in ceea ce priveste aprecierea ta ironica cum ca Romania ar fi mai mult in Asia, da-mi voie sa-ti spun ca te inseli rau: religia este crestina, chiar daca ortodoxa. Limba este o limba latina (de fapt suntem o “insula de latinitate” in Europa de Est). Armele – armele noastre istorice nu sunt cele intoarse sau iataganele la care te referi probabil, ci noi am luptat cu acelasi sabii si zale ca toti europenii. Alfabetul – de unde pana unde alfabetul nostru pur latin e asiatic?? Diacritice – da, avem, dar si nemtii au, si francezii sau spaniolii au accentele lor.
    Este adevarat insa ca suntem incredibil de balcanici, si ca suntem ramasi mult in urma fata de Europa, dar stai linistit, ca suntem in urma in multe privinte si decat unele tari mai “asiatice” decat noi, cum ar fi Grecia sau Turcia. Iar faptul ca nu suntem inca la nivelul Europei, nu cred ca e totusi un motiv sa faci misto tocmai de acele trasaturi ale noastre care ne apropie de Europa: religia crestina, armele (prin asta fac o paralele la istoria noastra, in care noi ne-am cam batut cu asiaticii, respectiv orientalii – turci si tatari) sau alfabetul latin. Daca e sa ne luam de ceva, iti dau dreptate sa ne luam de politicienii corupti pana la sange si de societatea noastra, care insa nu prea aulegatura cu alfabetul, religia sau armele pe care le-am folosit in trecut.
    Da, suntem mult in urma Portugaliei si vom mai fi in continuare.

  6. DavE spune

    am inteles izul de ironie, insa exprimarea nu mi s-a parut tocmai fericita. parerea mea.
    1. suntem o tara est-europeana si datorita vecinilor (si datorita noua) suntem praf ca civilizatie. stiu asta, pentru ca am iesit in lume.
    2.raman la ideea de mai sus. suntem est-europeni si da, sunt de acord cand spui de arme intoarse. Ne-a trebuit sa fim cu rusii, asta este. Religia: rusii si grecii sunt tot europeni ca si noi (ortodoxie).

  7. prudentul spune

    Garantat în România pentru mai mult de 10 ani: manele, ţigănie, căruţe, pet-uri la marginea drumurilor, gunoaie în oraşe, în creierii munţilor, pe plajă, la grătar, oriunde ajunge picior de român. Deasemenea sunt garantate scumpirile, promisiunile electorale, automajorarea salariilor parlamentarilor. Ar mai fi multe. Aştept tricou.;)

  8. Mircea Mester spune

    @andy – nu ma refeream la iatagane. La noi se intorc tancuri. Cu marsarierul :) Iar despre alfabet, hai sa cautam in istoria nu prea indepartata (sa spunem 1900) tipul de alfabet utilizat in Romania. Ai avea niste surprize nu tocmai latine. Nu neaparat asiatic, dar estic in mod sigur.

    Religie crestina e ca si cum ai spune “berlina”. Religie ortodoxa e ca si cum ai spune “Logan”. Sunt mult mai putini cu Logan decat cu berline in lume, nu-i asa? Si multi sunt in est. Dar nu e cazul sa vorbim despre religie cand vine vorba de civilizatie, era doar un exemplu de asemanari cu fratii nostri dintotdeauna. Ca d-aia am avut presedinte scolit cu spatele spre Vest.

    @prudentul: Bun. Astept adresa ta postala pe mircea.mester@automarket.ro. Te-ai facut cu un tricou.