GM şi minciunile despre sistemul de propulsie al lui Chevrolet Volt

mare

Totul a început acum trei ani, în perioada dinaintea crizei, în 2007, atunci când Chevrolet a anunţat că dezvoltă un model ecologic diferit de al celorlalţi. Se numea Volt şi – aşa cum a fost prezentat iniţial şi aşa cum îi spune şi numele – toată lumea l-a văzut ca pe un model electric. Motivul: explicaţiile clare ale celor de la Chevrolet cum că, deşi modelul dispune de două motoare (unul electric, alimentat de o baterie şi unul pe benzină, alimentat normal), doar cel electric învârte efectiv roţile. Ulterior au venit explicaţii suplimentare care ne arătau că Volt e, de fapt, un altfel de hibrid.

Mărturisesc că subiectul m-a interesat marginal la început, însă am devenit foarte interesat de noul sistem de propulsie prezentat de Chevrolet după ce americanii au anunţat că Opel va avea acelaşi sistem pe Ampera, model care va fi lansat peste doi ani şi în Europa.

CUM ERA PREZENTAT SISTEMUL DE PE VOLT?

În principiu, sistemul de propulsie botezat Voltec era prezentat, ca mod de funcţionare, astfel: maşina se încarcă la priză. Motorul electric învârte roţile până la terminarea bateriei. În momentul în care bateria se goleşte, un motor pe benzină începe să activeze un generator care la rândul său face motorul electric să funcţioneze în continuare (vezi schema mai jos). Ei au numit acest sistem “Range Extender” (Prelungitor de autonomie), deoarece pe lângă cei 64 de kilometri pe care îi poţi parcurge 100% electric vei mai avea la dispoziţie, fără a opri să umpli bateria cu energie electrică, încă aproximativ 400 de kilometri în plus. Aşadar, vreo 450 de kilometri autonomie cu o maşină ale cărei roţi sunt învârtite EXCLUSIV ELECTRIC. Evident, maşina nu esta însă una electrică, ci un hibrid (motorul pe benzină există şi funcţionează, chit că sistemul e diferit faţă de Prius).

before

În  interviul pe care l-am avut în luna martie la Geneva cu Andreas Lassota, responsabilul de proiect Opel Ampera, oficialul Opel mi-a reconfirmat faptul că sistemul de pe Volt funcţionează astfel. Din discuţia cu Lassota am mai aflat însă un lucru extrem de interesant care explică diferenţele de funcţionare dintre cele două tipuri de sisteme hibride. Există, astfel, două tipuri de maşini hibride. Prius şi Insight au sistem hibrid paralel, prin care motorul electric şi cel pe benzină funcţionează în paralel. Volt dispune de un sistem hibrid în serie, prin care motorul pe benzină alimentează bateria care alimentează motorul electric care învârte roţile.

MOMENTUL ADEVĂRULUI

Din punctul meu de vedere, sistemul de pe Volt era perfect. Practic, puteai alimenta exclusiv cu benzină şi maşina învârtea roţile doar electric, ceea ce elimina două probleme în acelaşi timp: faptul că nu trebuia alimentat la priză (puneai benzină şi mergea fără probleme) şi faptul că putea fi considerată de autorităţi o maşină ecologică de nivel 1, ceea ce ducea la scăderea taxelor. Am susţinut asta peste tot, cu fiecare ocazie. Aveam o singură întrebare: de ce naiba o avea Volt nevoie de un motor cu patru cilindri pentru a alimenta o baterie? Răspunsul vine imediat şi este pe alocuri şocant.

Oficialii Chevrolet au decis să iasă în public ieri, cu o lună înaintea lansării modelului pe piaţă, susţinând că au înregistrat şi au actele de la Oficiul pentru invenţii şi mărci pentru sistemul Voltec. Prin vocea lui Barry Nitz, responsabilul pentru proiectele hibride la GM, aflăm însă că sistemul de propulsie de pe Volt are nişte “mici” elemente omise din planul iniţial. Cel mai important (thanks, unckle) este o transmisie inovatoare care permite cuplarea tuturor propulsoarelor din sistem, indiferent de care dintre acestea funcţionează la un anumit moment. urmează, apoi, un al doilea motor electric, mult mai mic, care are rolul de a ajuta motorul principal la sarcină mare cu bateria plină (scenariul 2 de mai jos) sau de a duce puterea de la motorul termic la cutia de viteze când bateria e goală (scenariul 4 de mai jos).

Schema e mai jos. În principiu, pe lângă faptul că motorul pe benzină alimentează bateria care alimentează motorul electric care învârte roţile (sistemul hibrid în serie prezentat mai sus), motorul pe benzină mai are un “mic” rol. Acela de a… învârti roţile printr-un generator care devine motor electric secundar.

Deci CUM?

GM A MINŢIT PRIN OMISIUNE

Aşa cum se aude. Motorul pe benzină ajută motorul electric la sarcină, adică atunci când acesta ajunge la 6500 rpm iar bateria se descarcă foarte repede. Turaţia motorului electric scade la 3200 rpm, iar cel pe benzină funcţionează la 1500 rpm şi trimite puterea la roţi printr-un generator care devine la nevoie motor electric secundar. Altfel spus, GM a minţit spunând până ieri că singurul rol al motorului pe benzină este cel de a alimenta motorul electric principal după descărcarea bateriei (scenariul 3) (vezi schema mai jos).

after

Evident, a venit şi explicaţia oficială, care nu face însă decât să confirme faptul că GM a încercat să o dea pe după cireş. “Dacă motorul electric principal este scos din acest sistem, Volt nu mai funcţionează”, spun oficialii americanilor. Aşa, şi? Asta nu explică cum de-aţi uitat cu bună ştiinţă de faptul că benzina ajunge şi altfel la roţi.

PRESA AMERICANĂ

Am aşteptat cu foarte mare interes reacţiile presei din SUA. Ele au venit, însă în mare parte îmi arată că unii jurnalişti auto de acolo sunt paraleli cu subiectul. “GM lied: Volt is not a true EV”, titrează Edmunds, unul dintre cele mai importante site-uri auto de peste Ocean. Domnilor, GM nu a susţinut NICIODATĂ că Volt este “a true EV”. Adică un model 100% electric. Deci minciuna nu este asta, ci faptul că o parte din sistemul hibrid al lui Volt este, de fapt, foarte asemănător cu cel al lui Prius.

CONCLUZII

Practic, Volt dispune de două sisteme hibride: unul în serie (cel lăudat până acum) şi unul paralel (în scenariul 4, motorul electric principal şi cel termic – prin generatorul motorului electric secundar – învârt roţile în acelaşi timp). Cu partea omisă până acum de inginerii GM, Volt funcţionează, în mare, la fel ca Prius. Ce n-are Prius este, însă, sistemul principal: motorul pe benzină care alimentează motorul electric care, aţi ghicit, învârte roţile.

Concluzia mea: Volt rămâne un model foarte interesant, cu un sistem de propulsie foarte avansat şi cu o logică de funcţionare (parţial) inedită, dar oamenii din GM care au reuşit să-şi aducă aminte abia acum de o parte extrem de importantă a acestui sistem au nevoie de nişte vânt. Asta dacă nu cumva GM vrea să creeze aşteptări la nivelul cărora nu va avea cum să se ridice vreodată.

P.S. Săptămâna viitoare voi merge la Frankfurt la un workshop în care vom discuta cu oficialii Opel despre Ampera, fratele european al lui Volt. Presimt că voi avea nişte dialoguri interesante cu oamenii ăştia.

LATER EDIT: GM susţine că secretomania care a învăluit cel de-al doilea motor electric din conformaţia tehnică a lui Volt ţine de faptul că inginerii americani au aşteptat acceptul de patent din partea OSIM-ului american. Altfel spus, sistemul Voltec trebuia înregistrat pentru ca informaţiile complete să fie publicate. Cu toate acestea, e bine să nu-ţi promovezi jumătate de sistem susţinând că e vorba de întregul sistem. E ca şi cum am auzi la TV că vom vedea Franţa-România, dar de la jumătatea meciului trecem pe Finlanda-Danemarca.

37 comentarii la “GM şi minciunile despre sistemul de propulsie al lui Chevrolet Volt”

  1. razvanis spune

    Cum spuneam KFC people ce pretentii sa ai de la ei ?

    In afara de vorbe goale nu prea se pricep la altceva .

  2. Stanila spune

    Sefule cand vine blogul VW si visul Alfa???

  3. anndryusha spune

    Până la urmă, roţile sunt învârtite de curentul electric, aşa că nu mi se pare o minciună atât de gravă.
    Apropo, săgeata din a doua schemă nu trebuia să ducă de la generator spre motorul electric, în loc să ducă direct la roţi? :) )

  4. Catalin GC spune

    Misto articol. Felicitari!

  5. Mircea Mester spune

    @anndryusha

    Nu, generatorul funcţionează ca un soi de cutie cutie de viteze cu ambreiaj. Duce puterea la roţi.

  6. Stefan Murgeanu spune

    am si eu o intrebare mai tehnica, pentru ca ceva nu imi este clar:

    despre ce “generator” vorbesti in paragraful “cel pe benzină funcţionează la 1500 rpm şi trimite puterea, printr-un generator (altul decât cel alimentat de bateria mare), la roţi”?!

    din cate stiu eu, un generator dezvolta energie electrica (transforma lucrul mecanic al motorului pe benzina in energie electrica)

    intrebare: daca acesta este indeed un generator (si am inteles eu bine) cum se transmite puterea acestuia direct la roti, daca nu printr-un motor electric? ca doara nu electrocuteaza osiile :D :) )

    multumesc :)

  7. LauCalin spune

    In goana dupa imagine unii fac si niste compromisuri mai mult sau mai putin importante. Eu nu cred ca oficialii GM nu stiau lucrurile astea, numai ca au vrut sa aiba o imagine diferita fata de cea pe care si-au creat-o Toyota si Honda cu Prius respectiv Insight, in privinta hibrizilor. GM a vrut sa reinventeze roata, pe principiul “nu japonezii sunt cei mai buni in domeniul asta, ci noi”. Ori asta a venit in cea mai negra perioada a celor de la Toyota (ma refer la recall), iar GM a vrut sa distruga concurentul Toyota (amintiti-va ca si Honda avrut asta prin mesajul de pe panourile publicitare din State, gen “Masinile noastre nu raman fara frane”).
    Acum , ca timpul a trecut, Toyota incet dar sigur isi revine, iar GM mai are putin si trece la productia de serie a lui Volt, trebuia sa faca ceva sa o scoata la capat cu minciuna asta.
    Oricum GM nu e prima companie auto care a mintit. Imi vine acum in minte si exemplul Audi.

  8. Mircea Mester spune

    @Stefan Murgeanu

    I-am spus “Generator” pentru ca în explicaţii să nu se confunde cu motorul electric principal. Este de fapt un generator legat de un motor electric secundar. Vorbim, practic, de sistemul de pe Prius, aşa cum am explicat mai jos.

  9. Stefan Murgeanu spune

    deci sa inteleg ca ai omis si tu sa bagi in schema, intre roti si generator, un motor electric? ;)

  10. Mircea Mester spune

    Nu. Motorul electric secundar este acelaşi cu generatorul. Sunt doi în unul. Acelaşi bloc generează energie electrică şi o canalizează către roţi sub formă de energie cinetică :)

  11. anndryusha spune

    Era mai simplu să bage motorul electric direct în roţi, dar pentru asta trebuia să se consulte cu mine… :) ))))

  12. Stefan Murgeanu spune

    Mircea, stiu ca nu am profesat niciodata, dar totusi am 5 ani de politehnica pe profil electromecanic

    iar ce spui tu este un nonsens

    sa canalizezi energie electrica spre roti este echivalent cu a electrocuta rotile

    iar daca generatorul este si motor electric (care, repet, transforma energia mecanica a motorului otto in energie electrica, si apoi energia electrica in energie mecanica) atunci care e problema?

    ;)

  13. Mircea Mester spune

    @Stefan Murgeanu

    Evident, despre asta vorbim. Problema nu rezidă în faptul că energia mecanică transformată de motorul electric-generator ajunge la roţi, ci de faptul că GM a ascuns asta până acum :) Sistemul Voltec nu mai e atât de inovator pe cât părea la început :)

  14. Stefan Murgeanu spune

    eh, la asta nu ma bag :) dar precum spuneam, intrebarea mea viza strict o nedumerire de natura tehnica ;)

    de ce au ascuns ei aceste detalii, e problema lor…

    dpmdv volt este “un model 100% electric” :)

    PS: daca cineva de la GM citeste comentariile, sa ma contacteze pe email, pls, pentru a va furniza contul meu bancar :D

  15. Serban spune

    Draga Mestere,
    Ai gresit si prima schema si a doua schema. Defapt motorul termic este legat la un generator care da curent in primul rand pentru motorul electric si in al doilea rand pentru baterie dar doar cand este produs prea mult curent (de ex cand se ridica piciorul de pe acceleratie) De ce ? Pentru ca e mult mai eficient sa folosesti direct energia electrica decat sa o transformi in energie chimica (adica sa o stochezi in baterie) si o folosesti mai tarziu dupa o noua transformare in energie electrica.
    In prima schema motorul termic nu poate fi legat la baterie decat prin generator electric. In a doua generatorul nu poate fi legat la roti decat prin intermediul motorului electric.
    Trebuie sa marturisesc ca urmaresc masina aceasta de prin 2007 si in realitate nu au mintit cu nimic. Daca celor de la Edmunds lea luat 3 ani sa inteleaga e problema lor.
    De ce are nevoie de 4 cililndri generatorul? Pentru ca trebuie sa produca curent destul de puternic. Nu uitati ca motorul electric are approx 140 hp. Credeati ca cu un generator de 20 de cai poti sa alimentezi un motor electric de 140 ? =)))
    Numai bine

  16. Mircea Mester spune

    @Serban

    Evident că între baterie şi motorul termic există un generator, nu există altă soluţie fizică pentru a transforma energiile. Logic. Nu l-am pus în schemă tocmai pentru că cei mai puţin avizaţi ar încurca generatoarele cu motoarele. Iar textul ar fi devenit mult prea tehnic. Iar “generatorul” din a doua schemă este, aşa cum am spus mai sus, ŞI motor electric (*am editat imaginea pentru conformitate).

    Sunt două generatoare de energie electrică şi două motoare electrice diferite. Deci GM a omis al doilea motor electric. Motivele le ştiu ei.

    Încă ceva:

  17. ByREV spune

    practic nu stiu cum arata sistemul insa in teorie ar trebui sa existe o singura sageata de la motor, si aia numai spre generator, fiind cuplate mecanic, iar de la generator spre un regulator si apoi la grupul de acumulatori.

    Sageata de la generator spre sistemul de transmisie trebuie sa fie cu dublusens, adica sa recupereze energie prin franare (partial electromagnetica) sau la coborare.

    Insa eu cred, am zis cred, pentru ca nu am vazut schema electrica in realitate (pozele sunt doar informative), ca motorul electric functioneaza si ca generator in cazul franarii, astfel ca generatorul auxiliar nu ar incarca el insusi bateriile la franare, probabil nefiind cuplat mecanic.

    Prea multe necunoscute ptr mine, cel putin in fapt real, ca pe hartie am citit multe ;)

    Din punctul meu de vedere, cel mai eficient sistem de transmisie ar fi ca fiecare roata sa aiba propiul motor, iar cand sunt necesare puteri foarte mari, o baterie auxiliara de condesatori sa furnizeze surplusul necesar de energie.
    Deja exista in cercetare capacitori care pot descarca 1 MW Energie/kg … daca intelegeti ce inseamna 1MW :) insa inca nu este suficient de mult.

  18. Mircea Mester spune

    Recuperarea energiei generate de frânare e o altă poveste, nu are legătură cu ce vorbim aici. Schema e una generală, nu şi-a propus nimeni să facă mecanică, tehnică şi construcţii de maşini. Ci să explice ilustrativ existenţa unor componente importante în plus. Omise de ei, evident :)

  19. unckle spune

    “motorul/generator” care a fost omis poate folosi magneti permanenti, din NdFeB ( sau variatii apropiate ). intr-un anume fel sunt foarte sigur ca acel motor/generator foloseste acei magneti, pentru ca nu ai cum sa obtii puterile alea fara supermagneti …

    ceea ce ma surprinde, este faptul ca Volt are un motor in plus fata de cele 2 “declarate” la inceput. Este “ilogic” as zice sa pui 2 motoare electrice … 3 cu generatorul ( care si el poate fi un motor … ca-s complicate treburile astea cu curentul :P ). Faptul ca cei de la Chevy au “omis” sa ne spuna de el nu este o crima impotriva umanitatii, dar este o problema de marketing, pentru ca acum tre sa vina in fata si sa calmeze publicul.

    @ByREV — 1MW este enorm :) , dar acel mega-watt trebuie sustinut o perioada de timp, si la asta au de lucru cercetatorii — masinile consuma kWh, adica motorul electric produce lucru mecanic folosind 10kW, timp de o ora, si astfel consuma din baterii .. 10kWh … sau ceva de genul asta. Supercapacitorii sunt solutia viitorului si promit a inlocui acumulatorii cu foarte mare succes, dar pentru asta tre sa creasca energia inmagazinata destul de mult ( sau sa scada pretul alora care au suficienta energie ).

  20. Tzone spune

    Ce nu inteleg eu este daca masina mai merge exclusiv cu baterie, pana la epuizarea ei, fara a porni motorul termic? Pe mine ma interesa Ampera pentru ca stau la curte, o pot incarca peste noapte, si sa fac drumul pana la servici si inapoi, si ceva prin oras (max. 50 KM) exclusiv electric. Iar seara sa o incarc din nou astfel avand consum de benzina si emisii 0. Pentru drumuri mai lungi sa existe si rezerva de motor termic.

  21. Mircea Mester spune

    @Tzone

    Conform specificaţiilor Chevrolet, autonomia pe modul 100% electric este de 64 de kilometri. Deci da, merge exclusiv pe baterie.

    Motorul pe benzină intră atunci când apeşi acceleraţia brusc la viteze mari (100-160 km/h, din ce înţeleg de la colegii americani care au testat-o). Pentru ca motorul electric să nu golească efectiv bateria, intră în funcţiune motorul termic. Probabil că, dacă nu ai deloc benzină în rezervorul motorului termic, autonomia electrică scade mult dacă forţezi maşina. Oricum, prin oraş e o soluţie OK pentru acasă-birou şi promite şi rulare 100% electrică în condiţii normale (sarcină normală).

  22. Radcargt spune

    M-a bag si eu..
    prea multe chestii ,motorase”generatoare motor otto ..pf.Mai bine motor electric integrat in fiecare roata controlate electronik un motor termic care sa genereze energie si un KERS..ar fii ok..Dc americani vor sa reinventeze cinetica ..ma rog.. Mester zice bine…

  23. tomita spune

    au omis aspectul acesta special. ca sa nu se prinda concurenta de ce face motorul pe benzina cu al doilea motor electric. sigur si altii s-au mirat de ce e nevoie de ditamai motorul pe benzina doar pt generare curent la un motor. raspunsul este ca trebuie sa genereze la al doilea.
    mestere vreau sa ii intrebi pe baietii de la ampera daca acest al doilea motor nu ar fi existant, si schema ramanea originale ce se intampla cu consumul si range-ul si cu acele turatii. pt ca inteleg ca de fapt daca nu ar fi avut acest motor electric secundar atunci consumul era mult mai mare pe motorul electric principal si nu mai avea in 400km si poate doar 200 sau mai putin. si ca sa incarce bateriile motorul pe benzina emite noxe, deci tot e poluator. faptul ca nu e legat direct la punte asta nu inseamna ca motorul pe benzina nu este folosit la circulatie. ah, daca mergi 50km cat te tin bateriile, da, nu are treaba.
    deci totul oricum este o mare invarteala de marketing care sa ascunda cat mai mult cum face masina ce face pt a-si atrage pareri favorabile.
    ia sa se testeze inainte de lansare cu 6 luni acest volt sa vada toti prostii cat polueaza de fapt si atunci mai vorbim. banuiesc ca motorul pe benzina merge constant la ralanti, si nu va fi pus in sarcina de vreun sistem de accelerare, in functie de cat de goala e bateria. ca daca da, deja se complica lucrurile si mai mult si poluarea creste substantial
    deci volt e un BS tipic corporativ pt ca prostii sa inghita reinventarea rotii…

  24. unckle spune

    nu se reinventeaza roata … dar se incearca reinventarea propulsiei hibride.
    Datorita faptului ca “comentez bou’ ” inainte sa citesc si prin lumea larga am scos o prostie in comentul de mai sus, asta este, scuze ;) .
    Dupa consultarea maretului “net” am aflat ca, marea inventie care se dorea protejata de ochii “concurentei” este de fapt “cutia de viteze” … care nu prea este o cutie de viteze … este ceva “hibrid” la care se pot lega, in multe combinatii, motorul electric si motorul/generator + motorul cu ardere interna .
    “Marea minciuna” a fost acel ” masina noastra este propulsata numai de energie electrica, motorul cu ardere interna furnizeaza numani curent pentru baterii si motorul electric”. In acest moment a fost dezvaluit faptul ca motorul cu ardere interna se poate cupla direct, mecanic, la cutia de viteze si , pe langa producerea de curent pentru motorul electric, poate furniza cuplu direct catre roti, ajutand motorul electric in momentul in care este necesar.
    Un mic off-topic : motoarele electrice nu sunt foarte bune cand vine vorba sa ceri “totul” de la ele. Daca apesi la blana pedala, fiind la o viteza de genul 100km/h, necesarul de curent electric pentru a da o acceleratie sanatoasa este considerabil de mare si ele cer acest curent de la acumulatori micsorandu-le astfel eficienta. Este un fapt stiut deja ca acumulatorii chimici nu livreaza aceiasi cantitate de energie la rate diferite de descarcare — cu cat ii ceri energia mai repede cu atat mai putina energie iti va da ;)

    Mircea – in schema ta ar trebui ca intre “roti” si toate celelalte componente sa existe acea cutie de viteze, si toate sagetile sa merga la ea, inclusiv una direct de la motrul termic.
    Un mic articol despre acea cutie de viteze se gaseste aici :
    http://www.automobilemag.com/green/news/1010_chevy_volt_surprise/index.html

  25. Mircea Mester spune

    @unckle

    Absolut corect, am adăugat în schema cutia inovatoare. Şi am refăcut textul acolo unde era incomplet. Mulţumiri.

  26. unckle spune

    Cu placere :)

    astazi m-am tinut de fapte bune :) , am lasat un coment pozitiv la adresa DACIA, cu ocazia golanului cu nr. 1milion :)

    Cercetand in continuare maretul “net” am gasit cum ca motorul termic, generatorul si acea cutie de viteze se pot cupla in diferite rapoarte, si nu numai mecanic … inca nu am inteles cum draq, dar este posibil ca motorul termic sa transmita cuplu “electromagnetic” .. nush, este de cercetat..

  27. Mircea Mester spune

    @unckle

    Din ce văd, problema ar fi la trecerea energiei produse de motorul termic prin motorul electric mic. Teoretic, aceasta mişcare transformă energia mecanică în energie electrică iar apoi din nou în mecanică către roţi, ceea ce e un nonsens.

    Deci da, foarte probabil că cei de la GM utilizează generatorul/motor electric mic ca pe un soi de “paravan” pentru ca maşina să poată fi marketată ca una cu propulsie electrică all-time.

  28. valy_budascu spune

    Asa cum am mai spus, principiul pe care se bazazeaza volt e unul cel putin deplasat. Iar pe vremea aceea se stia ca ca doar motorul electric “misca rotile”. Insa acum cu toata harababura asta, e greu de crezut ca masina asta chiar va functiona. Sau mai exact, ca va sta mai mult pe strada decat in service. Eu tot nu inteleg de ce cred unii ca daca masina asta are 10 computere e mai eco decat prius, care se bazeaza pe un principiu foarte logic si foarte eficient.

    P.S. @Mircea Mester
    De ce crezi ca daca doar motorul electric ar invarte rotile, masina ar fi geniala?

  29. Thor spune

    “Volt dispune de un sistem hibrid în serie, prin care motorul pe benzină alimentează bateria care alimentează motorul electric care învârte roţile.”
    Fals – motorul termic furnizeaza curent catre motorul electric, acesta punand in miscare rotile.

    Multe speculatii si scenarii pe baza unor schite de patent.

    Dar GM spune : “There is no direct mechanical connection (fixed gear ratio) between the Volt’s extended-range 1.4L engine and the drive wheels”

    Generator a avut tot timpul, ca nu a dezvaluit ca acesta poate functiona in unele situatii si ca un motor, asta e altceva.

    Deci pana la urma care e minciuna ?

    O dam cotita cu minciuna cand defapt trebuie laudata aceasta transmisie electronico-hidraulica.

    Oricat se agita unii din presa cu articole din astea nu trebuie sa uitam cateva chestiuni: dupa tone de cerneala cursa,scenarii si inmormantari precipitate GM si-a atins tot timpul interesele (Opel si Saab), iar dupa 77 de ani No.1 (pana in 2007) in industria auto nu e foarte greu sa crezi ca “scandalul” asta e premeditat si il folosesc iar in interes propriu.

    Nici acum nu ati invatat

  30. SE-R spune

    Aveti cumva o schema asemanatoare si pentru Nissan Leaf? Poate nici asta nu e “a 100% EV”?
    In opinia mea GM nu a mintit cu nimic. Tehnologia hibrida (fie ea in serie sau in paralel) este la inceput si cred ca sistemul in discutie este acolo doar pentru a sustine motorul electric in suprasarcina. Volt va fi cumparat in principal ca si o a doua masina sau ca un “commuter car” (ca si nenea de mai sus care locuia la curte) si va fi folosit pe cat posibil doar in mod electric de soferii care vor sa ne arate ca lor le pasa. Sper ca i-au pus un copacel la care ii cresc frunzele atunci cand rulezi in mod electric.

    Toate bune!

  31. unckle spune

    Thor, nu acolo este “problema” . Se stie de foarte multi ani ca un “generator” si un “motor” reprezinta de fapt aceiasi “piesa” …. ceea ce nu a spus GM este ca motorul termic transmite, in anumite situatii, cuplu DIRECT la roata, fara a mai transforma energia mecanica in curent si apoi in energie mecanica

  32. Zed spune

    Salut.

    Observ, din pacate, ca multi comenteaza si putini vad padurea de copaci. Iar cand spun putini, ma refer la Tzone – practic, singurul individ care a pus punctul pe “i”. Masina asta rezolva problemele multor indivizi care, in covarsitoarea majoritate a timpului, se fataie intre servici si casa (+- drumurile la hypermarket).

    Dupa cum mentioneaza si Mircea, sunt 64 km cu zero emisii poluante, singura afectata fiind factura la curent. Nu am calculat inca un posibil cost al unei incarcari complete de la o priza din Romania, dar, la yankei, la o medie de vreo 40 km pe zi, a rezultat echivalentul a 113 RON pe luna. Deci hai sa nu mai cautam noduri in papura si purici in branza, pentru ca Volt este chiar OK. Si, ca orice masina (sau oricare alt produs) de pe planeta asta, nu trebuie sa fie OK pentru toata lumea.

    Ca a mintit GM sau nu – acestea sunt chestiuni din categoria “Propun sa discutam discutii”. Parerea mea.

  33. Thor spune

    @unckle n-ai fost atent ce-am scris, GM spune oficial ca:
    “There is no direct mechanical connection (fixed gear ratio) between the Volt’s extended-range 1.4L engine and the drive wheels”

    Eu zic sa lasam speculatiile si sa asteptam restul detaliilor.

  34. Mircea Meşter spune

    @Thor

    Ai dreptate în legătură cu traseul energiei dezvoltate de motorul termic, bateria nu e pe traseu. În schiţă e corect.

    Pe de altă parte, problema nu e Volt, care devine maşina de serie cu cel mai complex sistem de propulsie din lume. GM e problema.

    Nu am atacat Volt, ci modul celor de la GM de a spune un lucru şi de a face altul. GM are o problemă de credibilitate începută de ceva vreme, continuată prin procesul de restructurare din 2009 şi care, văd, continuă şi azi. Nu poţi, ca producător auto (cel mai mare din lume pentru zeci de ani) să MINŢI. Să spui că faci CEVA şi să faci ALTCEVA de fapt. Erodarea credibilităţii de aici începe. Nu poţi spune că Volt are un sistem de propulsie, pentru ca la lansarea maşinii să spui că de fapt nu e aşa. Mai ales când tu te-ai lăudat peste tot cu asta.

    Îţi reamintesc că în sistemul promovat de GM pe Volt au apărut UN MOTOR şi O CUTIE DE VITEZE. Ţi se pare că sunt amănunte mărunte?

    În condiţiile astea, faptul că GM îmi spune acum că motorul termic nu are legături mecanice directe la roată mă lasă complet rece. Îţi pun o întrebare simplă la care să reflectezi.

    În condiţii de suprasarcină pe motorul electric principal, motorul termic se leagă la cutie prin intermediul motorului electric secundar. Este un fapt ştiut. Care ar fi logica fizică, mecanică şi chimică pentru care PUTEREA MECANICĂ dezvoltată de motorul termic (unul cu eficienţă foarte mică, ştim cu toţii asta) ar fi transformată în PUTERE ELECTRICĂ pentru ca apoi să devină din nou PUTERE MECANICĂ. Nu ţi se pare că “trecerea” prin motorul electric e doar un paravan pentru a continua susţinerea ideii conform căreia Volt merge exclusiv electric? Mie aşa-mi sună. Iar faptul că GM zice că ele nu-s legate mecanic mă coafează zero. Tot ei ziceau acum trei zile că Volt e într-un fel doar pentru ca azi să spună altceva.

    Deci da, GM a minţit. Mult, puţin, rămâne de văzut. Dar lucrul e deja dovedit.

  35. Dr Felix spune

    PT CEI CARE VAD MASINA ELECTRICA DOAR PT DEPLASAREA DE LA/LA SERVICIU +/- LA SUPERMARKET, NU CREDETI CA CAM SCUMPA OPTIUNEA PUR ELECTRICA?

  36. Meşter » Blog Archive » Poveşti cu Opel spune

    [...] trimite energie cinetică direct la roţi în anumite condiţii. Mi-a confirmat. De două ori. Deci ce am scris acum câteva zile s-a adeverit. Vom vorbi însă despre asta în zilele [...]

  37. mimi spune

    Dl Mester, am gasit din greseala aceasta analiza si pot sa-ti spun cu mana pe inima ca bati campii. Prius si celelalte hibride “clasice” actioneaza rotile, prin cutie, direct de la motorul termic. DIRECT! Prin volanta. E un al sistem, total diferit. Volt, daca sistemul este asa cum a fost prezentat, nu face asta, cu tot cu generatorul secundar interpus. Si sa-ti explic care este principalul avantaj: Motorul termic nu cade victima interactiunilor cu trenul de rulare, cu masa masinii, cu tot ansamblul fortelor care scad atat de mult randamentul unui motor. El este “franat” doar de unul sau doua generatoare. Iar consumul sau va fi infim in comparatie cu un motor similar care trebuie sa miste din loc o masina. Practic, el functioneaza in gol si genereaza curent electric. Daca vrei, mai vorbim.