Romanii si alcoolul la volan

Astazi, cu ocazia un studiu pe care olandezii si elvetienii l-au realizat in comun, ne-am dat seama ca Romania sta bine, paradoxal, la un element legat de trafic si transport: alcoolul la volan.

Majoritatea statelor din UE le permit soferilor sa calce pe acceleratie in timp ce in sangele lor se afla alcool. O cantitate infima, insa alcool. Iar studiul despre care am scris astazi arata ca efectele accidentelor cauzate de soferi care au baut un singur pahar de bere pot fi cel putin la fel de grave cu urmarile accidentelor cauzate de soferi aflati la limita comei alcoolice.

Discutand in redactie, am ajuns la concluzia ca, daca in ROmania s-ar deregla putin legea, in sensul acceptarii unei cantitati infime de alcool, de 0.00000001%, accidentele s-ar inmulti, probabil, cu 1500%. Pentru ca la noi nu exista “permis putin” sau “permis mai mult”. Exista permis. Punct.

P.S. De analizat fotografia din articolul dedicat acestui subiect.

Un comentariu la “Romanii si alcoolul la volan”

  1. george spune

    Aici te contrazic Mircea…si cred ca si am dreptate…Rumanica e tara in care drogurile sunt interzise dar poti sa le cumperi ca pe seminte iar consumul atinge in fiecare an recorduri, mai ales prin pustime. Armele de foc sunt interzise dar interlopii impusca si se impusca mai ceva ca pe plajele din Normandia. Alcoolul e interzis la volan dar in fiecare saptamana politistii mai prind cate unu din asta care are 2 g la mie si face ditai halimaua cu camerele pe el…nu mai zic de cei care scapa. Fie pentru ca nu ii prinde nimeni, fie pentru ca sunt prinsi, da` se descurca. Mai are rost sa vorbim de permisele de la Arges si de-aiurea luate de niste dobitoci purulenti (pentru ca cine nu e in stare sa ia un permis pe bune este cu adevarat un dobitoc)?

    Problema nu este ca n-am avea legi. Problema e ca nu se aplica. Danemarca are liber pana la 0,5 g/litru si sunt aproape cei mai tari la siguranta rutiera. In Olanda “patrunjelu”si “rahatul” se cumpara de la coffee-shop la liber si totusi Olanda este tara cu una dintre cele mai mici rate de consum de droguri din UE…In America poti sa-ti iei pusca de asalt a marinei americane (cu functia de foc automat blocata) si 10.000 de cartuse doar cu buletinul si totusi nu e un dezastru. Se mai impusca unii din cand in cand dar acelasi lucru se intampla in Germania unde armele sunt interzise.

    Poti sa faci legea de 10 ori mai dura, daca n-o aplici deloc sau doar selectiv, canci rezultate pozitive.

    Desi nu ma afecteaza cu nimic politica de “toleranta 0” fata de consumul de alcool inaintea condusului (nu numai ca nu conduc dupa ce am baut chiar si numai o jumatate de sticla de bere, dar nu conduc nici daca sunt obosit), eu sunt de acord cu un 0.2 – 0.3. Cu conditia ca ala prins cu peste 0.8 -1 sa intre in puscarie pe loc. Nu cu recalculare si reanalizare de probe. Exact ca in America. Iar cel care a fost prins cu peste 1.5 sau refuza prelevarea probelor, 5 ani de bulau fara posibilitate de suspendare, fara diminuare a pedepsei si cu anularea permisului + retragerea dreptului de a conduce pe viata.