Verşi apă, consumi mult

Acum câţiva ani buni, când am participat la primul concurs de consum în care trebuia să duc o maşină de la punctul A la punctul B arzând cât mai puţin carburant, am învăţat o expresie pe care o evoc de atunci de fiecare dată când sunt pus în situaţia de a conduce economic: Apasă pedalele ca şi cum ai avea un ou între picior şi ele. Mă rog, în versiunea originală, valabilă pentru bărbaţi, oul este înlocuit de ouă. Ideea era să nu bruschezi maşina şi să apeşi gradual pedala de acceleraţie pentru ca motorul să nu fie supus la cazne inutile în contextul respectiv.

Ei bine, o altă idee – care merge însă pe aceeaşi logică – este de a pune un pahar cu apă pe bord şi de merge astfel încât acesta să nu se verse. În mod sigur nu vei brusca maşina şi, la fel de sigur, vei consuma mult mai puţin decât o faci atunci când nu te interesează subiectul.

Bun. Întrebarea care se pune acum e simplă: cum faci astfel încât să eviţi împrăştierea inerentă a apei prin maşină? Răspunsul vine pe filieră tehnologică via Toyota, care au inventat o aplicaţie de iPhone şi iPod Touch. Aceasta simulează prezenţa unui pahar plin cu apă şi te anunţă sonor şi vizual când ai trecut peste limita “paharului”. Şi da, funcţionează chiar dacă semnalul lui iPhone 4 cade :)

Aplicaţia poate fi descărcată AICI.

Etichete: / / /

7 comentarii la “Verşi apă, consumi mult”

  1. Marius spune

    Mestere, este interesant topicul tau. Si-ti dau dreptate.
    Dar problema e cat se poate de simpla. In ce priveste consumul extraurban si mixt, orice masina si orice sofer obtine consumuri bunicele (+- 1 litru/100km). Dar ce ne facem in mediul urban, cum e Bucurestiul de ex? Poti sa te dai peste cap, pt ca oricum nu ai ce face. Stai cuminte in trafic, pierzi timp si toci carburant aiurea. Iar daca apas pe pedala de acceleratie ca pe oua, pai se urca astia cu gipanele peste noi, in trafic.

    Insa, va veni o vreme cand masinile electrice vor fi ff scumpe, curentul ff scump, bateriile lithiu-ion ff scumpe, iar benzina/motorina vor ajunge la 2-3 euro litrul. Atunci sa vezi disperare. Invatul va avea si dezvat.

  2. unckle spune

    De ce esti rau mai Mircea ? nu ai citit si tu ca Apple o sa dea la toata lumea plasticele alea colorate ca sa nu le mai cada semnalul ( plasticele alea pe care vroiau sa le vanda pe niste sume fantastice… ) . De ce esti rau? Apple face produse excelente … NOOOOOT !!!!!!!

    lasand gluma vad 2 probleme in ceea ce priveste aplicatia aia :
    1. De cate ori o sa fie nevoie sa depasesti un mos cretin sau o blonda speriata de trafic o sa iti bazaie in creieri telefonul … si la cat de des se intampla asta cred ca te sui pe pereti dupa o zi de bazaieli …
    2. Ca sa iti bazaie aplicatia aia in creier trebuie sa dai o suma fantastica pe telefonul ala…. pe ACEL telefon care inca de la lansare are probleme cu ecranul, probleme cu receptia, probleme , probleme, probleme …. de ce sa dai 3000-3500ron pe el? .. ca sa te umplide draci ca nu poti vorbi la el si ti-au aparut niste linii ciudate pe ecran ( evident la service o sa iti zica aia ca nu-i vina lor si tre sa dai 300E pentru un display nou..) ?

    In ceea ce priveste consumul redus discutia este complicata. Poti sa “nu stii sa mergi cu masina” si sa consumi o gramada in plus fata de cat ar trebui, sau poti sa stii sa mergi si sa consumi decent, apropiat de ce da producatorul. un exemplu ar fi al meu frate, care, proaspat posesor de hyundai cu 1.4i a descoperit ca ii consuma cam 10,5% , asta in primele 2-3luni … dupa 1 an imi spune ca ii consuma 8-8.5% , exemplu tipic de om care invata cum sa mearga cu o masina. Dupa ce inveti sa mergi cu masina incepi sa observi si ce inseamna in termeni de consum un condus linistit si unul agresiv – masina mea variaza intre 10.5% si 12% in functie de cum apas pedala , dar in general nu prea sunt motive de apasat pedala .. pana la urma tot la acelasi semafor ne vom intalni , chiar daca sunt eu in fata sau nu.

  3. Mircea Mester spune

    @unckle

    Păi poţi să faci ca mine şi rezolvi toate problemele. Nu-ţi iei iPhone, ci iPod Touch. Iar acolo nu îţi pică semnalul deoarece nu e nevoie de aşa ceva.

    Şi da, aplicaţia e mişto :)

  4. unckle spune

    da, dar totsi este mai simplu sa nu iti iei nimic … si sa ai grija cum apesi pe pedala :)
    ( personal sunt unul dintre ” hateri” cand vine vorba de produsele Apple deci s-ar putea sa am o parere nu tocmai obiectiva :P )

  5. Bethurbazal spune

    Am facut un test tinand cont de sugestiile lui Mircea. Masina: Fiat Grande Punto 1,3 Multijet 2007, 75 CP. Exterior: 15 km, 83 km/h medie, consum 4,1; Oras (Timisoara): 25 km, 28 km/h medie, consum 5,9. Multumesc pentru sugestii!

  6. Mircea Meşter spune

    Spune-ne şi cât ia în mod normal, să ne facem o idee…

  7. Bethurbazal spune

    Exterior 5,2 l/100km, Interior: 6,8-7 l/100. E drept ca nu ma intereseaza consumul ci sa ajung repede unde trebuie. Problema majora e ca masina are 5 viteze si asta se simte caci afara daca-i dau peste 115-120 sare turometrul peste 3.000 si atunci sare si consumul. De acum inainte insa voi merge mai economicos.