Corespondenţă din ţara în care nimic nu mai contează

România e ţara în care natura a reuşit să facă lucruri mai calculate decât au reuşit inginerii constructori în întreaga istorie a naţiei. Ţara în care atunci când “mănânci bine” se cheamă că ai mâncat de fapt mult. Ţara în care politicienii nu doar uită ce spun de pe o zi pe alta, ci fac cu totul invers. Ţara în care televiziunile sunt de fapt partide politice cu membri abonaţi. Ţara în care fotbalul este ridicat la rang de artă, deşi Europa ne-a văzut ultima dată picioarele atunci când am trimis un sol care s-a întors cu coada-ntre picioare “din cauza antrenorului”.

România e ţara în care nicio maşină cumpărată din showroom nu are airbag-uri în plus faţă de ce prezintă în dotarea standard, dar în care aceiaşi posesori de maşini ţipă de se aude până la stratul de ozon că Duster are trei stele EuroNCAP. E ţara în care îţi cumperi piele pe scaune pentru că se curăţă mai uşor şi atât. E ţara în care se vorbeşte doar despre diesel-uri, dar în care se cumpără 75% benzine în segmentul compact. E ţara în care se preferă o maşină de 15 ani uneia noi.

România e o ţară anapoda. În care jantele de 16 inch cumpărate din piaţă pot să stea fără probleme pe un Audi A8. Pentru că România e ţara în care nimic nu mai contează.

IMAG0103

Etichete: / /

20 comentarii la “Corespondenţă din ţara în care nimic nu mai contează”

  1. unckle spune

    vrei prea multe de la popor ;) … doar nu te astepti la civilizatie in spatiul carpato-danubiano-pontic cand scoala a fost, este si va fi doar facultativa air bunul simt este ceva ce au numa nemtii

  2. BaditzaEx spune

    trist dar f adevarat, dar vizavi de unkle, nu doar nemtii au bun simt , ci mai toti de la Vest, incepand chiar cu Ungaria ( ca n-au fata de noi asta e partea a-2-a ) :) )

  3. gigel skuleru spune

    Felicitari Mircea pentru articol!
    Cam tarziu ai ajuns la aceasta concluzie. Dar…mai bine mai tarziu decat niciodata!

  4. Ivanoff spune

    Sti ce pierzi din vedere aiciMircea?
    Faptul ca pe ditamai tancul,etrierele nu-s mai mari decat la Duster incat poti sa-i pui jante de 16″
    Eu iarna asta nu am reusit pe un C5 sa pun jante de 16″ ca al doulea set de iarna,de serie avand pe 17″ din cauza etrierelor dar asta este,dc de la Lupo si pana la A8 aceleasi sunt componentele… :) )

  5. Octav72 spune

    Cateva adaugari dintr-o lista lunga…
    E tara in care anumiti indivizi parcheaza pe locurile rezervate pentru handicapati, ca sa aiba masina mai aproape de intrarea in magazin, chiar daca in parcare la supermarket erau destule alte locuri. E tara in care poti vedea un taximetrist cum arunca resturile de seminte in timp ce asteapta clientii, iar mormanul din dreptul usii este aproape de pragul acesteia. E tara in care scrumierele se golesc in mijlocul strazii (mai precis la Eroilor), prin deschiderea usii de catre pasagerul din dreapta si aruncarea resturilor pe drum. E tara in care iarna, se parcheaza masina (un A6) chiar pe trecerea de pietoni, intre doi stalpi montati de primarie, iar oamenii in varsta sunt obligati sa ocoleasca pe gheata, cu riscul de a se accidenta. E tara in care se intoarce pe linia continua si aproape de intersectie (un Volvo XC90), pentru ca asa vrea proprietarul. E tara in care exista masini scumpe ca Mercedes ML, dar detinatorul nu are bani de combustibil. E tara in care copii cu parinti avocati au in portbagaj o bata, pentru ca nu se stie cand va fi de folos. E tara in care la reprezentanta iti spun ca nu stiu sa repare un circuit simplu de franare, fara ABS si repartitor pe puntea spate, pe motiv ca ”nu prea” au comercializat modelul respectiv. E tara in care se gasesc destui care sa circule iarna, fara sa-si curete bine geamurile de zapada. E tara in care se deschide larg usa la masina, sa le intre unora soarele in viata, chiar daca sare vopseaua de pe usa altei masini.
    Sunt multe lucruri anapoda, pentru ca nu mai exista atentie pentru ceea ce este in jur si pentru ca unora nu le mai pasa, ca sa nu mai spun de educatie, care la unii e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Si pentru ca, asa cum spune un om de cultura, exista popor si exista populatie. La noi populatie si bizoni au devenit doua cuvinte foarte asemanatoare.

  6. alinusu spune

    oamenii sunt la fel peste tot,singura diferenţă o constituie autoritatea şi disciplina,cu alte cuvinte “frica de ce i s-ar putea întâmpla dacă face o nefăcută”.
    credeţi că nemţii dacă s-ar muta aici s-ar comporta ca la ei?nu!ar deveni în scurt timp la fel ca ai noştri,pentru că se poate!
    în al doilea rând nici la ei nu este paradis,de multe ori sunt mai nesimţiţi decât ai noştri!
    @Meşter: sunt de acord cu ce ai zis in afară de partea cu jantele de pe A8:de ce e o tragedie că avea pe spate jantă de 16?poate era rezerva.

  7. LUCCI spune

    ,,INTR-O TARA DE C…..T TOTU-I PE DOS/PRIVESTI IN SUS -TOTUL MEGE-N JOS…” S.A.M.D.

  8. ElDanino spune

    Superb! Superb!
    Multumesc Mester si Octav! Citesc zilnic comentariile la articolele de stiri si imi confirm de fiecare data ca am facut bine alegand sa plec din Romania.
    Nu e perfect in “civilizatie”, sunt chiar multe lucruri care sfideaza logica dar ramane totusi senzatia de normalitate si bun simt….

  9. Mircea Mester spune

    @alinusu

    Patru roti de rezerva?

  10. unckle spune

    daca o iei logic ala cu A8 putea sa aiba cele 4 jenti “eftinake” pentru setul de pneuri de iarna, si nu a luat jenti de 18 din cauza nenumaratelor gropane de roamania … ce sa zic, cam asta mi-ar trece si mie prin cap daca as avea un set de jante de 18-19 pentru fitze de plaja :)

  11. iceguy spune

    S-au tara in care in plin cartier de comfort 3 roiesc masini gen audi -mare- sau bmw -mare – in cautarea unui loc de parcare seara ,sau in care daca sant doua locuri de pacare cel ce vine la parcare o face oricum dar sigur ocupandu-le pe amandoua, sau daca chiar parcarea e goala se gaseste un destept care sa plaseze o cutie de plastic ce semnifica loc ocupat , sau tara in care daca te duci undeva in oras trebuie musai sa-ti tai cauciucurile intru-n dispozitiv ce simbolizeaza parcare cu plata daca vrei sa parchezi sau sa intorci pe o aleie intre blocuri,etc,etc,etc,etc.

  12. iceguy spune

    Daca cumva ai oprit sa dai prioritate sau in spatele unui autobuz sau maxi taxi sau sa coboare cineva sau sa-l lasi pe unul sa iasa cu spatela din parcare precis va clacsona prelung cel putin un dobitoc -de regula unul cu masina mare la mana a doua si inregistrata in bulgaria- sa-l vada lumea ce important e el ,etc etc,etc,

  13. alinusu spune

    ok dacă erau toate 4,după cum spunea şi unckle,probabil că erau pt gumele de iarnă,cu flancuri foarte mari din cauza gropilor!oricum nu mi se pare o tragedie ca la un A8 să nu ai jante de cel puţin 18!
    e ca şi cum ţi-ai lua “piele pe scaune pentru că se curăţă mai uşor şi atât.”!;)

  14. dan spune

    Mai zicea demult un reprezentant al dinastei regale din Romania ca poporul roman este unul aproape imposibil de guvernat. Suntem o natie aparte, care clar nu-si are locul in lumea asta, nu neaparat dintr-un punct de vedere bun sau rau. O guvernare la sange a existat pe timpul comunistilor si tot aceleasi metehne aveau romanii. Poate mai “susotite”, poate mai pe ascunse, dar le aveau. De-asta nici nu se chinuie nici o guvernare de 20 de ani inocace sa dea jos ‘militaria’ din pod…daca nici comunistii n-au reusit sa ne potoleasca, cu siguranta nici prin metode democratice mai dure nu vor reusi. Indiferent de restrictiile care se vor impune, romanul tot va gasi o metoda sa le ocoleasca cumva. Nu protestul vizibil ne caracterizeaza, ci unul ascuns si constant, dar care macina mult mai dur.

  15. Cata spune

    Eu sunt si mai radical: per ansamblu, suntem un popor de proasta calitate si imposibil de condus. Suntem o tara in care coruptia si escrocheria, incultura si indolenta, hotia si rautatea si merg mana in mana. Si asta se vede la orice pas, in fiecare zi. Pe copilul meu (9 ani) il voi sprijinii sa se stabileasca intr-o tara civilizata, unde va avea un viitor…

  16. Marian spune

    Corect nu avem mai nimic din ce are o tara civilizata ,smecheria si escrocheria sunt ridicate si apreciate la tv si in massmedia mai ceva ca un copil talentat si premiant la olimpiade .La noi oamenii de valoare nu sunt apreciati si nu au loc de spagari.Te duci cu masina la sevice si te trezesti ca in loc de reparatie de calitate iti demonteaza compresorul de pe masina sa-u iti fura motorina din rezervor .Romania e tara tuturor posibilitatilor in sensul prost al cuvantului.Daca aveti posibilitatea sa va stabiliti in alta parte nu are rost sa stai pe ganduri ptr ca aici nu te asteapta nimic bun.

  17. Autogreen spune

    E tara unde politistii fac alegeri in functie de numarul de la masina, unde taximetristii sunt scutiti de regurile de circulatie iar daca ai caruță nu te sancționează nimeni cu nimic chiar dacă scoți marțoaga în drum fără să te asiguri.

  18. LauCalin spune

    Sunt de parere ca toate natiile isi au bizonii lor. Iar ca sa fiu on topic as adauga ca Romania este tara unde toata lumea care vrea permis de conducere, are permis. Daca nu ai Iphone sau BlackBerry nu esti in pas cu tehnologia… nu conteaza ca dai pe el o gramada de bani iar tu il folosesti doar ca sa vorbesti 10-20 de minute zilnic si trimiti cate un SMS de Craciun si de Paste. Este tara in care taximetristii sunt cei mai destepti. Au solutii la toate, fie ca e vorba de iesirea Romaniei din criza, rezolvarea gropilor din asfalt sau… racirea unui reactor nuclear. Este tara in care tiganii sunt marginalizati dar locuiesc in case ocupate abuziv, nu platesc taxe si impozite, nu ai curaj sa te opui daca te ataca (comparatie generala cu romanii) sau sa mergi noaptea intr-un cartier in care sunt majoritari, isi cer dreptul pe porecla lor (deh, marca inregistrata), fac afaceri cu cei din fruntea tarii si totusi se simt marginalizati. Este tara in care multi considera ca el cu un BMW de 4000 de euro si peste 20 de ani si cu 200000 km “reali” iti dau fum, tie, “loganistule”.
    etc, etc, etc.

  19. Norbert spune

    Bine fratilor! Daca pentru voi au A8 cu genti de 16 este ok ….nu mai am ce zice. Pentru mine arata ca o caruta. Si daca nu are omul bani pentru roti atunci inseamna ca nu conduce masina potrivita. Punct!

  20. cip spune

    asta nu e o tara… ea nu exista pe harta lumii, tocmai a fost furata…