Eficienţă românească

Stau undeva la etajul al nouălea al unui bloc din Bucureşti şi admir în seara de miercuri o frumoasă şi răcoroasă furtună care transformă copacii în arcuri şi unele acoperişuri în OZN-uri. În tot acest peisaj zgomotos, aud miliarde de alarme ale maşinilor de jos.

Am o întrebare simplă. Probabil că unora li se va părea idioată, dar îmi asum responsabilitatea. Ce rol are alarma la o maşină? În afară de a crea un zgomot care trezeşte blocurile din jur, evident. Cineva are impresia că un hoţ nu se apropie, nu poate furgăsi ceva din maşină sau chiar maşina cu totul dacă aceasta ţipă? Am mers mult pe afară şi zău dacă am găsit acest obicei idiot la băieţii unde chiar se fură maşini. Or fi ăia mai proşti decât noi.

E un alt exemplu al faptului că ne credem eficienţi atunci când n-avem nicio legătură cu subiectul eficienţă.

Etichete: / /

10 comentarii la “Eficienţă românească”

  1. LauCalin spune

    Sa inteleg ca eu am fost mai norocos daca nu am putut sa dorm din cauza ploii. De fapt asta e si motivul pentru care am preferat sa vin la serviciu mai devreme si sa scriu la 2 dimineata. :) )
    Intrebarea asta mi-am pus-o si eu. Stiu ca alarmele se pot seta sa nu porneasca la orice soc. Masina mea cica are alarma din fabrica si o singura data am putut sa o fac sa “tipe”. Am depus ceva efort eu si niste prieteni… sa o balansam destul de puternic. :)
    Mie imi schimb mi se pare o prostie sa setezi alarma sa bipaie cand treci pe langa masina. Intr-o dupa amiaza nu am putut sa dorm din cauza unui specimen care isi setase alarma asa. Si cand atipeam, auzeam un “BIP!!!!” suficient de tare cat sa ma trezeasca din somn.

  2. Marius spune

    In occident, lumea cumpara si pastreaza o masina timp de 3-4-5 ani, dupa care o marita. Masinile se iau in rate si evident au inclusa asigurarea full casco. In acest caz, alarma la masina nu prea se justifica. E cam o cheltuiala quasiinutila.
    In Romania, a prins acest mit al alarmelor auto. Cum ar veni…..”dormi linistit pentru ca alarma auto vegheaza pentru tine” :) ))

    Si acum, sa analizam solutiile de baza:
    1.Daca baietii iti fura stergatoarele sau antena, alarma oricum nu se declanseaza.
    2.Daca iti fura oglinzile sau iti sparg un geam sau o usa, baietii opereaza in 15-30 sec, alarma se declanseaza, darrrrrrr………hotul neprins – negustor cinstit. Nu va faceti griji in acest caz – va veti cumpara apoi din targ propriile oglinzi, cass-uri, gps-uri, etc :) ))
    3.Daca vor baietii sa-ti fure masina, au ei tot ce trebuie. Au kituri si soft pentru mai toate tipurile de alarme auto de la toti producatorii, si dezactiveaza alarma imediat. Darrrr, tot e ceva…….macar au timp sa intre relaxati in masina, sa se “familiarizeze” cu interiorul, sa fumeze o tigara………si apoi sa-ti fure masina si sa plece linistiti :) ))
    4.Ultima speranta, in caz ca toate astea ti s-au intamplat………..este bineinteles……….asigurarea casco si politia. Brrrr. Nu ar fi cazul sa fii prea entuziasmat. Daca stai dupa astia, iti vor iesi peri albi si te vei pensiona de tanar. Prietenii stiu de ce :) ))

    In concluzie, mai vreti alarme auto, mai ales din alea scumpe si smechere?! :P

  3. Ripper spune

    Nu cred ca alarmele au menirea sa sperie raufacatorii, ci sa atraga eventual atentia. Atunci cand aceasta porneste POATE ca cineva se va uita de ce urla masina aia. Oricum daca vrei o alarma oarecum sigura, cea mai buna e cea care te anunta pe telefon sau pager cand cineva umbla la masina.

  4. Ion spune

    Reno Laguna a fost cred prima masina cu pornire fara cheie. La 3 zile dupa ce a fost lansata, prima Laguna a fost furata in Paris.
    5000E este un scanner de frecvente meserias care iti poate spune destul de multe. Are cineva impresia ca pana vezi tu sms-ul, masina ta mai este in posesia ta?

    Alarma cu senzor de proximitate – face un bip de avertizare atat la masina cat si la telecomanda, mi se pare la 10 secunde de la activare. Dupa 30 de secunde se “excita” si incepe sa urle.

    Asa cum spune MArius mai sus, pana sa ies pe balcon, oglinda era deja subtilizata.

    Avantaj cu alarma? Casco mai ieftin – daca stii sa-l negociezi.

    Si ca fapt divers, cei de la furturi m-au trimis la circulatie pentru ca la ei (furturi) dovada se da dupa 30 de zile, la circulatie se da pe loc.

    Partea proasta? Cei cu alarme setate in mod agresiv nu vor citi articolul asta.

  5. babu spune

    Mda, cam asta e impresia la romani – ca daca urla nu ti-o fura ca se sperie – nu stiu daca va mai aduceti aminte dar acum ceva ani a rulat pe internet o scrisoare pusa in stergatorul unei Leganza.
    Daca vrei sa dormi in siguranta, pui frumos, un GPS-tracking device pe masina; nu urla, ti-o fura si ti-o gasesc altii pt tine (contra un cost lunar, bineinteles). Dar repte si eu intrebarile de mai sus: cit de prost (a se citi cit de comod ) sa fii, sa iti lasi electronice de valoare, sau alte chesti prin masina.
    Daca hotul se grabeste – iti sparge geamul si a scapat de grija si tu de aparat. Daca e mai finut ti-o deschide fara sa iti faca paguba la geam sau broasca :D .
    Si ca sa inchei referitor la alarme proaste si prost setate: citi cunoscuti nu aveti care si-au luat alarma la superoferta din vreun supermarket, montate de vreun amic “care se pricepe”

  6. Guest spune

    Eu am alarma de interior, nu porneste sub nicio forma decat daca se sparge un geam, se deschide o usa etc.
    Ma gandesc asa: sunt hot intr-o parcare. De ce m-as chinui sa sparg o masina cu alarma – se vede ledul, un sticker pe geam etc – si nu as cauta la 5 metri mai departe o masina fara alarma si eventual cu ceva lasat la vedere in masina? Totodata nu las absolut niciodata nimic la vedere in masina pentru a evita atragerea atentiei.
    Cat despre alarmele cu senzor de perimetru, mi se par utile in sensul ca lumea nu se va mai folosi de masina ta pe post de banca, poarta de fotbal etc. Eu unul sunt satul de zgarieturile cauzate de aceste situatii si cateodata regret ca nu am ales o astfel de alarma. Lumea ar trebui sa se enerveze si pe cei ce declanseaza alarmele acestea fiindca nu respecta proprietatea altuia folosind-o pt cazurile enumerate mai sus.

  7. drWoo spune

    Subscriu si eu la “campania anti-alarme auto”! m-au exasperat “chitzaielile” din parcarile blocurilor, noaptea, cand e somnul mai dulce… eu vreau sa spun ca atunci cand incepe “concertul” ma apuca o furie asa de mare, incat imi vine sa arunc cu ceva in masina aia, numai sa taca naibii odata… n-am facut-o pana acum de teama sa nu nimeresc altceva…
    Odata am fost curios sa vad daca intr-adevar umblau hotii… nema! nici picior… si in afara de asta, de ce mi-as complica viata sa sun la 112 daca as surprinde pe cineva dand o spargere la masina vecinului? sa-mi pierd timpul pe la politie si tribunale?

  8. Guest spune

    Dar banuiesc ca ti-ar placea ca vecinul tau sa sune la politie daca iti fura masina…

  9. LR spune

    Avantaj alarma – CASCO. Adevarat, si mie mi s-a spus odata ca prima de asigurare ar fi fost mai mica daca aveam alarma. Acum, cand pagerul ma avertizeaza, sar la geam si ma uit cine imi freaca masina in spatele blocului. Dar ce poti sa le zic copiilor care bat mingea pe acolo? Ca si eu jucam fotbal acum 20 de ani, cand erau doar 4-5 masini in parcare? Si nu-mi convenea cand venea un nenea si ne certa ca mingea i-a lovit masina… Oricum, cele mai multe zgarieturi le-am capatat de la biciclistii si pietonii ce se strecoara cu bagaje printre masinile parcate inghesuit. Unii incearca sa evite acest lucru, altii nu. In fond, pe unde sa mai treci catre intrarea in bloc?! A, mai sunt si carucioarele de la super/hipermarket. Dar si acestea au, deseori, parcarile inclinate, iar carucioarele cu pricina nu au sistem de blocare a rotilor. Ar mai fi si taximetristii care opresc atat de aproape, incat pasagerii te lovesc cu usile.
    Dar ce fac atunci cand sunt la distanta mai mare de masina? Aici ar fi bun un sistem prin de avertizare prin telefon, dar cred ca e foarte scump. Oricum, nu vreau sa cheltui mai mult decat pretul masinii, cum au facut niste tipi cu girofar :) )

  10. manu smith spune

    Sincer, merita pusa in aplicare metoda Mr. Bean: zavor si lacat la masina. Bineinteles, in cazul acesta, geamurile masinii ar trebui sa fie blindata, ca sa nu poata fi sparte.
    Dar si asa…. vine hotul si-ti deschide lacatul, asa ca… cel mai bine:
    Parcare privata si pazita, sau garaj inchis, in curtea proprie.
    Recunosc, asta este visul meu. Sa am un teren, 200-300 m patrati, casa, garaj si un pic de zona verde.
    terenul il am…. mai tre sa fac banii pentru restu. si masina o am… deci…

    In conditiile astea, nu iti mai deranjeaza nimeni masina, nu se mai umple de praf, de frunze, flori si polen si nectar, nici de urme de pisici/caini pe ea, nici de zgarieturi ale vecinilor care o folosesc pe post de sezatoare, nici de copaci cazuti, nici de borcane aruncate, nici de oameni care se arunca de la etaju 10… si lista continua cu: nu mai sta in frig si in ploaie, in soare si in viscol…
    heheeee…
    Ce vise frumoase, nu-i asa? Deci pot spune ca eficienta romaneasca tinde spre infinit, minus infinit, mai exact.