Modelul finlandez

Atunci cand vine vorba de taxe, avem impresia ca suntem cei mai loviti de furtuni. Ei bine, nu e asa.

Am vesti tari din Finlanda. Noul Nissan GT-R va costa in statul nordic (atentie!) 147.700 de euro cu toate taxele incluse. Un pret deloc nevinovat in comparatie cu “scorul” de baza anuntat de Nissan in Europa – 75.000 de euro – si de-a dreptul nesimtit atunci cand comparatia se face cu piata din SUA, unde GT-R costa 70.000 de dolari (adica 45.000 de euro).

Motivul invocat de autoritatile fiscale finlandeze: taxele din Finlanda se calculeaza in functie de segmentul in care se incadreaza modelul, nu in functie de cat cere Nissan pe el. Iar simplul fapt ca GT-R reuseste performante incredibile pe circuit il face sa se incadreze, conform logicii finlandeze, in aceeasi linie de bataie precum modelele Ferrari, Pagani sau Lamborghini. Rezultatul e amuzant. Pret de baza 75.000 de euro, taxe si adaos comercial al dealerilor 72.700 de euro. Ceva ma face sa cred ca finlandezii si-ar dori taxa de prima inmatriculare si atat.

P.S. fara legatura cu ce am scris mai sus:

Am primit acum cateva zile, pe adresa redactiei, o punga in care erau amplasate strategic un gel de ras si un after shave Nivea for Men. Cica au descoperit oamenii astia de la Nivea o noua tehnologie (Natural Micro Tec pe numele ei de fata) care face ca tenul sa nu se irite indiferent de situatie. L-am testat si se pare ca extractele de musetel si alte plante de genul asta isi fac treaba cum trebuie.

Vi-l recomand. Noua gama se numeste Extreme Comfort si se bazeaza pe o tehnologie care calmeaza ranile superficiale rezultate in urma aratului cu lama. Si e pe bune, nu m-a pus nimeni sa scriu asta :)

15 comentarii la “Modelul finlandez”

  1. maddan spune

    Sa inteleg ca recomanzi gelul finlandezilor care vor sa-si ia GT-R-ul, ca sa nu mai sufere de la taiatul cu lama? :D

  2. george spune

    LOL…Cu riscul de a ma repeta, studiati un pic “modelul danez”…o sa dati in balbaiala instant…GT-R-ul costa acolo, cu toate taxele, peste 200.000 de EURO…

  3. Mircea Mester spune

    @maddan: :) ) Nu m-am gandit la conexiunea asta, dar merita privita si asa :)

    M.

  4. bogdan spune

    te rog eu altadata sa nu ne mai spui cum se ingrijeste tenul ci cum facem masinile mai economice ca eu cred ca avem cem mai mare pret la carburant din europa

  5. Bogdan spune

    Asa, si?
    Te-ai gandit tu, asa, sa ne spui chestia legata de Nivea… Bravo, Mircea, esti tare :)

  6. Mircea Mester spune

    Aham. Really.

    Am zis ca daca oamenii s-au gandit la mine si am concluzionat ca produsul lor e chiar unul bun, nu ma costa nimic sa zic doua randuri de ei. Nu sunt ei primii care trimit, stai calm.

  7. lex spune

    Tipic pt romani ne plangem toata ziua de taxe si de impozite, de pretul masinilor si de pretul benzinei. Oamenilor treziti-va nu avem drumuri pt masinile care exista in tara si noi ne plangem de taxe ??? Mai bine intrebati unde se duc aceste taxe ? cati Km de autostrazi s-au realizat anul asta? cati km de drumuri nationale s-au reabilitat? cate sensuri giratorii s-au facut in orase , cate centuri noi s-au creat pentru a evita orasele ? astea sunt intrebari care merita puse ! ….
    Cat despre produsele Nivea cred ca sunt mai bine de 3 ani de cand m-am convins ca gelul lor de ras este mai bun decat concurenta.

  8. prudentul spune

    Bine de ştiut. Finlanda e o ţară plicticoasă, e frig, are o limbă infectă şi taxe şi mai infecte.

    Reguli de urmat pentru a transforma rasul din corvoadă în plăcere:

    1) NU apăsaţi cu lama. Lăsaţi-o să alunece uşor.
    2) NU vă grăbiţi. Lama trebuie să alunece incet, în special în zonele sensibile şi predispuse la iritare.
    3) Pe cat posibil, bărbieriţi-vă dimineaţa, imediat după ce v-aţi trezit, nu după-amiaza, nu seara. Pielea e mult mai odihnită şi relaxată, rasul mult mai uşor şi plăcut.
    3) NU daţi cu after-shave imediat după ce v-aţi şters faţa. Aşteptaţi 5-10 minute, apoi aplicaţi loţiunea, astfel se va absorbi mult mai repede şi bine în piele.
    4) NU exageraţi cu cantitatea de after-shave, altfel obrazul va căpăta un aspect lucios, parcă ar fi dat cu grăsime.

  9. max spune

    Bai fratele meu… aici este site auto sau salon de frumusete ?!? … La hartie igienica ce preferati ?!?

  10. Mircea Mester spune

    Zewa. Trei straturi :)

  11. george spune

    @ max

    Cand ai pomenit de salonul de frumusete, ma asteptam sa intrebi de metode de epilare pe piept, geluri de par, creme hidratante pentru fata si maini, sampoane anti-matreata, frizuri trendy, manichiuri si alte dandanale din astea…
    Eu stiam ca hartia igienica e un accesoriu de…igiena…din aia elementara…

  12. Alex spune

    Problema cu taxele nu e ca sunt mari sau mici ci cum a obs. mai sus cineva ce se face cu ele.

    Nu ma deranjeaza sa platesc taxe exorbitante daca:
    1) imi ramane din ce sa traiesc decent si
    2) primesc ceva pt. ele (sosele, asistenta medicala, sociala, educatie gratuita, etc.)

  13. max spune

    Domnule Mircea Mester,

    Serios vorbind, apreciez munca oamenilor din spatele acestui site. Este singurul site pe care intru pentru informatii despre formula 1 in limba romana.

    Totusi, vis-a-vis de “recomandarea” produselor cosmetice, mi se pare cel putin ciudat modul de promovare ales… Daca imi aduc aminte, pana nu de mult m-a stresat destul de mult bannerul care facea reclama produselor Nivea. Nu ma deranjeaza sa faceti reclama unor produse, numai nu spuneti “Si e pe bune, nu m-a pus nimeni sa scriu asta :) ” … Am intrat pe site pentru informatii despre formula 1 si mi se pare “cidat” sa ma trezesc ca la sfarsitul unei stiri despre Honda apare un material publicitar despre produsul “X”… parerea mea.

    @ george – nu inteleg …

  14. prudentul spune

    max…ne distrăm şi noi…mai o replică….mai o ironie…asta dă sarea şi piperul. Socializăm…

  15. george spune

    @ max

    OMG…credeam ca mai clar decat atat nu se poate sa explic…dar fie…cu toate ca ma simt tare jenat:

    nu ca as merge pe la saloane de infrumusetare (desi poate ca nu mi-ar strica) dar stiu ca prin aceste locatii (cel putin in cele considerate normale in acceptiunea majoritatii santoase la mansarda) nu presteaza nimeni nici un fel de operatiune/lucrare/serviciu in care sa se foloseasca hartie igienica in scopul pentru care a fost creata si nici nu li se explica onor clientilor modul in care ar trebui sa foloseasca acest articol…care este, dupa cum ziceam, de igiena elementara cu toate ca in situatii limita utilitatea acestuia poate fi deturnata…

    Referirea ta la acest articol (care nu face parte din categoria cosmeticelor, nici macar hartia Zewa in 3 straturi) nu are nici o legatura nici cu inceputul primului tau post, nici cu partea a doua a articolului (a carui prezenta este discutabila atat din punct de vedere al specificului site-ului cat si distantei fata de subiectul tratat in articol – daca era un articol pe subiectul imbunatatirii look-ului masinilor ai fi putut spune ca merge ceva si pe partea look-ului proprietarilor masinilor)

    BTW, in articol nu se face nici o referire la Honda ci la Nissan…care nici macar nu era punctul central de interes al stirii…putea sa fie mentionata oricare alta masina “periculoasa”…subiectul de baza al stirii era taxa(ele) de inmatriculare…