Poliţia internetului

Unul dintre lucrurile care îi lipsesc enorm României în zilele astea este o autoritate care să reglementeze şi să urmărească menţinerea calităţii actului jurnalistic pe site-urile web ale publicaţiilor din România. Un soi de CNA al internetului. Pentru că, altfel, întreg internetul românesc se poate transforma – şi uneori o face – într-o albie de porci. Nu trebuie să activeze căutând non-stop subiecte care nu le fac onoare publicaţiilor, cu doar să răspundă la sesizările publicului.

Am făcut introducerea asta pentru a vedea cum funcţionează România şi cum funcţionează Franţa. În Hexagon, o campanie a celor de la Dacia pentru Duster trebuie oprită pentru că pe site-ul oficial scrie ca Duster e prietenos cu mediul. Un lucru fals, după cum a demonstrat comisia competentă.

Cum e la noi? Pe lângă faptul că pe internet se poate scrie orice când vine vorba de publicitate, nici măcar CNA-ul nu-şi face treaba aşa cum trebuie. Ştiaţi, de exemplu, că legea interzice clar publicitatea la farmacii? probabil că toţi ştiţi însă reclamele la “Farmacia inimii, Catena”.

Suntem respectaţi aşa cum respectăm şi noi regulile.

11 comentarii la “Poliţia internetului”

  1. sfera96 spune

    cat despre reclamele agresive ce parere aveti ? ca nici macar nu te atingi de banner si iti umplu ecranul instantaneu , uneori X-ul e ascuns si pus in locuri in care nici nu visezi , fiind nevoit sa astepti cateva zeci de secunde sa dispara , am inteles ca michelin sau pirelli sau nu mai stiu ce cauciucuri se pun automat pe janta , dar deja e ridicol sa apara la fiecare intrare si la fiecare stire , iar dezactivarea din javascript pt un site pe firefox nu merge , si in plus daca il dezactivezi pierzi posibilitatea de a oferi un rating comentariilor , rezolvati cumva problema ca sunt sigur ca sunt multi enervati din cauza lor si unii posibil sa fi renuntat deja la site , e bun , nu il faceti o “albie de porci” , respecte

  2. Catalin GC spune

    Sincer nu cred ca ar fi mare branza. Uita-te la televizor, cu tot cu CNA la Acces Dinrect sunt aceleasi laturi zilnic. Plus de asta cenzura creaza abuzuri si tot asa. Din pct meu de vedere Internetul este bine sa ramana liber si sa fiecare proprietar sa-i cenzure site-ul asa cum considera.

  3. Mircea Mester spune

    @Sfera96
    Am aceeaşi opinie ca tine. Doar că nu noi le controlăm.

  4. Mircea Mester spune

    @Catalin GC
    Nu mă uit la televizor decât la CM şi la Discovery, Animal Planet, Explorer and so on.

  5. eee spune

    D-le Mester, internetul este internet atata timp cat e liber. si asa trebuie sa ramana

  6. Mircea Mester spune

    Până şi libertatea are limitele ei :)

    Nu vorbesc de internet, vorbesc de publicaţiile de pe internet. Şi de publicitatea de pe internet.

    Sunt lucruri diferite.

  7. unckle spune

    Domnilor, stati calmi si bucurati-va de internet cata vreme mai este “liber” .. pentru ca in timp ce voi va bucurati de “libertate” niste baieti destepti, cu bani multi in buzunar, lucreaza, in “interesul tuturor”, pentru a limita si controla tot traficul de date – in numele opririi pornografiei cu minori si alt bullshituri de genul asta. Aceasta actiune a inceput sa se materializeze intr-un numar de legi la nivel european, la nivel comun intre UE si SUA.. etc. In numele opriri pirateriei si a altor treburi acei oameni vor sa controleze fiecare 10010111 care intra la voi in calculator sau iese, sa il filtreze, sa il indexeze si sa stie in permanenta tot ce misca ficare IP din lumea asta – legal ( ca ilegal stiu deja.. dar nu pot sa foloseasca asta impotriva ta :P ).
    Revenind la subiect … reclamele de pe internet sunt victime segire pentru diferite addonuri … prostiile de pe internet in schimb sunt imune la asa ceva – fie ele venite de la jurnalisti sau de la noi ” comentatorii” de pe internetul liber. Parerea mea este ca numai inteligenta umana ( acolo unde ea exista ) poate filtra prostia si nesimtirea de pe internet … nu cred ca o organizatie de “politie a internetului” ar putea sa puna mari probleme – pentru ca internetul este ceva mult mai complex decat o sarma pe care vin date ;) .. si controlul 100% nu se poate face decat violand toate legile referitoare la intimitatea individuala ( dar, fie vorba intre noi, legile alea incep sa fie calcate in picioare de alte legi .. cum este aia din america unde zica ca sub prezumtia de vinovatie in acte teroriste poti fi arestat si tinut prizonier pe termen nelimitat fara sa ti se acorde nici un drept din cele legale acordate unei persoane acuzate de 10000 de crime… )

  8. mad79 spune

    @Mircea Mester
    Iti recomand programeele Nat Geo si Nat geo Wild!De curand am devenit un”addict”,al acestor canale plus Discoveryx4:)

  9. rti spune

    eu zic sa mai citim ceva si sa o lasam mai usor cu netul si televizorul

  10. mad79 spune

    depinde la ce te uiti la televizor !

  11. rti spune

    nu se compara structura informatiilor dintr-o carte cu ce vezi la televizor